Ai grijă de unde îţi cumperi vacanţele! 30 de companii de turism au dificultăţi financiare majore
Pe baza datelor financiare, KeysFin a identificat un număr de 30 de companii care se află într-o situaţie financiară similară cu cea care a dus la insolvenţa Genius Travel SRL. Sunt agenţii de turism sau tur-operatori care riscă oricând să îşi închidă porţile şi să îşi lase clienţii şi furnizorii fără servicii. Din totalul de 2825 de firme active în sectorul turismului, 1938 înregistrează dificultăţi financiare în ceea ce priveşte îndatorarea, 1088 de societăţi comerciale au un capital propriu negativ (39%), 850 au un grad de îndatorare ridicat (30%),748 au pierderi operaţionale (26%), 1.120 de firme, adică 40%, au un nivel de lichiditate sub cel acceptat, iar 514 reprezintă companii cu furnizori restanţi.
Cine vrea să îşi achiziţioneze un pachet de servicii de la o firmă de turism sau un tur-operator trebuie să ia în calcul câteva elemente esenţiale. „Dacă aflaţi de o ofertă turistică foarte tentantă, la un preţ dubios de mic, căutaţi mai întâi să aflaţi cu cine faceţi afaceri. Adică cui daţi banii pe servicii şi cine sunt cei care vă taie chitanţă şi factură”, spun experţii financiari.
Este esenţial ca firma respectivă să prezinte o asigurare pentru serviciile turistice promise, să fie licenţiată de autorităţile în domeniu, să aibă un sediu oficial unde să puteţi să vă adresaţi. Dacă aveţi o minimă pregătire economică, uitaţi-vă pe rezultatele lor financiare, încercaţi să aflaţi mai multe detalii de la clienţii care le-au folosit serviciile, sunaţi la autoritatea în domeniul turismului (ANAT), căutaţi pe internet date relevante privind experienţa firmei în domeniu. Nu semnaţi niciodată un contract turistic doar pentru că vă oferă un reţ foarte bun.
" Există firme care au un grad de îndatorare mare, adică afacerea depinde mai mult de creditorii săi. În plus, sunt tot mai multe firme care îşi achită cu întârziere furnizorii, iar asta poate duce la blocaj financiar, insolvenţă şi chiar faliment".