Antreprenoriat la 4.000 de metri
Începutul acestei poveşti pline de adrenalină
Totul a pornit de la pasiunea pentru parașutism și zbor pe care cei doi frați au descoperit-o încă din copilărie, inspirați fiind de tatăl lor, fost pilot militar. „Ca orice copil îți dorești să calci pe urmele părinților. Tatăl nostru a fost militar de carieră în domeniul aviatic – comandant la o instituție de parașutism din România. Era cumva firesc să ne dorim să-i urmăm și noi exemplul, visând să ajungem parașutiști militari. Dacă la început ne-am dorit doar să practicăm acest sport, odată cu trecerea timpului și cu acumularea experienței ne-a venit ideea să ne transformăm activitatea în business”, își amintește Dragoș Boeru.
Când erau mici – cinci, respectiv șapte ani –, cei doi frați își însoțeau deseori tatăl la unitatea militară. Parașutiștii militari se antrenau făcând salturi din avion, iar Bogdan și Dragoș îi însoțeau în aeronavă. Aceasta a fost, practic, prima tangență a tinerilor antreprenori cu acest domeniu. Etapa de practicare a sportului a venit mult mai târziu – când Dragoș avea 17 ani, iar Bogdan 19.
Senzaţiile trăite la prima experienţă
„În 2002, ne-am înscris la cursurile de parașutism ale Aeroclubului României, iar un an mai târziu plecam cu o bursă în Franța, unde ca activitate de weekend m-am înscris la un centru privat de parașutism. Acolo am avut posibilitatea să practic sportul la un alt nivel, mult mai performant”, spune Bogdan Boeru.
În primul an, cei doi băieți au efectuat undeva la 18 salturi cu parașuta, de la 1.200 de metri. Acum băieții sar de la 4.000 de metri, experimentând căderea liberă. „Sportul practicat de noi se desfășoară cu parașuta închisă, în cădere liberă. Ajungi să ai undeva între 200 și 280 de km pe oră. La înălțimea de siguranță trebuie deschisă parașuta principală, aceasta fiind la 1.200 de metri. Prima dată când sari cu parașuta, ai tot felul de senzații, dar cea mai intensă este golul imens din stomac, similar cu cel pe care-l trăim atunci când ne dăm cu telecabina și aceasta trece peste un stâlp, dar în cazul saltului durează în jur de zece secunde. Este, practic, momentul în care corpul accelerează de la 0 km/ oră până la două sute și ceva. E normal să existe o teamă, e ceva necunoscut”, mai spune Dragoș. În România, din lipsa promovării și a informațiilor despre acest sport, la întrebarea: „Vrei să sari cu parașuta?”, 6 din 10 persoane vor răspunde invariabil: „Mi-e frică”. Însă astăzi, datorită evoluției tehnicii și echipamentelor, saltul cu parașuta în tandem este unul dintre cele mai sigure sporturi din lume.
„În acest sport, adrenalina nu este totul. La primul salt este adevărat că 80% este adrenalină, iar 20% dorința de a te simți liber. Însă, pe măsură ce sari, este clar că doza de adrenalină scade. Te obișnuiești cu senzația, dar apare dorința de progres”, adaugă Bogdan.
De la pasiune la o afacere de succes
Din 2003 până în 2008, cei doi antreprenori au sărit cu parașuta la cele mai mari „drop zone”-uri din Europa – Spania, Germania, Franța, Ungaria, Italia. De la fiecare au învățat câte ceva. Însă în Franța a fost primul contact al băieților cu nivelul la care a evoluat parașutismul, această experiență fiind o adevărată școală de parașutism. „De la «drop zone»-urile din Germania am învățat cât de importante sunt rigoarea și siguranța. Din Spania am luat temperamentul și pasiunea, din Cehia – profesionalismul (fiind o țară care a trecut, ca și România, prin comunism, iar exemplul lor ne-a arătat că lucrurile se pot face)”, spune plin de încredere Dragoș.
Când se întorceau în țară, erau printre puținii parașutiști români de la acea vreme care dobândeau cunoștințe în domeniu și care făceau investiții în echipamente performante, în traininguri cu instructor din afară.
În 2003, cei doi antreprenori au fost în Franța, la Toulouse, și au făcut în trei luni de zile atâtea salturi câte făcuseră în România într-un an și jumătate. Dar la o înălțime de 4.000 de metri. Până atunci, în România săriseră doar de la 1.000 de metri. Reîntorși în țară, cei doi tineri au sărit la un alt aerodrom privat, la Tuzla, și după aceea, au făcut salturi pe rând, în: Bulgaria, Ungaria, Spania, Italia, Cehia. Toate au fost zboruri de perfecționare și pentru plăcerea saltului. „Dar, la un moment dat, ne-am dat seama că suntem în stare să conducem o astfel de activitate, știam și cum, aveam și cu ce… Așa a început totul. Legat de nume, cineva ne-a numit TNT Brothers, și așa ne-a rămas numele în comunitate, nu avea niciun sens să căutăm un altul pentru business.
Practic, în 2008, pasiunea noastră a stârnit și ideea businessului. Pe atunci, lucram de luni până vineri într-o companie de consultanță, pe care o conducem tot împreună, aveam informațiile necesare demarării unui business, experiența necesară… nu ne lipsea nimic. Așa că am zis, de ce nu?”, își amintește Bogdan de începuturile acestui business.
300.000 de euro, investiţia iniţială
Investiția inițială a fost de apoximativ 300.000 de euro, fonduri proprii și finanțări generate în aproximativ opt ani. Terenul și avionul au fost primele investiții majore, ulterior, au achiziționat și un hangar pentru depozitarea echipamentelor și avionului; un bar și o zonă de relaxare, infrastructura modernă (generator, canalizare etc), parcare. Antreprenorii reinvestesc constant în echipamente din ce în ce mai performante, la standarde internaționale și training constant pentru echipa de instructori-calificați TNT Brothers. „Obiectivul nostru pe termen lung este de a deveni cel mai important centru de parașutism din Europa Centrală și de Sud-Est. Deja, în cei trei ani de activitate, centrul TNT Brothers și evenimentele organizate de noi au fost vizitate de peste 200 de parașutiști licențiați internațional din: Franța, Germania, Canada, Bulgaria, SUA, Spania, Italia, Austria. Festivalul de parașutism Bucharest Skydiving Boogie a fost apreciat de străini ca fiind cel mai bine organizat festival din Europa, cu cele mai multe aruncări din avion, cu cele mai multe urcări ale avionului într-o zi”, afirmă cu mândrie Dragoș.
15.000 de salturi în doar trei ani!
Cheia succesului acestui business este echipa. De la început cei doi s-au completat excelent. Bogdan este instructor de tandem. Dragoș este instructor de școală AFF. Din punct de vedere operațional, Dragoș se ocupă de întreținerea echipamentului și de managementul activității la sol, iar Bogdan este implicat în partea ce implică operaționalul aeronavei. „Ne completăm, nu ne-am suprapus activitățile. Practic, nouă ne-au trebuit un număr de funcții, eu am ales jumătate, iar Dragoș jumătate – marketing, manager, instructor de tandem, cameraman etc și fiecare își face treaba în funcție de ce moment are. În timp, am dezvoltat activitatea și avem persoane specializate care au roluri bine determinate”, mai spune Dragoș.
În timp, businessul a evoluat. De la o echipă formată din doi, acum au peste 20 de persoane responsabile de buna organizare a activității și salturile cu parașuta. Activitatea are loc în fiecare weekend, de vineri până duminică. Evenimentele organizate de TNT Brothers sunt destinate persoanelor pasionate de sporturi extreme, practicate după toate standardele internaționale. În cei trei ani de activitate, s-au efectuat în jur de 15.000 de salturi cu parașuta.
Articol preluat din Revista Cariere de iulie. Pentru detalii legate de abonare, click aici