Adina FILCULESCU: Antreprenoarea care livrează fericire
Are un butic floral, pictează, colecționează vaze, își cumpără cărți din toate colțurile lumii, îi place să meargă la expoziții și adoră Parisul. Și-a clădit o lume proprie din frumos. Muncește 12-14 ore pe zi, nu s-a oprit din învățat și pasiunea pentru flori o face să treacă mai ușor peste tot ce e greu.
Este vorba despre Adina Filculescu de la enRose, creatoarea buchetelor de flori care au trezit în oameni amintiri sau care au făcut punte între două suflete.
Drumul către buticul floral a început încă din copilărie. O influență mare în această direcție a avut-o și anii petrecuți la bunici, care aveau o curte mică și care pe atunci i se părea Adinei uriașă, presărată cu flori pe tot parcursul anului, începând cu timpuriii ghiocei, urmați de zambile, narcise, liliac, iasomie. Erau acolo și bujori, alături de pătrunjel și leuștean. Vara o fascinau florile de Regina Nopții, care se deschideau seara, când se juca până mai târziu afară sub bolta viței-de-vie. Tot vara înfloreau niște crini portocalii cu cupa mică și o tufă de trandafiri parfumați cu o floare gigant în degrade, de la roz la galben. Aveau bunicii și un cireș, și un vișin, pe care mai târziu i-au tăiat. Iar vecinul lor avea un tei uriaș… își amintește cu drag cum mânca florile de tei. La fel cum își amintește fiecare petic de grădină. Bunica Adinei culegea uneori din aceste flori și le punea simplu în vază, pe masă. Așa a învățat-o dragostea și respectul pentru natură. Așa s-a născut pentru Adina și dragostea pentru flori, iar pasul către a ajunge artist floral și a deține un butic floral a fost cumva firesc
De la vis la realitate
Au trecut anii și Adina a urmat cursurile facultății de Administrarea Afacerilor din cadrul ASE (Academiei de Studii Economice), unde a rezonat foarte mult cu partea de antreprenoriat, poate și fiindcă tatăl său a fost antreprenor și avea un astfel de model în familie. În acea perioadă, a cunoscut o „doamnă minunată”, așa cum îi place Adinei să o descrie, care avea o firmă de aranjamente din flori uscate natural. La ea a făcut un stagiu de practică. Și pentru că toate proiectele de la facultate erau aplicate pe un model de business, le pregătea pe modelul unei companii de aranjamente florale, extinsă și către flori proaspete.
Proiectul ei de licență a fost un plan de afaceri a ceea ce este astăzi enRose, cu magazin online. Și ca plan de dezvoltare, să aibă și un spațiu galerie unde creațiile florale să fie expuse ca niște piese de artă și să poată face instalații florale. Ceea ce s-a și întâmplat în 2022, prin extinderea cu noua galerie enRose. Îndrăgostită fiind de zona Grădina Icoanei, pentru Adina era un vis să aibă un spațiu al ei în această zonă.
Provocările vieții de antreprenor
S-a întâmplat după ce a construit, pas cu pas, cu multă răbdare, curaj și perseverență, trecând printre numeroasele provocări ale vieții de antreprenor. „Pentru că sunt o fire optimistă, vreau să transmit mesajul în cazul în care și tu ai un vis mare ce locuiește în inima ta: să îl readuci în vizor, pentru că visul are multe căi sau un drum mai anevoios până se materializează. Iar atunci când se întâmplă, vine firesc”, îi sfătuiește artistul floral pe cei care vor să reușească.
Adina a început business-ul de pe băncile facultății. Încă de atunci crede în dezvoltare continuă și în investirea permanentă în propria persoană. În anii când era studentă la Master, a participat la multe conferințe și evenimente de business și antreprenoriat. „Pe mine m-au ajutat mult, pentru că învățam lucruri noi din experiența speaker-ilor și am cunoscut mulți oameni, care cred că erau cuceriți de entuziasmul meu și de modul în care vorbeam cu pasiune despre flori și despre ceea ce fac, încât au devenit primii clienți. Mulți dintre ei cumpără flori în continuare de la enRose”, mărturisește Adina Filculescu.
Pasionată de tot ce e frumos
Pasiunea principală a Adinei este designul floral și se consideră norocoasă că a reușit de timpuriu să o ientifice și să o poată transforma într-o afacere de suflet. Însă are și alte lucruri care o fac fericită. „Îmi place foarte mult să interacționez cu oamenii, dar am și deseori momente de introversiune în care să pot simți liniștea interioară. Pe lângă acestea, îmi place să pictez… tot cu flori în principal. Îmi place să și gătesc, multă lume nu știe asta despre mine. Și îmi place foarte mult să călătoresc și să descopăr muzee și peisaje frumoase”, dezvăluie artistul floral. De asemenea, adoră să se plimbe pe străzile orașului pentru a-i lua pulsul, admiră florăriile, dar și Gradinile Botanice. Și musai, se simte în elementul ei și în mijlocul naturii, departe de oraș. De exemplu face drumeții montane unde poate vedea din flora spontană a naturii. Are și o colecție superbă de vaze.
Wedding planner
Serviciile pe care le oferă sunt variate, dar conexe cu designul floral livrează buchete și aranjamente florale pentru aniversări și diverse ocazii, face abonamente de flori pentru recepțiile birourilor, decorează birourile cu plante verzi, are și servicii de mentenanță a plantelor la birouri. Pe scurt, Adinei îi place să creadă că livrează fericire.
Toate aceste servicii s-au adăugat și dezvoltat în cei 15 ani de activitate, inițial pe baza cererii clienților. Plecând de la designul floral de nunți, realizează și conctepte de nuntă. Cu experiența acumulată și cunoscând cei mai buni furnizori din domeniu, a primit solicitări de la mirii care locuiau în străinătate să le organizeze întreaga nuntă. Și așa a început cariera ei ca wedding planner.
Curajul de a încerca teritorii noi
Adina Filculescu a avut și câțiva mentori care au ajutat-o într-un fel sau altul în a-și construi o carieră solidă. Le este veşnic recunoscătoare dascălilor săi, care i-au marcat existenţa prin vocaţia lor deosebită de a lucra cu copiii. Dincolo de cultura lor deosebită, au ocrotit-o şi îndrumat-o cu multă îngăduinţă şi nu poate să nu remarce cât de mult a contat. A avut profesori buni, dar i-a și plăcut să învețe.
„În toţi aceşti ani, m-a ajutat fundaţia pe care ei au sădit-o în mine: sete de cunoaştere, bunătate şi colaborare frumoasă cu ceilalţi, curajul de a încerca teritorii noi, de a lupta şi de a mă bucura cu ceilalţi, fără invidie şi frică. De-a lungul timpului, am întâlnit multe persoane care mi-au influențat parcursul într-un fel sau altul (efectul bătăii aripilor de fluturi), dar nu pot spune că am avut un mentor dedicat, în adevăratul sens al cuvântului”, explică artistul floral.
„Je veux la vie en rose”
Ea are câteva cuvinte care i-au și ghidat viața. De exemplu, faptul că alege să vadă în toate partea bună a lucrurilor crede că e cel mai complet explicat de expresia je veux la vie en rose, chiar dacă viața este presărată de evenimente în griuri colorate. Pasiunea pentru designul floral și atracția față de aerul chic specific franțuzesc, accentuate printr-o eleganță discretă și o doză de creativitate, conturează firesc povestea enRose.
Studierea filosofilor antici i-au conturat valori și principii de viață etică. Măiestria nu este niciodată ceva întâmplător. Este rezultatul unei dorințe mari, a unui efort sincer și a unei execuții inteligente – aceasta reprezintă o alegere înţeleaptă a mai multor alternative, sunt vorbele lui Aristotel în care și Adina crede cu tărie.
Adina Filculescu crede că cea mai mare provocare este de a găsi acele momente de echilibru între viața personală și cea profesională, pentru că acest business vine de fapt ca o extensie a personalității sale și îi place foarte mult ceea ce face. „Am renunțat de-a lungul timpului la multe activități sau călătorii, pentru că am ales și nu am stat deloc în cumpănă să fac ceva dedicat pentru dezvoltarea afacerii”, a recunoscut ea.
Managerul buticului floral spune că este greu sa fii artist floral, e ceva unde trebuie sa te specializezi permanent. „Un bun designer florist trebuie să fie mereu ancorat în tendințele internaționale, mereu se schimbă trenduri, apar noi specii de flori sau tehnici de lucru, așa că eu cred în această specializare continuă cu care acum e mai mult o rafinare a cunoștințelor și a experienței acumulate. Călătoriile, conexiunea cu lumea artei, dorințele și proiectele, oamenii pe care îi întâlnesc, unde pot deveni inovativă – toate acestea contribuie la conturarea unui artist floral”, crede cu tărie Adina Filculescu.
Acest articol este preluat din ediția print a Revistei CARIERE nr. 282
Pentru abonare, click aici