Austrotherm, poziție tot mai solidă pe piața de materiale termoizolante din România
Austrotherm, lider în domeniul termoizolațiilor ecologice în Europa Centrală și de Est, a inaugurat, luna trecută, cea de a treia fabrică din România.
Noua unitate de producție este amplasată în orașul Călan, foarte aproape de municipiul Deva, județul Hunedoara, și va produce pentru piața din România. Cu această nouă fabrică, Austrotherm este acum în măsură să livreze în vestul țării polistiren expandat ecologic într-un timp mai scurt și într-un mod mai eficient din punct de vedere energetic.
”Avem în vedere optimizarea și coordonarea proceselor, timpul de livrare pentru clienți va scădea considerabil de acum încolo. Ne concentrăm în mod clar pe rute de livrare mai scurte și pe o mai mare flexibilitate pentru clienții noștri. Capacitatea de depozitare ne permite, de asemenea, să oferim livrări combinate de materiale izolante EPS și XPS, dar și alte materiale ce fac parte din sistemul ETICS Austrotherm – EPS 80 Ethalon”, a punctat Roxana Ghioca, General Manager Austrotherm.
Instalația de producție de ultimă generație este proiectată pentru fabricarea atât a polistirenului expandat alb Austrotherm, cât și a Austrotherm EPS-PLUS “gri”, grafitat, care oferă o izolare și mai bună. Clădirea are 3.800 mp și include spații de producție, depozite și birouri. 15 noi angajați și-au găsit un loc de muncă la Călan. Costurile de investiție pentru proiectul Greenfield se ridică la aproximativ 6 milioane de euro și a fost coordonat exclusiv de specialiștii locali ai companiei.
”Această nouă unitate de producție se aliniază nevoilor în creștere pentru materiale termoizolante de calitate recunoscută. Evident că și în România, cum, de altfel, se poate sesiza în toată Europa și în afară granițelor ei, creșterea dinamică a prețurilor la energie este un motiv puternic pentru a ne reorienta către izolarea performantă a spațiilor locative, industriale, logistice, office-uri. Utilizarea unui polistiren dovedit a fi conform standardelor nZEB, reduce considerabil costurile de încălzire. Polistirenul expandat grafitat oferă în plus, la aceeași grosime a plăcii, 25% mai mult confort atât pentru izolarea fațadei cât și pentru izolarea acoperișului”, a completat Laurențiu Istrate, Administrator Austrotherm.
Perfect complementare
Noua fabrică din Transilvania completează în mod optim unitățile de producție de polistiren expandat ale Austrotherm, situate în sud (București) și nord-est (Horia, județul Neamț). Totodată, fabrica de la Călan reprezintă un alt pilon important al consolidării poziției Austrotherm pe piața autohtonă de profil, în condițiile în care, în octombrie, compania a achiziționat și fabrica de la Arad a producătorului brandului de polistiren extrudat Zentyss.
Unitatea din Arad va fi integrată în familia Austrotherm cu întreaga forță de muncă. Achiziția sporește securitatea aprovizionării și diversifică gama de produse pentru clienții din România și din țările învecinate.
Laurențiu Istrate: ”Locația bună a Aradului face posibilă optimizarea rutelor de transport către clienți, ceea ce reduce drastic emisiile de CO2. Producătorul brandului de polistiren extrudat Zentyss și Austrotherm România sunt perfect complementare. Poziția noastră de lider în domeniul XPS în România este acum consolidată. Mă bucur în mod deosebit să urez bun venit în echipă colegilor noi, care decid să își continue activitatea integrați în grupul Austrotherm”.
Roxana Ghioca: ”Ne așteptăm la o perioadă de tranzit, de la cultura organizațională veche, la cultura organizațională Austrotherm. Cu siguranță vor fi săptămâni în care fiecare dintre noi va trebui să ne adaptăm stilul de lucru, vom fi însă flexibili și deschiși pentru a ajusta această integrare. Pachetul de management va fi asigurat de aceeași echipă care coordonează și Austrotherm România și sunt sigură că alături de noi, și alături de noii colegi, specialiștii noștri din domenii precum producție, tehnic, marketing, IT, HR vor face ca acest proces să fie unul scurt și corect, cu beneficiu pentru toți cei implicați, fie ei colegi noi sau vechi. Prima noastră sarcină va fi să câștigăm încrederea fiecărui angajat. Am dori apoi să valorificăm împreună sinergiile existente și să îmbunătățim serviciile atât pentru clienții interni – colegii noștri, cât și pentru clienții externi – partenerii noștri”.
23 de ani de istorie
Austrotherm a început să dezvolte piața românească încă din 1999 cu o fabrică EPS în București. Grupul austriac a debutat astfel pe o piață emergentă care, cu o populație de aproximativ 19 milioane de locuitori, oferă și astăzi un potențial de creștere. În 2006, a urmat deschiderea celei de-a doua fabrici de EPS la Horia, în nord-estul României. În 2008, în această locație a început, de asemenea, producția de Austrotherm XPS.
”Așa cum se poate observa în mediile de afaceri, piața de construcții și, în general, piața de real estate a avut o anumită direcție până în 2019, în sensul că s-a tot dezvoltat, urmând ca anii 2020-2021 să fie pentru acest domeniu ani de creșteri. 2022 a venit însă cu o repoziționare a ritmului de creștere, impus în mare măsură de situația internațională reprezentată de crizele logistice și sanitare anterioare, apoi de conflictul din Ucraina, dar și de problemele interne legate de devalorizarea monedei naționale, de inflație, de lipsa predictibilității”, explică Laurențiu Istrate. Iar acest trend de stagnare, confirmă el, s-a regăsit în 2022 în proiectele mari, în special în proiectele office și logistice, dar și în ceea ce privește rezidențialele private și publice.
Însă, o companie ca Austrotherm este orientată către rezultate pe termen lung. De aceea, chiar și în anii complicați și încercați, grupul a ales să susțină echipa din România și să investească în dezvoltarea capacităților de producție, în tehnologizare pentru liniile deja existente, în achiziții ale unor jucători importanți pe piața locală.
Cu gândul la 2023
Chiar dacă la finalul anului 2022 se pot mândri cu rezultate remarcabile – o inaugurare importantă și o tranzacție încheiată cu succes – dilemele și noile provocări pe care 2023 le anunță deja îngreunează mult deciziile privind acțiunile și planurile viitoare ale companiei. ”2022 se termină pe fondul unor noi incertitudini legate de energie, cost și disponibilitate, de evoluția situației geopolitice de la graniță, iar perspectiva anului 2023 este legată și ea de câteva aspecte sumbre: creșterea dobânzilor, scăderea posibilităților de asumare a creditelor, scăderea masivă a puterii de cumpărare, creșterea galopantă a inflației”, recunoaște Laurențiu Istrate. Fapt ce pune echipa de management în imposibilitatea unor predicții și a unor asumări corecte pentru termen scurt, mediu sau lung. De asemenea, creşterea dobânzilor, inflaţia care diminuează puterea de cumpărare, dar şi creşterea costurilor de construcţie se adaugă la incertitudinile care afectează perspectivele. ”Un alt aspect important de urmărit vizează modificările legislative pe partea de taxe, în special având în vedere situaţia fiscală dificilă cu care se confruntă statul român. Impozitele pe proprietăţi urmează să crească de la 1 ianuarie 2023, în timp ce legislaţia privind TVA-ul se modifică pentru a deveni mai puţin favorabilă achiziţionării de proprietăţi rezidenţiale. Acest lucru ar trebui, de asemenea, să aibă un impact negativ asupra vânzărilor de locuinţe”, a conchis Roxana Ghioca.
*Acest articol este un advertorial
Acest articol este preluat din ediția print a Revistei CARIERE nr. 281
Pentru abonare, click aici