8 ponturi pentru un startup
Oamenii care au afacerea lor şi-au făcut temele înainte s-o înceapă – au cerut sfaturi, s-au întâlnit cu potenţiali investitori, au comparat diferite strategii din alte afaceri etc. Totuşi, sunt câteva puncte de înţelepciune pe care nu le ştii până când nu te apuci de afacere.
Alex King-Harris este co-fondator al recent lansatului YogiTunes, care funcţionează precum un iTunes, dar e creat special pentru comunităţile de yoghini, potrivit Business Insider. Cum yoga a crescut mult în popularitate, King-Harris şi cei doi asociaţi ai săi şi-au dat seama că nu există nicio platformă pentru instructorii de yoga şi potenţialii practicanţi ai acestei discipline, care ar putea să-şi împărtăşească pasiunea, să facă schimb de muzică de meditaţie şi aşa mai departe. Instructorii de yoga îşi făceau fiecare playlist-urile pentru cursurile lor, dar nu la puteau împărţi cu nimeni. Dacă cursanţii lor ar fi vrut să facă rost de acelaşi playlist, ar fi fost destul de complicat, iar adepţii acestei discipline consideră că muzica este o parte esenţială pentru meditaţie.
YoghiTunes dă posibilitatea practicanţilor să descarce Yoga Teacher Playlist, care este o selecţie de piese alese de instructorii de yoga special pentru cursuri. Deşi YogiTunes este un concept similar cu iTunes, o platformă asemănătoare de muzică de acest tip nu exista, ceea ce înseamnă că ideea este inovatoare. Aflaţi cei opt paşi care i-au adus ideea lui King-Harris precum şi modul în care a pus-o în aplicaţie.
1. Trebuie să crezi în tine. Sună ca un clişeu, dar aşa vei găsi resurse nelimitate atunci când nimic nu pare să mai aibă sens. Dacă faci tot ce ţi se spune să faci, dar nu crezi în tine, nu vei ajunge prea departe înainte ca munca să devină prea grea.
2. Nu încerca să reinventezi roata. Ideea ta poate fi nouă, dar procesul prin care ajungi la ea există deja. Alţi oameni deja au pavat drumul când au făcut lucruri similare. Ei au făcut greşeli pe care nu trebuie să faci şi tu sau cel puţin te vor ajuta să descoperi o metodă mai uşoară să obţii ce îţi doreşti.
3. Foloseşte internetul. Este o comoară plină cu informaţii gratuite. Caută constant informaţii de care ai nevoie pentru ceea ce vrei să faci. Informaţiile pot fi prezentate în nenumărate feluri, aşa că e bine să cauţi în continuare până când găseşti pe cineva care vorbeşte pe limba ta. Acelaşi subiect poate fi tratat într-o groază de feluri, de la filme pe YouTube şi până la bloguri. În momentul când vei găsi ceea ce cauţi, vei fi capabili să absorbi lecţiile mult mai uşor.
4. Cere ajutorul şi caută sfaturile profesioniştilor. Şi fă asta cu mult înainte de a începe să strângi bani sau să cheltuieşti. Este importantă să găseşti profesionişti care au făcut lucruri similare, pentru că ei te pot ajuta să identifici punctele slabe şi să construieşti o afacere. Cu cât eşti mai bine pregătit, cu atât îţi va fi mai bine.
5. Meditează. Auto încurajarea şi un stil de viaţă sănătos te vor duce dincolo de cele mai optimiste aşteptări pe care le ai cu privire la ceea ce eşti capabil. Este o sursă de bază de combustibil pentru nava ta. Este un motiv care aceste alegeri sunt atât de popular: sunt esenţiale pentru o productivitate creativă şi susţinută într-un mediu exigent. Plus că te fac pe tine şi lumea din jur un tot mult mai armonios, ceea ce este un lucru bun în sine.
6. Fii dornic să-ţi împărtăşeşti planul de afaceri. Este o idee bună să-ţi pui planul de business, PowerPoint-ul sau bugetul în faţa celor în care ai încredere şi care ştiu despre ce vorbesc. Asigură-te că semnează un acord de confidenţialitate, aşa vei începe să-ţi valorizezi mai mult proprietatea intelectuală. De asemenea, feedback-ul pe care-l primeşti de la ei poate fi de nepreţuit.
7. Fii pregătit să faci sacrificii. Şi mai ales, asigura-te că vrei într-adevăr să-ţi sacrifici între trei şi cinci ani din viaţă (minim) îână când compania va începe să funcţioneze. Este un angajament serios pe care nu trebuie să-l pui deoparte până când fie ajungi să ai succes, fie mori încercând.
8. Fă ce-ţi place să faci. În caz contrar, nu este un modalitate bună de a te face de folos ţie şi altora, iar acesta ar trebui să fie ţelul tău. King-Harris a devenit un practicant de yoga entuziast după un accident de maşină pe care l-a suferit în adolescenţă, care i-a afectat sistemul digestiv şi l-a obligat să stea mult timp sub tratament medicamentos. După accident, a întâlnit un instructopr de yoga care folosea terapia muzicală combinată cu exerciţii de yoga pe post de antidot. La scur timp după aceea, King-Harris a devenit un practicant credincios.