Cum să participi la licitaţii fără să îţi blochezi lichidităţile
Pe lângă multitudinea de documente pe care le depun, companiile care decid să participe la licitaţiile pentru contractarea diverselor servicii pentru instituţiile publice trebuie să plătească şi o garanţie de participaţie. Metodele clasice la care apelează companiile care se înscriu la aceste licitaţii sunt fie plata sumei respective direct în contul autorităţii contractante, fie obţinerea unei scrisori de garanţie din partea unei bănci.
Totuşi, aceste două metode blochează cash-flow-ul sau activele firmelor pentru o perioadă îndelungată şi face imposibilă participarea la mai multe licitaţii în acelaşi timp, exceptând situaţiile în care companii deţin rezerve mari de lichidităţi.
A treia variantă
Există însă o a treia modalitate care permite obţinerea garanţiei de participare, dar care nu este foarte cunoscută de reprezentanţii mediului de business. Este vorba despre „asigurarea de garanţii”. Potrivit Hotărârii de Guvern nr.834/2009, garanţiile emise de asiguratori sunt menţionate ca forme acceptate de organismele publice pentru participarea la atribuirea contractelor în sistemul de achiziţii publice de bunuri şi servicii, alături de scrisorile de garanţie bancară.
Principalul beneficiu al acestui instrument financiar este legat de faptul că nu îţi blochezi cash-flow-ul. „Nu garantezi în faţa asiguratorului decât cu un bilet la ordin sau un cec. În plus, natura analizei pe care o face un asigurator faţă de o bancă comportă nişte diferenţe semnificative: societatea de asigurări nu este atât de rigidă şi nu îţi cere atât de multe garanţii colaterale precum o bancă”, afirmă Răzvan Rusu, general manager al Leader Team, companie de brokeraj specializată în asigurări de nişă.
Care sunt costurile
În baza acestei poliţe, asiguratorul îşi asumă că va onora angajamentele pe care clientul său, companie-furnizoare de bunuri sau prestatoare de servicii şi le-a luat către un beneficiar. Emiterea poliţei se face pe baza contractului de lucrări sau de prestări servicii, asiguratorul urmărind obligaţiile asumate de clientul său şi achitând în numele acestuia despăgubirea către beneficiar, atunci când firma asigurată nu execută sau execută necorespunzător obligaţiile contractuale care îi revin.
„Sumele care se plătesc pentru aceste poliţe nu sunt foarte mari. Variază de la 0,65%, pentru garanţii cu o valoare foarte mare, până la 1,5-2% pentru garanţii mici. Spre exemplu, o garanţie bancară este de două ori mai scumpă decât acest produs şi comportă riscuri legate de cash colateral sau gaj pe nişte active”, precizează Răzvan Rusu.
Dauna se analizează ca în cazul unei asigurări tip CASCO
În cazul în care se ajunge la o daună, spre exemplu o companie câştigă o licitaţie şi nu i se semnează contractul de atribuire, asiguratorul analizează cererea autorităţii contractante ca şi în cazul unei asigurări CASCO.
„Se analizează dacă cererea autorităţii este întemeiată, pot fi şi abuzuri. Dacă este întemeiată, atunci societatea de asigurare plăteşte către autoritatea contractantă suma respectivă şi, în relaţia cu clientul, încearcă să-şi recupereze prejudiciul pe cale amiabilă. În cazul în care clientul refuză şi s-a demonstrat că din vina lui garanţia s-a executat, atunci asiguratorul, la rândul lui, execută biletul la ordin sau cec-ul, care este singura contragaranţie”, mai precizează Răzvan Rusu.
Un aspect foarte interesant este legat de faptul că acest tip de poliţă se poate încheia pentru orice domeniu de activitate care presupune licitaţii publice. „Acest tip de garanţii se poate încheia pentru absolut orice domeniu de activitate, chiar dacă 90% din piaţă se bazează doar pe societăţile de construcţii. Noi am încheiat astfel de poliţe pentru societăţi din domeniul curăţeniei, pentru companii care fac îngrijire la Zoo, societăţi de recrutare. Şi sunt zeci de mii de licitaţii, mai mici sau mai mari, anual, în România”, conchide general managerul Leader Team.
În cazul în care aveţi de gând să participaţi la o licitaţie publică, aţi putea să aveţi în vedere această modalitate mai puţin cunoscută de garanţie, dar care vă poate feri de situaţii neplăcute.
Articol preluat din Revista Cariere de noiembrie. Pentru detalii legate de abonare, click aici