Antreprenorii români pot accesa finanțări rambursabile de până la 100.000 de dolari. Cum se face înscrierea în program
Antreprenorii români care doresc să își dezvolte afaceri cu impact social pot accesa finanțări rambursabile de până la 100.000 de dolari, printr-un program dedicat persoanelor greu angajabile. NESsT, în colaborare cu IKEA Social Entrepreneurship și Cisco Foundation, lansează Programul NESsT Central-Eastern Europe Accelerator. Acesta nu oferă doar sprijin financiar, ci și mentorat și instruire continuă pentru dezvoltarea afacerilor sociale.
Impactul asupra comunităților defavorizate
Programul, care vine ca o continuare a celor două sesiuni desfășurate în România în ultimii trei ani, a creat deja oportunități de muncă pentru aproximativ 3.900 de persoane din grupuri vulnerabile.
„Am fost martori direcți ai puterii transformatoare a întreprinderilor sociale. Aceste programe nu doar creează locuri de muncă; ele redau speranța și construiesc drumuri spre prosperitate pentru cei care au fost excluși de la oportunitățile semnificative. Să vezi un refugiat obținând un loc de muncă stabil sau un tânăr în risc de sărăcie găsindu-și o carieră este dovada puterii acestor inițiative”, a afirmat Ioana Samoil, Director NESsT România.
Ce oferă programul?
Prin acest program de accelerare, antreprenorii beneficiază nu doar de finanțare, ci și de mentorat, sesiuni de învățare din partea experților. Sprijinul se concentrează pe întreprinderile care creează locuri de muncă pentru persoane defavorizate sau marginalizate, inclusiv refugiați, tineri din medii de risc, persoane cu dizabilități, micii fermieri și producători locali.
NESsT a sprijinit și continuă să sprijine diverse inițiative antreprenoriale care au avut un impact pozitiv asupra comunităților. Exemple de succes sunt multe, susțin ințiatorii. De exemplu, ALTRNTV, magazinul de modă sustenabilă ce sprijină peste 150 de mici artizani și producători locali. Sau Helyenvalo, un hub pentru producători locali din Odorheiu Secuiesc, și Atelierul de pânză, o întreprindere care angajează persoane cu dizabilități pentru a produce produse din pânză și resturi textile, ca alternativă la produsele din plastic.
Antreprenorii care doresc să aplice pentru finanțare trebuie să demonstreze că activitățile lor se aliniază la obiectivele programului, care vizează crearea de locuri de muncă sustenabile pentru comunități defavorizate. Programul se adresează, în special, persoanelor care provin din medii marginalizate.
CITEȘTE ȘI: Care sunt cele trei ingrediente-cheie pentru succesul startup-urilor
FOTO: ID 25589279 © Tatiana Morozova | Dreamstime.com