Cătălina Moraru, antreprenor bijutier: „Am îndrăznit să am o pasiune și să ies în lume cu ea”
Așa cum spune și proverbul, „socoteala de acasă nu se nimerește cu cea din târg”, cam așa este și în viață. În adolescență facem alegeri de care suntem mândri mai apoi. Dar… la un moment dat, ne dăm seama că vrem altceva. Vrem să îmbinăm munca și hobby-ul așa că trecem la treabă.
Cătălina Moraru, antreprenor și creator Joyelry by Cătălina Moraru, este de profesie economist. A lucrat 8 ani în departamentul de marketing al unei bănci prestigioase, cu proiecte interesante și diverse, care i-au pus la încercare limitele. Însă, ca fiecare dintre noi, câteodată, nu știa dacă poate să se autodepășească, dar mereu a dus proiectele la bun sfârșit. Până într-o zi, când totul s-a schimbat.
„Activitatea mă copleșea pe toate planurile și nu reușeam să mă mai regăsesc. Zâmbeam tot mai puțin, iar zâmbetul este definitoriu pentru mine. Eram parcă prinsă într-o capcană din care simțeam că nu mai pot ieși. Oricât m-aș fi zbătut, nu mai aveam timp să văd și să simt lucrurile cu adevărat importante din viață. Atunci a fost momentul în care m-am ales pe mine în detrimentul unui job clasic”, povestește Cătălina.
BIJUTERII CU BUCURIE
Salvarea Cătălinei a venit chiar din adâncul sufletului: pasiunea sa pentru cercei. „Această pasiune a stat la baza noului meu proiect. Obișnuiam să frecventez standurile cu bijuterii și, într-o zi, a răsărit în mine dorința de a mi le crea singură”.
La început a fost un hobby de antrenat răbdarea și creativitatea. Când a decis să renunțe la viața din corporație, a considerat că lucrul cel mai potrivit pentru ea ar fi să dezvolte acest hobby și să îl transforme într-un proiect de viitor, chiar o afacere proprie. „Ador cerceii, brățările, colierele și am devenit dependentă de bucuria pe care o citesc de fiecare dată pe chipul celor care primesc creațiile mele,” spune Cătălina.
JOYELRY: JOY JEWELRY
„JOYELRY, acest proiect de suflet care mă defineste prin… „joy” și „jewelry”, a transformat un vis în realitate. Am înțeles ce înseamnă să ai libertatea de a decide propria cale, propria variantă de mod de lucru, prin care aduc mai multă bucurie în viața mea și a altora, zi de zi. Am înțeles că se poate să lucrezi cu plăcere și să ai un motiv puternic pentru a trece prin viață cu încrederea că ceea ce faci merită. Activitatea zilnică acum este mult mai colorată decât înainte. Totul depinde doar de mine și de cum reușesc să mă organizez, să rămân focusată pe ce am de făcut”, afirmă Cătălina Moraru. Domeniile bancar și creativ nu sunt asemănătoare.
„Domeniul este complet schimbat acum. Mă mișc în sfera creativă, destinsă și frumoasă a vieții. Clientele sunt relaxate la întâlnirile cu mine și ne simțim libere să discutăm despre bijuterii și despre bucuria pe care le-o aduc, lor sau altor destinatare. E o deosebire radicală față de viața mea din corporație, cu servicii bancare și oameni nu tocmai relaxați. Prin ceea ce fac, vreau să aduc femeilor bucuria pe care toate o merită, iar colecțiile de bijuterii pe care le propun doamnelor sunt un mănunchi de clipe frumoase, captate în creațiile mele”, povestește cu drag creatoarea.
Susține că are un program de lucru la fel de intens cu cel anterior, dar mult mai incitant și variat. Nu mai este nevoită să stea ore în șir la calculator, își valorifică creativitatea și își canalizează energia și veselia spre bijuteriile pe care le creează. „Așa reușesc să împart bucurie prin bijuterie zi de zi”.
AVANTAJE ȘI DEZAVANTAJE ÎN ANTREPRENORIAT
Periodic are parte de provocări, spune Cătălina. Prima provocare a fost cea socială. A lăsat în urmă un job „sigur” pentru un vis. Societatea nu este construită să accepte ușor că se poate trăi și ”altfel”. Cea mai mare susținere a avut-o din partea soțului și a fost de ajuns pentru a trece de toate momentele pline de provocări.
„Avantajul de a fi antreprenor este că ești propriul tău șef, dar uneori se poate transforma în cel mai mare dezavantaj. Mă raportez cu totul altfel la termenele-limită, conștientizez că libertatea nu trebuie să însemne indisciplină și sunt momente în care mă lupt cu elementele din exterior care mă defocusează”, povestește Cătălina.
„Societatea ne învață, încă din băncile școlii, că singura variantă de reușită este să urmezi toate etapele până la facultate și masterat. Ulterior devii un angajat-model. În facultăți, elementele practice lipsesc în mare parte, iar tinerii absolvenți nu au posibilitatea de a încerca deja viața de antreprenor. Au nevoie de experiență în „câmpul muncii”, pe care o dobândesc doar sub forma unui angajat-model și abia după câțiva ani, dacă au acumulat destule cunoștinte, siguranță de sine și curaj, își dau seama că pot face ceva constructiv pe cont propriu”.
Cătălina Moraru este de părere că existența cât mai multor cursuri, care să susțină tinerii și antreprenorii la început de drum, nu neapărat în facultăți, ci și în școli vocaționale sau cursuri individuale pe care aceștia să le poată accesa, cu siguranță ar schimba ușor-ușor mentalitatea. Tinerii s-ar simți mult mai încrezători în forțele proprii, încă din start.
A paticipat la numeroase cursuri, evenimente care au contat foarte mult în dezvoltarea sa ca antreprenor. „Am dobândit mai multă încredere în forțele proprii privind alți antreprenori care au reușit și care sunt dornici să ajute prin experiența acumulată”.
„Eu, Cătălina Moraru, un fost «bancher», am îndrăznit să am o pasiune și să ies în lume cu ea”. Prin acest mesaj, bijutierul vrea să le transmită celor care au o pasiune, un hobby, că își sunt datori să încerce să își mute atenția pe ceea ce le place pentru a observa dacă pasiunea lor le aduce mai multă fericire sau nu.
„Când am făcut schimbarea, mulți au considerat-o curaj. Eu am considerat-o o datorie față de mine. Nu mai eram fericită cu activitatea mea și mi-am spus că este timpul să fac ceva care să îmi aducă o altă finalitate. Dacă nu aș fi schimbat nimic, viața mea nu s-ar fi putut îmbunătăți cu nimic. Acum mă bucur de mai multă libertate în acțiuni, în gândire, îmi pot alege cum să fac anumite lucruri și, mai ales, când. Mă întâlnesc cu drag la o cafea cu cliente cu care colaborez de mult. Relațiile speciale se clădesc în timp, prin valori esențiale comune și pasiune pentru bijuterie. Ne apropie plăcerea unei bijuterii – create de la o idee și transformată în realitate prin comunicare – și posibilitatea de a încerca mereu ceva diferit”, conchide Cătălina Moraru.
Articol preluat din numărul 263, decembrie 2019/ianuarie 2020, al Revistei CARIERE. Pentru detalii legate de abonare, click aici.