A refuzat să devină sclavul societăţii
Manuel Tănase a reuşit nu numai să îşi câştige independenţa financiară, ci şi „libertatea“ de a-şi petrece timpul aşa cum doreşte. Pictează, scrie poezii, a scos o carte despre cum funcţionează un sistem, face site-uri şi reclame pentru jocuri. Însă, cel mai important proiect al antreprenorului este Magic Duel – un joc care atrage sute de mii de utilizatori din toată lumea. În mare parte, succesul său se datorează faptului că a avut curajul să refuze să se conformeze regulilor impuse de societate.
Totul a început acum mai bine de zece ani, înainte să termine liceul. Una dintre rugăminţile mamei sale a fost să urmeze o facultate. A optat pentru Energetică. A mers la cursuri zi de zi, timp de un an. Şi-a dat seama că deşi trecuse perioada comunismului, sistemul de învăţământ şi oamenii care fac parte din el nu au reuşit să se schimbe. La facultate, învăţa multă teorie, care nu mai era de actualitate. Şi-a dat seama că dacă o să continuie astfel, o să-şi irosească încă trei ani din viaţă. Tocmai acei ani când ai cele mai multe resurse şi când pasiunea te împinge spre succes. Aşa că a renunţat. „A fost cea mai bună decizie pe care am luat-o. Ceea ce făceam acolo nu se potrivea deloc cu modul în care vedeam eu viitorul“, spune Manuel Tănase. Decizia de a renunţa la facultate a fost un dezastru pentru părinţii viitorului inventator. „Mult timp după aceea, mama îmi tot spunea să urmez o facultate «ca să fac şi eu ceva cu viaţa mea». Aceasta în condiţiile în care deja câştigam mult mai mult decât cineva care urmase cursuri în acest domeniu. Am refuzat practic să devin sclavul societăţii“, mai spune inventatorul jocului Magic Duel.
„Mi-am dorit să-mi pot recâştiga libertatea“
După ce a renunţat la facultate, Manuel Tănase a văzut un anunţ cu un post disponibil de web-designer, un job care corespundea cu o parte din planurile lui de viitor. Şi-a propus să obţină acea slujbă. „Angajatorul mi-a cerut să fac un site pentru o companie care vindea mobilă. Am desenat o cameră în care dacă te duceai cu mouse-ul pe unul dintre obiecte intrai în respectiva categorie de mobilier“. Deşi era la început de drum, proiectul a fost un succes. „Este un site de care sunt mândru şi acum. Patronul a fost extrem de mulţumit şi m-a angajat pe o leafă de 200 de euro, o sumă foare bună pentru sfârşitului anului ´99, începutul lui 2000.“ Însă acest job nu îl mulţumea. Avea un program de lucru ca toţi ceilalţi şi petrecea opt-nouă ore la serviciu. „Nu mai aveam timp pentru toate hobbyurile mele. Mi-am spus că trebuie să fac ceva care să-mi aducă 200 de euro pe lună, dar să-mi recâştig libertatea de a-mi petrece timpul aşa cum cred eu de cuvinţă“– îşi aminteşte Manuel Tănase, despre primul lui loc de muncă.
S-a zbătut, dar a reuşit până la urmă să-şi îndeplinească visul: şi-a câştigat independenţa financiară, dar cel mai de preţ lucru este că acum îşi poate petrece toate cele 24 de ore după bunul plac. „Indiferent de cât câştig, îmi împart venitul în sume de 200 de euro, este reperul meu şi îmi aduce aminte că mi-am recâştigat liberatea. Poate că dacă ţinta mea erau doar banii, câştigam de zece ori mai mult, însă nu aş mai fi avut atât de mult timp liber. Şi ce facem – muncim ca să trăim sau trăim ca să muncim? Idealul spre care ar trebui să tindă toţi este să facă doar ceea ce le place, fără compromisuri“, conchide antreprenorul.
„«Merge şi aşa», nu face parte din gândirea mea“
Inventatorul spune că tot ceea ce face este realizat la cel mai înalt nivel. „«Merge şi aşa» nu face parte din gândirea mea. Sunt un tip perfecţionist. Eu decid cine lucrează cu mine şi cine nu.“ Nu face lucruri doar ca să scoată bani din ele, acceptă doar provocări cu potenţial şi le face să devină cu adevărat valoroase. Are experienţă în toate domeniile în care activează, lucru esenţial dacă-ţi doreşti succes. „Am lucrat cu firme foarte mari care aveau propriul departament de programatori şi când nu ştiau să facă ceva, apelau la mine“, se mândreşte antreprenorul.
Gândeşte totul până în cel mai mic detaliu. „Sunt tips and tricks de care trebuie să ţii cont atunci când faci un site. Pentru un business, un mic detaliu poate face diferenţa. De exemplu, la un site unde vânzarea stă la bază este important ca numărul de telefon să fie cât mai la vedere. Acest lucru aparent nesemnificativ va face ca acel site să aibă mai multe vânzări decât unul cu acelaşi profil, dar în care această informaţie mai ascunsă“, adaugă programatorul.
În piaţa de IT internă sunt foarte mulţi programatori şi la fel de mulţi web-designeri, însă foarte puţini sunt ca Manuel Tănase, să le poată face pe amândouă. „Eu am fost web-designer. Mult mai târziu am devenit programator. Însă acest lucru îţi măreşte eficienţa. În loc să stai o săptămână să-ţi vină o idee genială, deja ştii nişte lucruri care salvează timp. Chestia asta e cel mai mare avantaj al cuiva în domeniul acesta“, mai spune antreprenorul.
Magic duel, locul unde oamenii pot să primească o nouă identitate
Ideea de a crea jocul i-a venit lui Manuel Tănase în timp ce lucra la o aplicaţie pentru Universitatea Bucureşti. Având oameni în jurul lui şi observând anumite comportamente false, se întreba cum ar fi să poată să creeze o lume în care fiecare să fie exact cine îşi doreşte fără să se mai gândească la felul cum o să fie perceput de ceilalţi – exact ceea ce face jocul Magic Duel acum. „Role playing-ul îţi dă ocazia să ai o identitate nouă, eşti nou-născut. Ai astfel posibilitatea să înveţi despre o anumită parte din tine“, explică inventatorul.
Jocul a început printr-un forum în care Magic Duel punea diferite provocări, sub formă de întrebări. De exemplu, a postat o fotografie cu un personaj care stătea cu spatele. Întrebarea era „ce consideraţi că aşteaptă acesta“. „E fascinant să vezi cum răspunde fiecare din prisma lui, despre ce ar vrea să se întâmple“, spune cu entuziasm antreprenorul.
Ce să faci ca să ai succes:
Inventatorul jocului Magic Duel spune că pentru a avea succes în orice domeniu trebuie să ai:
– un strop de nebunie,
– să nu existe în vocabularul tău cuvântul imposibil
– să fii pasionat de ceea ce faci
– să fii sincer cu tine
„Limitele şi le pun oamenii singuri şi de aceea nu ajung acolo unde îşi doresc. Îşi spun că ei nu pot face acel lucru, că nu sunt suficient de buni. Dacă pleci cu o teorie negativistă, e destul de dificil să ai rezultate mulţumitoare. Pentru că, practic, îţi refuzi acest lucru.“
A creat jocul fără să fie un gamer
Acum şapte ani, Manuel Tănase a creat Magic Duel, un joc care, între timp, a devenit un succes. Are sute de mii de utilizatori şi este jucat pe toate continentele. „Sunt 7 ani de când jocul este pe piaţă şi nimeni nu a reuşit să copieze ceva din el, în condiţiile în care 90% din game-urile existente sunt similare“, se laudă el.
Sunt numeroase motivele pentru care nimeni nu a reuşit acest lucru. „În primul rând, nu e o chestie pe care să o copiezi din punct de vedere tehnic, ci al conţinutului. E ca şi cum ai vrea să copiezi o carte, cum ai putea să faci acest lucru şi să aduci şi ceva nou? Toată lumea crede că a fost un jucător înfocat şi de aceea a ştiut să creeze un joc atât de complex, însă lucrurile nu au stat deloc aşa. „Eu am avut chiar iluzia că am inventat role-playing-ul, am crezut că mie mi-a venit ideea să creez un personaj care să te reprezinte şi pe care să-l joci. Este atât de diferit pentru că am mers pe calea mea. Nejucând alte game-uri, nu am fost influenţat de alte concepte“, explică el.
Jocul îţi oferă ocazia să fii sincer cu tine
Magic Duel este mai mult decât un joc. „Este un fel de experiment social – un experiment pe caracterele oamenilor. În plus, am învăţat o groază de lucruri despre oameni cu ajutorul lui, lucruri pe care nu ai ocazia să le vezi în viaţa de zi cu zi. E ca şi cum ai da totul pe repede înainte pentru a putea vedea cum s-ar dezvolta o parte din tine în câţiva ani în viaţa reală, într-o perioadă mult mai scurtă în joc. Practic, jocul îţi oferă ocazia să fii sincer cu tine. În real life, de cele mai multe ori, suntem altfel decât ne-am dori pentru că oamenii se sperie de prejudecăţi şi atunci tind să fie la fel ca toţi ceilalţi şi să respecte regulile impuse de societate“, consideră Manuel Tănase.
„Am învăţat programare ca să pot realiza acest proiect“
Inventatorul a făcut primul pas spre antreprenoriat când şi-a dat seama că nu poate face totul singur. „Nu aş mai fi avut timp şi de altceva ocupându-mă singur de joc. Aşa că m-am decis să angajez şi alţi oameni. I-am ales după felul lor de a fi şi nu după cât de bine ştiau să îşi facă treaba. Consider că orice om cu pasiune într-un domeniu e capabil să înveţe mai mult, însă personalitatea rămâne aceeaşi“, este de părere antreprenorul, care în acest moment coordonează jocul, dar nu mai lucrează la el.
„Programatorii pe care i-am angajat sunt foarte buni, nu e vorba că ştiu ceva în plus faţă de mine. Diferă pasiunea, eu am pierdut din ea, de fapt am reorientat-o către alte proiecte şi pentru ca jocul să rămână la fel de bun, aveam nevoie de oameni care să aibă pasiunea pe care am avut-o eu pentru acest proiect. Am fost mult timp one man show, însă acum îmi doresc să fac altceva“, afirmă inventatorul, care spune că i-a ales pe cei doi programatori din rândul jucătorilor. „Au jucat zi de zi, ani de zile. Abia când au arătat acest nivel de loialitate i-am cooptat în acest program.“
Dorinţa se transformă în bani
„Dacă îţi doreşti să călătoreşti foarte mult, fă-te ghid turistic. Nu îţi lua un alt job doar pentru că îţi aduce ceva mai mulţi bani, pentru că atunci vei aştepta concediul şi nu vei reuşi să vizitezi atâtea locuri pe câte ţi-ai dori.“
Tânărul antreprenor spune că vor reuşi doar cei care sunt sinceri cu ei, dar şi cei care fac ceva ca să-şi schimbe părţile negative. „Cunosc oameni din toate categoriile sociale, de la oamenii străzii, până la milionari în euro. Aceste două categorii sociale au o chestie fabuloasă în comun: sinceritatea. Ei îşi permit acest lux, spre deosebire de clasa de mijloc. Aceasta din urmă vinde iluzii, ori se vaită mai mult decât e cazul.“
Manuel Tănase spune că pentru a reuşi să faci bani trebuie să ştii exact ce vrei să faci cu ei. Abia atunci când îţi doreşti ceva foarte mult, vor veni şi câştigurile. „Eu fac bani ca să îmi cumpăr chestii care îmi plac. Nu contează ce preţ are un produs pe care eu îl vreau, bugetul meu se adaptează în funcţie de acest aspect. Cunosc foarte mulţi oameni cu bani care nici măcar nu ştiu ce să facă cu ei.“