Căsuțele Kalman, un business reușit
Dana îşi amintește de anii copilăriei în care verile și le petrecea întotdeauna în satul bunicilor (din Harghita), jucându-se ore întregi cu prietenele printre stivele de lemne frumos aranjate în curtea fabricii de cherestea. După ce plecau muncitorii, fetițele își imaginau că se află în căsuțe. Așa a ajuns să-și dorească foarte mult să se mute la sat când o să crească, însă viața a condus-o către Capitală, iar jobul a ținut-o vreo 20 de ani departe de locurile copilăriei. Însă, dacă ai un vis în care crezi cu tărie, într-o zi se va transforma în realitate. Așa s-a întâmplat și în cazul Danei. „Întâmplarea a făcut să moștenesc casa bunicilor mei acum câțiva ani, deci drumul de întoarcere în sat a fost deschis. M-am gândit cum să aranjez lucrurile în așa fel încât să punem bazele noii afaceri chiar în Harghita, să profităm de oferta locală de lemn și de experiența meșterilor tâmplari autentici de acolo”, își amintește antreprenoarea. I-ar fi plăcut să aibă un spaţiu de lucru chiar în fosta fabrică de cherestea, însă astăzi locul este o ruină.
În decizia de a pune bazele acestei afaceri, a contat și faptul că Danei îi place foarte mult să facă lucruri manual, care cer migală și răbdare. „Profit de aceste abilități la fiecare căsuță pe care o construim, pe suprafața căreia îmi trec mâinile de mii de ori, până când sunt mulțumită de netezimea fiecărui centimetru de lemn pe care copiii vor pune mâna când se vor juca”, spune plină de pasiune Dana.
Astfel încât se pare că lucrurile au fost așezate pe un drum, iar Dana nu face altceva decât să-l urmeze.
Pas cu pas până la antreprenoriat
Pasul de a-și înființa o afacere a fost unul curajos, mai ales că înainte de acest lucru a ocupat pentru mai bine de două decenii statutul de angajat, statut de care nu e deloc ușor să te desprinzi. Studiile demonstrează faptul că oamenii înlocuiesc greu ceva ce le conferă siguranță.
În anii '90, Dana a fost angajată în echipa de PR a Hotelului Intercontinental, apoi a lucrat la American International Group – de la deschiderea firmei în România – timp de 11 ani, inițial ca asistentă a directorului general, apoi director de daune pentru asigurări de călătorie și în continuare ca suport administrativ, până în 2005. „După aproape 20 de ani de carieră, mă gândeam să ies la pensie de tânără sau să încerc să demarez o afacere, așa că mi-am dat demisia de la AIG și apoi mi-a venit ideea de a construi Căsuțe Kalman”, adaugă ea.
Cum i-a venit ideea
Ideea i-a venit în urma unei emisiuni văzute la TV despre viața vedetelor de la Hollywood, emisiune care a dedicat un episod întreg căsuțelor de joacă pe care le au copiii starurilor. „Erau niște miniconstrucții minunate, desăvârșite, unele dintre ele chiar replicile în miniatură ale vilelor părinților! Mi-au plăcut foarte mult și m-am gândit că ar fi o idee interesantă de pus în practică și la noi în țară, pentru micuți de orice vârstă, copii de vedete sau de oameni de afaceri ori pentru prichindeii care se joacă la grădinițe, în hotelurile sau restaurantele child-friendly samd”, mai spune antreprenoarea, care consideră că aceste căsuțe sunt o alternativă sănătoasă de petrecere a timpului în aer liber pentru copiii care în ultima vreme stau prea mult în casă, în fața calculatorului sau a tabletei, fără să interacționeze sau să se joace cu prietenii.
De asemenea, pentru cei mici, o astfel de minilocuință este un vis devenit realitate: casa lor proprie, pe care o pot aranja așa cum își doresc, unde își pot invita prietenii sau chiar părinții!
Se implică în toate fazele proiectului
Dana recunoaște că și-a dorit dintotdeauna să ajungă antreprenor. I-a plăcut și statutul de angajată, dar s-a gândit că i-ar plăcea să vadă cum ideile ei prind viață, iar afacerile pe care le gândește ajung să se bucure de succes. Acum, se implică în toate fazele unui proiect de la Căsuța Kalman, ascultând sau oferind sfaturi. În plus, se gândește tot timpul la modele noi, la decorări, la soluții pentru diferitele probleme apărute, ea afirmând cu nonşalanţă că „am numai căsuțe în cap”.
Ideea inițială a fost să construim doar căsuțe de joacă pentru copii. După puțin timp, a avut inspirația să facă și un pod pe care micuții să îl traverseze, în drumul spre „locuința” lor din grădină. „Unul dintre podurile făcute de noi este acum în curtea unei grădinițe, peste micuțul iaz de acolo, în care înoată câțiva pești și o broască-țestoasă, prietena celor mici”. După câțiva ani, cei de la Mai Mult Verde au vrut să facă un foișor din lemn pentru copiii de la un centru de plasament din București și astfel Dana s-a lăsat antrenată într-un proiect inedit, la care recunoaște că nu s-ar fi gândit din proprie inițiativă. „Foișorul a ieșit frumos și ne-a impulsionat apoi să dăm curs și dorinței unui părinte de a construi o căsuță în copac pentru fetița lui”.
Prima minilocuință realizată în 2007
A început construcția primei căsuțe în 2007, pe care a numit-o Irina, după numele mamei sale. Căsuța a instalat-o de 1 iunie în parcul din Miercurea-Ciuc, pentru o săptămână, să testeze reacția copiilor. Așadar, a montat căsuța în parc timp de două zile, iar cei mici au fost atrași, cu bicicletele lăsate deoparte pe pământ, așezați cuminți în iarbă, așteptau să terminăm și să le dăm voie înăuntru. A fost un succes total. Micuți de diferite vârste se jucau cu orele înăuntru și nu se mai dădeau duși de-acolo!”, își mai amintește Dana. Apoi a realizat o căsuță ce poartă numele de Clara. Amândouă modelele au fost promovate cu ajutorul e-mailurilor trimise către diferite persoane publice, grădinițe ori hoteluri. A urmat participarea la târguri pentru copii. Însă primul client l-au avut în urma e-mailurilor trimise, acesta fiind chiar Mihaela Rădulescu, care-și dorea o astfel de căsuță pentru fiul său, Ayan.
„Pentru că lucram pentru primul nostru client, în vârstă de patru ani și voiam să-i construim o minilocuință în care să se joace cu tot dragul, am făcut eforturi deosebite pentru finisarea ei. Am șlefuit cu grijă absolut toate suprafețele din lemn, să ne asigurăm că nu mai rămân așchii sau asperități, și am vopsit totul numai cu vopsea pe bază de apă, ecologică, să înlăturăm emisia de aburi toxici din vopselele chimice înăuntrul căsuței. Nu am vopsit-o la final, ci am șlefuit și vopsit fiecare bucată de lemn înainte de a o asambla în pereții produsului, pentru a da un efect unitar colorat construcției”. Aproape cinci săptămâni a durat până la finalizarea acesteia.
Sunt lucrate manual de către artizani din Harghita
Căsuțele Kalaman necesită un timp de lucru destul de mare, trei-patru săptămâni. Toate sunt construite integral din lemn de brad și vopsite numai cu vopsele ecologice, pe bază de apă. Sunt lucrate în totalitate manual, cu migală și atenție, de către artizani din Harghita, iar finisajele sunt executate prin netezirea fină a lemnului. „Mergem de obicei să vedem locul în care va fi amplasată căsuța și ne sfătuim împreună cu clientul nostru asupra modelului, dimensiunilor și culorilor, în funcție de alegerea părinților și a copiilor. Nu avem nicio căsuță pe stoc, fiecare dintre ele este individualizată, în funcție de vârsta și preferințele viitorilor mici proprietar”, spune cu entuziasm Dana.
În interiorul „locuinței” nu este tavan, deci înălțimea camerei este chiar cea a căsuței. Pe podea se poate pune parchet laminat sau chiar dușumea din lemn, vopsită. În funcție de mărimea căsuţei, se poate stabili dacă este loc înăuntru pentru o măsuță rabatabilă la perete și câteva scăunele.
„Apoi îi lăsăm pe cei mici și pe cei mari împreună să își folosească imaginația și creativitatea, când vine vorba despre amenajat interiorul căsuței: cu perdele, covoraș, pereți pictați în manieră proprie, flori, ustensile de jucărie pentru bucătărit, orice își doresc pentru a înfrumuseța locul din care copiilor le este foarte greu să plece în casă”.
De unde a obținut banii pentru investiția inițială
Totul sună bine și frumos. Însă, un business necesită și o sumă de bani la pornire, de multe ori foarte mare. Întrebată cu ce bani și-a finanțat afacerea, Diana a povestit că a cumpărat pe vremea când lucra acolo, acțiuni Intercontinental pe care le-a păstrat cu sfințenie ani de zile, până când și-a dat seama că, vânzându-le, avea capitalul necesar pentru a porni proiectul Căsuțelor Kalman. A pornit la drum cu aproximativ 10.000 de euro, pe care i-a investit în cumpărarea de scule și unelte, și apoi în construcția a două căsuțe-prototip: Irina și Clara.
Prețurile de producător pentru căsuțe sunt cuprinse între 1.500 de euro (de exemplu, modelul „Heidi” se vinde cu această sumă) și 4.000 de euro (tipul „Rhea”, căsuța din copac, ajungând la acest cost).
Plata se face achitând un avans de 50% în momentul lansării comenzii și semnării contractului, iar diferența se achită cu trei zile înainte de ziua livrării la cumpărător.
În fiecare preț sunt incluse transportul și asamblarea căsuței. Durata de montare la client a acesteia este de aproximativ 1-2 zile.
Curajul de a renunța la siguranța unui job stabil și până la succesul acestei afaceri se datorează în mare parte și filosofiei de viață, relativ simplă, a antreprenoarei: „Să fac lucrurile cu plăcere. Dacă nu mai găsesc bucurie în îndeletnicirile mele, înseamnă că nu mi se mai potrivesc și trebuie să fac o schimbare”, conchide aceasta.