Atelierele Kotys – cum îţi transformi casa în muzeu de artă funcţională
Un grup de artiști, absolvenți ai Universității de Arte Plastice și ai Școlii de Arte și Meserii introduc, pentru prima oară în România, conceptul de artă aplicată la nivelul home & deco. Imaginează-ți o lampă înaltă, contorsionată, din fier forjat, la lumina căreia, seara, după ce te întorci de la serviciu istovit, așezat pe un fotoliu, citești ziarul pentru a afla știrile de peste zi. Cu o singură atingere a întrerupătorului, stingând becul, lampa se transformă într-un obiect de artă de sine stătător, care îți înfrumusețează casa și îi oferă un aer nobil. Trecând prin atelierele Kotys, orice obiect adaugă funcționalității sale o latură artistică. De altfel, conceptul de artă aplicată la nivelul home & deco este unic în România și este propus doar de artiștii de la Kotys.
Alexandru Hanc, absolvent al Facultății de Arte și artist plastic cu o experiență de peste 15 ani, și Vasile Pușcalău, sticlar cu peste 25 de ani vechime în producerea sticlei realizate manual, sunt fondatorii Atelierelor Kotys, un business care transformă obiectele din casă în opere de artă. Mare parte dintre produse sunt de lux, iar materialele folosite sunt, de obicei, sticlă, metal, lemn sau piele.
Alexandru spune că „aș fi vrut să fac sculptură de dragul sculpturii și artă, de dragul artei” și că acest proiect reprezintă o portiță pentru transpunerea ideilor sale sculpturale în zona de amenajări. Anterior, tânărul de 36 de ani lucrase pentru companii occidentale renumite, prezente și în România, precum Renault sau lanțul de cafenele Gloria Jeans. Despre partenerul și prietenul său, Vasile Puşcalău, care a urmat școala de arte și meserii profesionale cu specializarea „sticlă”, spune că este unul dintre puținii cunoscători ai tehnicilor vechilor meșteșugari.
„Credem că putem lua o casă goală și apoi să remodelăm toate obiectele din interior, într-o manieră artistică”, spune Alexandru. Cu acest crez a și luat naștere ideea afacerii. Cei doi artiști au putut să își transforme ideile într-o afacere prin accesarea unor fonduri europene. Banii au fost alocați pe baza unui plan de afaceri minuțios, și au fost investiți în utilaje, asigurarea fondului de salarizare, plata chiriei, a utilităților și a serviciilor de publicitate.
Începuturi au fost multe. „Odată ce avansezi, ți se schimbă idealul. În 2001 l-am cunoscut pe Vasile. Împreună am participat într-un program special realizat de Discovery. Au vrut să creeze un altfel de învățământ. În primă fază am pictat o școală pentru copiii defavorizați. Proiectul a durat un an de zile și a fost realizat pentru strângere de fonduri. Din banii noștri, eu și colegii mei am cumpărat blocuri de desen, creioane și am pus toti copiii să deseneze cum văd ei un cal, o vacă, un pește și așa mai departe. Am pictat pereții sălilor de curs cu viziunea elevilor. Nu trebuia să ne regăsim noi, ca artiști, în acele desene, ci copiii. Personal, mi-a plăcut această experiență și nu aș fi refuzat alte proiecte de acest gen”, spune Alexandru.
Cu timpul au realizat că, dacă își unesc forțele și creațiile, sunt mult mai eficienți. „Fiecare lucram de foarte mulți ani separat, și uneori colaboram pe proiecte punctuale. Anul acesta, după o discuție cu mai mulți prieteni am considerat că putem să ne unim forțele pentru a avea un impact mult mai mare. Astfel, am pus bazele unui nou proiect, Atelierele Kotys, reunind fierul, sticla, lemnul, pielea, pentru a crea obiecte unicat de mobilier, decorațiuni interioare și bijuterii”, spune Vasile Pușcalău (48 de ani), fondator Atelierele Kotys.
90% din banii necesari pentru acest business reprezintă fonduri europene
Suma totală investită în lansarea afacerii a fost de 175.000 de euro, iar banii au fost alocați pentru achiziția de echipamente, materie primă, publicitate, salarii și costuri de regie. Afacerea a plecat cu 15.000 euro din partea acționarilor, diferența de 160.000 de euro fiind bani obținuți dintr-o finanțare europeană. „Acest lucru ne-a permis să realizăm într-un interval de câteva luni întreaga investiție. Funcționăm ca o structură de economie socială, peste 60% din muncitori provenind din grupuri dezavantajate, și acest tip de organizare ne-a permis să atragem capitalul de început al afacerii”, explică Vasile Pușcalău.
Obiectele artiștilor de la Atelierele Kotys le sunt adresate mai ales locuitorilor din zone rezidenţiale din țară și din străinătate care caută obiecte de design interior pentru finalizarea locuințelor dar și persoanelor sau companiilor care vor să dăruiască un cadou unicat. Produsele lor au ajuns deja pe piață, cele mai atractive în această perioadă a anului fiind ornamentele de Crăciun făcute manual. Toate sunt gândite mai întâi ca obiect, ca sculptură, după care apare ideea utilităţii, în funcție de formă. În acest mod obiectul în sine ca operă de artă nu își pierde valoarea. Sunt și obiecte pe care artiștii le fac pornind de la ideea clientului, dacă este vorba despre design interior.
Sculpturi funcționale. Model clasic reinterpretat modern
În prezent, Atelierele Kotys vând două categorii de produse: obiecte de dimensiuni mici, realizate în serii limitate (obiecte din sticlă precum pahare, vaze, platouri) care au prețuri pornind de la 15-20 euro și obiecte unicat precum corpuri de iluminat, mobilier sau produse pentru decor, care au prețuri între câteva sute și câteva mii de euro.
„Până acum am lucrat la comandă: balustrade, garduri etc. și prietenul și asociatul meu, Vasile Pușcalău, vitralii, tot felul de aplice și plafoniere Tiffany. Am intrat în contact cu diverși oameni care nu înțeleg la fel ca noi o schiță și nu vor sau nu sunt dispuși să riște niste bani din punctul lor de vedere, pe o schiță; dacă nu le place cum iese la final? De aceea clienții vin și cer cam pe ce sunt ei siguri, cum au văzut în altă parte, ceva ce știu. Merg pe sigur, nu au încredere și curaj să riște. Atunci am zis să venim în întâmpinarea lor cu piesele pe care ei ar putea să le aibă în casă, să le vadă și fizic, nu doar la nivel de schiță. Ele impresionează fizic mai mult decât o schiță pe hârtie. Ideea de la care plecăm noi este să facem sculpturi funcționale. Mi-ar plăcea să fac sculptura și pictura din pasiune pentru artă numai că oamenii nu înțeleg și nu mai apreciază arta la fel de mult ca în trecut. Dacă îmbrăcăm totuși toată povestea într-o funcționalitate, ar fi dispuși să cumpere pentru că toata lumea caută să aibă ceva deosebit, să fie altfel”, explică Alexandru.
Creațiile artiștilor de la Atelierele Kotys sunt prezente, în perioada 26 noiembrie – 24 decembrie, la standurile de Crăciun aflate la Unirea Shopping Center, etaj 2, aripa Călărași. De asemenea, la Mega Mall, Promenada Mall și Mall Vitan veți putea admira și achiziționa obiecte de sticlărie și decorațiuni. Vestea bună este că obiectele realizate în atelierele Kotys sunt pentru aproape toate buzunarele. Cele de mici dimensiuni costă câteva zeci de lei și pot reprezenta căni sau pahare personalizate cu bijuterii făcute manual, o halbă cu un mâner turnat din bronz, un capac de argint pus pe o sticlă și altele.
Planuri în 2016
La anul trebuie să se susțină. Au reușit să își achiziționeze toate utilajele necesare. Începând cu anul următor o să reușească să realizeze îmtr-un timp mai scurt obiectele.
„Ceea ce am reușit să facem până acum, să putem să ne facem vizibili, nu este exact ce am vrut noi să arătăm. Ne-am fi dorit să avem mai mult timp pentru creație. Avem obiecte de sticlă, vandabile și nu foarte scumpe. Anul viitor aș vrea să nu ne lăsăm furați de suprvieșuirea pe piață. Nu aș vrea ca de dragul supraviețuirii să facem compromisuri în ceea ce privește linia de design. Nu aș vrea să facem obiecte doar ca să existăm și să susținem afacerea. Ne dorim să ajungem la stadiul în care noi să dăm o idee clientului, nu clientul, nouă. De multe ori, când faci ceea ce vrea clientul, produsul final are de suferit. Când îl faci tu de la început este altceva”, afirmă artistul Alexandru. Și, în acest domeniu, trebuie să aibă și răbdare clientul, pentru că un obiect decorativ nu se face în două zile.
Vor ca în anul 2016 să se concentreze pe lucrările mari de amenajare interioară și pe lansarea unor linii proprii de obiecte și produse. „Ne dorim ca lumea să achiziționeze produsele pentru că le place atât arta clasică reinterpretată, cât și pentru funcționalitatea produsului. Pe termen mediu (în următorii trei ani) am dori să ne construim noi propriul spațiu de producție amenajat după specificitățile prelucrării sticlei, metalului și a lemnului. Dorim să investim în echipamente care sunt eficiente din punct de vedere al energiei, astfel încât să putem crea obiecte competitive pe piață”, declară Alexandru Hânc.
Obiectele pot fi admirate, dar și comandate, accesând site-ul www.atelierelekotys.ro.