Cum să îţi protejezi o invenţie sau de unde poţi cumpăra un brevet
În România, instituţia care eliberează brevet de invenţie este Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci (OSIM). Iniţial, se depune o cerere de brevet de invenţie, care îţi oferă protecţie până la analiza cererii de brevet. Cererea de brevet se înregistrează, se publică şi se examinează. În general, durează aproximativ 18 luni pentru a transforma o cerere de brevet într-un brevet de invenţie, dacă sunt îndeplinite toate condiţiile, dar există şi taxe de urgenţă. Pentru a obţine şi a proteja un brevet de invenţie timp de 5 ani se plătesc taxe în valoare de 3.852 lei, sumă ce reprezintă valoarea integrală. OSIM oferă şi reduceri pentru persoane fizice sau juridice, în funcţie de cifra de afaceri sau de venitul mediu brut. „Important de reţinut este faptul că un brevet acordat de OSIM este valabil numai pe teritoriul României. Pentru a proteja o invenţie într-un alt stat, trebuie să urmezi procedurile din ţara respectivă”, evidenţiază Iulian Ilie, director în cadrul Centrului Releu de Transfer Tehnologic şi Consultanţă (CRTTC) al Institutului Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Mecatronică şi Tehnica Măsurării.
Cum valorifici invenţia?
Dacă eşti cercetător şi ai petrecut o perioadă îndelungată ca să dezvolţi un produs nou şi ai şi reuşit să îl brevetezi, următorul pas logic ar fi să încerci să-ţi monetizezi munca. Varianta preferabilă ar fi să îţi găseşti singur o persoană care să fie interesată să îţi folosească brevetul. Din păcate însă, în România sunt mult prea puţine persoane interesate să îşi asume riscul de a investi şi a transforma un prototip într-un produs de masă. O altă variantă ar fi să îţi publici brevetul în secţiunea „Oferte de brevete şi cereri de brevet pentru licenţă sau cesiune” de pe site-ul OSIM, în speranţa că obiectul cercetării tale va stârni interesul unui potenţial investitor.
Totuşi, cea mai bună opţiune ar putea fi reprezentă de apelarea la serviciile unei instituţii calificate pentru efectuarea transferului tehnologic, ce leagă oferta cu cererea respectând proprietatea industrială.
Ce este transferul tehnologic?
Transferul de tehnologie desemnează orice tranzacţie vizând transmiterea de către deţinătorul de tehnologie către beneficiar a cunoştinţelor cu privire la metoda, modul, experienţa de creare a unui produs, a unei fabrici, uzine etc., împreună cu detaliile tehnice aferente.
O instituţie care are ca obiect de activitate identificarea potenţialilor cumpărători pentru o invenţie este şi Centrul Releu de Transfer Tehnologic şi Consultanţă. Acesta oferă, pe lângă transferul tehnologic şi promovarea produselor care fac obiectul transferului în cadrul unor evenimente specifice, consultanţă în proprietate intelectuală, audit tehnologic, diseminare, brokeraj tehnologic şi de afaceri.
Practic, dacă ai o invenţie şi vrei să îţi maximizezi şansele de a scoate profit de pe urma ei, a apela la o instituţie specializată în identificarea potenţialilor investitori poate reprezenta cea mai bună soluţie aflată la îndemâna ta.
Articol preluat din Revista Cariere de august. Pentru detalii legate de abonare, click aici