ALIRA, un vin pentru cunoscători
Era o dimineaţă însorită şi răcoroasă de 30 septembrie când trei autocare aglomerate au sosit în comuna Aliman, undeva aproape de locul în care Dunărea se scurge pe lângă Cernavodă. Este o zonă agricolă bogată şi verde, cu zeci şi sute hectare roditoare, unde viţa de vie pare că are prioritate datorită geologiei solului şi a climei ceva mai săracă în precipitaţii. Dinspre fluviu sufla un vântul rece supărător, care se transformă în energie electrică cu ajutorul centralele eoliene care brăzdează orizontul spre oraş. Motivul prezenţei celor trei autocare la Aliman este sărbătorirea zilei recoltei, organizată de WineRo, unul din producătorii de vinuri româneşti al cărui viitor pare unul de excepţie. Pentru mai multă autenticitate, evenimentul a avut loc chiar în mijlocul celor 80 de hectare deţinute de WineRo, la mese lungi de lemn, aşezate într-un arc de cerc pe care s-a servit bucate tradiţionale şi, bineînţeles, vin.
Investiţia în terenuri la Aliman a fost făcută în 2006, când cei de la WineRo au plantat vie, iar în 2009 au putut recoltat primii struguri de Merlot, din care au preparat vinul ALIRA. „Locul pentru plantaţia de la Aliman a fost ales de oenologul Marc Dworkin, ţinand cont de terroir (complexul de condiţii propice producerii vinului de calitate). Cel mai important argument a fost acela că aici e cantitatea cea mai mica de precipitaţii din Dobrogea“, afirmă Ghenadie Bobeică, administrator WineRo. Dacă media anuala de precipitaţii în Dobrogea de Nord este de 400mm/an, la Aliman media este de aproximativ 300-330 mm/an. Iar acest lucru va „forţa“ viţa de vie şi le va permite să lucreze un vin cât mai complex. „De asemenea, înainte de a lua decizia finală, am luat mostre de sol care au fost analizate în laborator în Franţa, pentru a ne asigura că, pe lângă zile însorite, avem şi un teren care să ofere tot ce are nevoie viţa de vie pentru a produce struguri de calitate,“ explică Bobeică.
În primul an struguruii au fost procesaţi la Corcova, în Judeţul Mehedinţi. Pentru a avea condiţii cât mai bune de preprare a vinului într-un centru de vinificaţie care să corespundă exigenţelor companiei, strugurii au fost transportaţi în cabina frigorifică peste 500 de kilometri până la cramă. În 2010 au procesat la Ceptura (Prahova), iar în acest an vor ramane mai aproape de plantaţie şi anume la Jidvei (Cernavoda-Constanţa). Începând cu 2012 se vor muta în crama proprie de la Rasova, a cărei construcţie a durat ceva timp datorită exigenţelor primite de la oenologul Marc Dworkin.
„În acest an, foarte favorabil pentru viţa de vie, am reuşit să facem normarea strugurilor în două etape şi preconizăm că vom obţine o cantitate de 4,5 tone de struguri la hectar. Analizele privind calitatea mustului (acumularea de zahăr, aciditatea şi pH-ul etc.) ne îndreptăţesc să aşteptăm vinuri mai bune decât cele din recoltele 2009/2010. Şi în acest an vom păstra filosofia care ne-a consacrat pe piaţa vinului naţională şi internaţională, şi anume raportul calitate-preţ foarte avantajos,“ afirmă Dworkin.
În 2009, de la Aliman au fost recoltaţi struguri de pe primele 20 de hectare, din aceştia s-au obţinut 45000 de sticle de vin – o cantitate destul de mică pentru a putea acoperi necesarul unei reţele de hipermarketuri. De aceea, pentru moment, vinul ALIRA poate fi gasit doar în magazinele de specilitate şi în HoReCa. WineRo, înainte de a deveni producator de vinuri a fost importator a gamei de vinuri ENIRA, produse la Bessa Valley, în Bulgaria (companie care are acelaşi grup de acţionari şi acelaşi oenog ca WineRo). O parte dintre vinurile importate de noi se gasesc în magazinele Real şi în HoReCa.
În acest moment la Aliman sunt plantate 80 de ha de vie, restul de douzeci fiind la Adamclisi şi la Rasova (toate amplasate în apropiere de Cernavoda). În total sunt peste 100 de hectare – suprafaţă suficientă pentru a putea produce vinuri care să se încadreze în categoria premium şi să respecte filosofia companiei – raport avantajos calitate-preţ.
Crama de la Rasova este amplasata pe malul Dunarii, iar în jurul ei va exista o mica plantatie de viţă de vie. Începand cu 2012 strugurii pentru vinul Alira vor fi procesaţi acolo. „Am construit acest centru de vinificaţie calculând necesarul nostru pentru suprafaţa deţinută. Astfel, capacitatea cramei este de 700.000 de sticle. Peisajul din jurul cramei şi vinul pe care îl vom produce ne va permite să ne dezvoltam în urmatorii ani şi în domeniul turismului viticol,“spune Bobeică.
Domeniul viticulturii şi a prepararii vinului presupune un flux diferit de muncă în funcţie de sezon, de aceea, WineRo are perioade în care angajează şi 250 de oameni. În medie, însă, aproximativ 70 de persoane sunt angajate pe parcursul întregului an la WineRo, mare parte dintre aceştia fiind oameni din localitatea Aliman sau din împrejurimi.