Cum să „startup” fără să „shut down”
Tânără de 19 ani, are o idee genială pentru medicina viitorului, renunță la facultate și lansează un startup de miliarde de dolari în Silicon Valley.
Ce te-a făcut să tresari? Care informație din fraza de mai sus ți-a prins ochiul și ți-a oprit degetul pe ecran? Dacă ți-ai ridicat sprânceana a fost a mirare sau a scepticism?
Elizabeth Holmes a fondat Theranos, cu scopul de a inventa un dispozitiv semiportabil care să efectueze majoritatea analizelor de sânge dintr-o singură picătură de sânge prelevată din deget, în doar câteva ore. Scopul era binele pacienților: accesibilitate, prețuri mici, confort. Sau, poate, scopul era ca Elizabeth Holmes să fie noul Steve Jobs.
Elizabeth a obținut o primă finanțare din partea unor prieteni de familie, apoi a format un consiliu de administrație cu nume impresionante: fost secretar de stat, fost ministru al apărării, fost senator, fost general. Un singur fost medic. A fost invitată la conferințe, a fost susținută de Barack Obama și de vicepreședintele Joe Biden, de Bill Clinton și de multe alte nume cu renume. A încheiat parteneriate importante și a obținut investiții de sute de milioane de dolari. Tehnologia ei se afla în etapa de promisiune. La fel cum și-a ales investitori renumiți, Elizabeth a angajat și oameni extrem de talentați (Ana Arriola – fost designer Apple, Avie Tevanian fost cercetător la Apple, bun prieten cu Steve Jobs).
Nu a reușit să inventeze tehnologia pe care o promisese, dar a continuat să o promită, declarând public că se află în etapele finale de dezvoltare a produsului. Pentru a obține noi fonduri a organizat o așa-zisă lansare a unui produs defectuos, a cărui nefuncționalitate a mascat-o realizând, pe ascuns, analizele medicale cu ajutorul unor dispozitive Siemens. Fiind proiectate pentru analizarea unei cantități de sânge mai mari de o picătură, dispozitivele Siemens au generat rezultate eronate și peste 1 milion de analize au fost anulate.
Pentru ca nimeni să nu cunoască situația reală, Elizabeth a creat o cultură organizațională bazată pe secrete, frică, paranoia. Departamentele nu puteau comunica între ele, se făceau concedieri masive, fluctuația de personal era foarte mare, angajații trebuiau să semneze contracte de nedivulgare a informațiilor la angajare și la plecarea din companie. Astfel, decalajul dintre promisiunea lui Elizabeth și realitate a devenit atât de mare încât s-a ajuns la fraudă. Fondată în 2003, Theranos și-a închis porțile în 2018, cu consecințele legale aferente, în curs de desfășurare.
MITUL EXTRAORDINARULUI
Dezvoltă-ți simțul extraordinarului, dar nu-ți pierde simțul realității. Extraordinarul se contruiește pe ordinar, așa cum vârful există datorită bazei. Baza solidă este bunul simț, care îți calibrează scopul și metoda. Scopul potrivit este binele oamenilor, al societății, al comunității. Profitul, faima, succesul – acestea pot fi consecințele firești ale lucrului făcut bine și din motivele corecte. Dacă te concentrezi pe bani, în loc să te concentrezi pe ce îți aduce banii, pierzi. Dacă te concentrezi pe separare, în loc să generezi colaborare, pierzi.
E timpul ca valoarea și performanța unei companii să nu mai fie măsurate strict în raport cu interesele acționarilor (shareholders), ci și în raport cu interesele părților interesate (stakeholders) și cu impactul pe care compania îl are în societate.
FOMO (Fear of Missing Out)
Nu te arunca în orice tren, de teamă că vei pierde Trenul. Frica nu alege bine nici drumul, nici trenul.
MITUL EXPONENȚIALULUI
Există un ritm firesc al lucrurilor și nu e firesc degeaba. Inovația exponențială este nefirească și este o excepție.
MITUL RENUNȚĂRII LA STUDII
Că ești extraordinar sau nu, totul se construiește prin învățare și prin muncă. Indiferent unde și cum înveți, trebuie să înveți. Și nu poți construi nimic fără să muncești. Unele domenii nu necesită studii oficiale (IT), în altele nu poți performa decât dacă faci studii oficiale (medicina).
SIMȚUL IDENTITĂȚII
Ai grijă să știi cine ești, ca să nu te îndoiești de tine nici atunci când îți alegi, nici atunci când îți schimbi direcția. Teama de a-ți actualiza viața și identitatea, teama de schimbare și de consecințele ei te pot bloca pe un drum greșit – ca om, ca antreprenor, ca investitor. Ai curajul și prezența de spirit de a schimba coordonatele existenței și ale afacerii tale, atunci când e cazul.
INTUIȚIA
Când știi cine ești, ești conectat la tine însuți și simți cum merg lucrurile. Vei ști când ești pe drumul cel bun și când nu, chiar dacă nu întotdeauna vei ști exact de ce. Ai încredere în vocea ta interioară și ai grijă s-o auzi mereu, oricât de tare ar vorbi ceilalți.
INSPIRAȚIA NU E IMITAȚIE
Dacă imiți pe altcineva te lipsești de tine și de resursele tale – care sunt unice, și sunt și cele mai autentice și mai generoase. Iar când te inspiri, alege-ți modelul potrivit. În cazul lui Elizabeth Holmes, Steve Jobs nu a fost modelul potrivit, pentru că modelul specific unei afaceri IT nu este potrivit pentru domeniul medicinei – scopurile și metodele aferente sunt fundamental diferite. Iar Elizabeth nu s-a inspirat, ci a imitat și a copiat. Și a copiat inclusiv greșelile.
Alte confuzii posibile. Confidențialitatea nu e secretomanie, disciplina nu e frică, visul nu e iluzie, încrederea în viitor nu înseamnă renunțare la prezent.
MITUL SILICON VALLEY
Astăzi este mai simplu să ai acces la oameni importanți, e mai simplu să obții finanțare, iar să fii unicorn e la modă. Oportunitățile sunt mai posibile. La fel de posibile sunt și erorile. Așa că e nevoie să ne ascuțim bunul simț, să ne actualizăm standardele și să curățăm de impurități lentilele prin care privim realitatea. Pentru că în orice direcție corectă se poate merge prea departe.
Foto: Pixabay