Dana Stan, creatorul de soluții sănătoase
Doctor în chimie, cercetător, antreprenor, lider al unei echipe dedicate inovării în domeniul diagnosticului in vitro, fondatorul DDS Diagnostic, compania românească menită sa joace în liga profesionista a producătorilor de soluții din domeniul tehnologiilor bio-medicale, susținător al Repatriot Medical, promotor pasionat al curajului antreprenorial ca ingredient cheie pentru succesul profesional
Fondatorul și catalizatorul echipei din spatele DDS Diagnostic, doctorul chimist Dana Stan este genul de antreprenor care te conduce cu determinare spre succes inspirându-te cu felul de a fi și de a “testa și diagnostica” provocările vieții. Ea își folosește experiența de viață și pasiunea pentru cercetare pentru a-i ghida și susține pe cei din jurul ei să creadă în ei și să găsească în permanență soluții inovative în ceea ce fac. Povestea ei conține multe vise, doze mari de curaj și tenacitate și șansa de a avea mentori și colaboratori foarte buni, dar și multă muncă, nopți albe în laboratoarele de cercetare și întrebări obsesive de genul “Sunt oare pe drumul cel bun cu acest produs?”. Experiența de lungă durată în medicina de laborator și studii clinice, dar și doctoratul în cadrul Facultății de Chimie din București având ca temă dezvoltarea de noi medicamente pentru unele afecțiuni cardiovasculare explică și justifică pasiunea Danei Stan pentru tehnicile de diagnostic, pentru inovație cât și apetența pentru tot ce înseamnă performanță în domeniul cercetare-dezvoltare. Așa a și creat DDS Diagnostic în anul 2002, începând activitatea cu o trusă de diagnostic creată și produsă exclusiv din fonduri proprii. Și-a urmat intuiția de a începe pe cont propriu dezvoltarea unui business provocator focusat pe sănătatea oamenilor și și-a folosit toate atuurile profesionale și experiența de peste 25 de ani în sistemul medical de stat și privat pentru a aduce DDS Diagnostic în prima linie a cercetării aplicate și a producției de teste rapide.
O companie răspunde unei nevoi generate de piață și, în această perioadă, cea mai mare nevoie este găsirea soluțiilor pentru combaterea rapidă a pandemiei. Cum răspunde managerul Dana Stan acestei provocări?
Încă din ianuarie 2020 am simțit că urmează să ne confruntăm cu o mare provocare, mai ales în ceea ce privește diagnosticarea rapidă a temutului virus care a bulversat o întreagă planetă. Așa m-am surprins căutând soluții pentru a dezvolta rapid o metodă eficientă de testare și diagnosticare.
La început a fost și pentru noi o perioadă de confuzie, totul se derula cu mare viteză, știrile din media și din comunitatea științifică, unele dintre ele contradictorii, ne bombardau pur și simplu. Am mers pe intuiție prin alinierea la zona științifică de elită. Colegii mei specializați în biologie moleculară au început să studieze genomul virusului, ne-am focusat pe anticorpi și antigene purificate și standardizate și, în mod natural, a apărut ideea de a dezvolta teste anti-Covid-19 și probele de control pentru acestea.
A fost decisivă implicarea totală a echipei, care s-a mobilizat rapid înțelegând că avem tot ce ne trebuie să ne aducem contribuția la limitarea pandemiei. Ne-am adaptat din mers și am reușit să punem rapid pe piață truse pentru determinarea anticorpilor IgM/IgG cu controale incluse și pentru detectarea antigenului COVID-19 și un test pentru diagnostic diferențial COVID 19/gripă.
Așadar ați adaptat strategia companiei ținând cont de provocările momentului?
Da, ne-am orientat rapid bazându-ne pe echipa de cercetare și partenerii specializați în management strategic. Urmarea a fost focusarea aplicată și imediată pe metodele de diagnostic care răspundeau eficient nevoilor urgente ale momentului de criză generat de Covid-19. Așa am dezvoltat rapid cele 3 tipuri de teste ‘dedicate’ pandemiei. Este vorba despre Testul Rapid IgG/IgM 2019-nCoV, Testul Rapid Covid-19 Antigen și Testul Rapid Combo Covid-19/ Gripă.
Ați produs rapid teste competitive cu produsele dezvoltate de companii internaționale mari? Cum ați reușit?
Nimic nu e întâmplător. Viața nu este deloc întâmplătoare și, mai ales, succesul în carieră. Drumul meu profesional a presupus mult studiu aplicat și colaborări de durată cu oameni cu aceleași preocupări și valori, iar compania pe care am creat-o a “beneficiat” din plin de pe urma experienței mele și astfel a primit la pachet implicarea în proiecte de cercetare de impact.
Un cuvânt greu de spus în succesul nostru l-au avut echipele de cercetători ale partenerilor noștri, printre care IMT București, Universitatea din București, INCD Victor Babes, INCD IFIN-HH Magurele, UMF Carol Davila. Prin intermediul lor, am avut acces la echipamente și infrastructură de ultimă generație. La fel și oportunitatea oferită de UEFISCDI prin lansarea competițiilor de proiecte în parteneriat, pe care noi am tradus-o în munca aplicată pentru atingerea obiectivelor noastre de cercetare-dezvoltare. Au însemnat foarte mult în drumul nostru și colaborările cu companii internaționale de prestigiu, mai ales din Italia și Finlanda.
O asociere care a adus DDS plus valoare este cea cu Dr. Daniel Funeriu – un profesionist și un om pasionat de inovare, specialist în chimia suprafețelor, biochimie și nanotehnologii. Experiența lui generoasă dobândită în proiecte derulate în Franța, SUA, Japonia și Germania ne-a ghidat către ceea ce suntem și facem astăzi. De aceea spun, de cate ori am ocazia, cu recunoștință și mulțumire că am avut mereu șansa unor mentori foarte buni, oameni de calitate și profesioniști de prestigiu dintre care aș vrea să amintesc pe: Prof. Ovidiu Maior, Prof. Ion Baciu de la Facultatea de Chimie, Acad. Dan Dascălu din cadrul IMT București și Dr. Daniel Funeriu. Ei au crezut în mine, în DDS și în echipa pe care am catalizat-o, ne-au susținut și ne-au dat curaj. Pot spune chiar, că în momente critice, ne-au “împins” să mergem mai departe. Când pui pasiune în ceea ce faci, viața vine cu ingredientele necesare succesului.
Cu oamenii potriviți alături, imposibilul devine posibil
Sună inspirațional pentru orice om de carieră. Vorbiți-ne mai mult despre mentorii dumneavoastră.
Da, este o binecuvântare să mergi prin viața profesională susținut de mentori la fel cum este o adevărată provocare să fii mentor. Consider că mentoratul este un dar, un talent înnăscut, nu orice poate juca acest rol. În primul rând este vorba despre o înțelegere profundă a calităților și abilităților celuilalt dar și de talentul de a potența și exploata, în cel mai frumos sens al cuvântului, aceste calități. Mentorii cu care m-a “înzestrat” destinul au fost modele de viață și repere profesionale, m-au învățat să am curaj, să caut și găsesc soluții, să lucrez în echipă, să dau valoare muncii mele, dar și să îi inspir pe cei din jurul meu.
Cei care mi-au fost alături profesional sunt toți oameni cu viziune, sunt genul de persoane care merg cu un pas înaintea tuturor. Minți sclipitoare, cum le zic eu. Lângă asemenea oameni, imposibilul devine posibil și cu ingredientele potrivite, munca se materializează în proiecte și produse inovative, în reușite și succes. În plus, mentorii te fac să treci mai ușor prin viață, să sari ușor peste obstacole, te ajută ca ceea ce alegi să faci să pară ușor de realizat și posibil de implementat. Îi menționez foarte des pentru că experiența alături de ei mă definește în mare măsură. Aș putea povesti foarte mult despre fiecare, dar, în esență, recunoștința este unitatea de măsură. Mai departe, am infuzat în DDS, cu ceea ce presupune această companie, oameni, resurse, viziune, valori, proiecte, tot ce am “preluat” de la acești oameni. Și astfel recunoștința față de ceea ce au insuflat și potențat în mine ca om și cercetător crește proporțional.
Pentru a pune ideile în aplicare, pe lângă viziune este nevoie de capital, de structură, de o echipă performantă. Care este cheia care deschide aceste uși?
Sunt un om care învață cum respiră. Și mai sunt și perfecționistă și perfectibilă. Este felul meu de a fi și caut mereu să învăț de la cei mai buni. Am ales să construiesc o echipă dinamică cu care să am “chimie” și cu care să mut munții din loc. Principiile puse la bază sunt cele mai importante. Onoarea, fair-play-ul și spiritul de echipă sunt ingredientele mele favorite, sunt cele care dau savoare muncii și reușită proiectelor. Din punct de vedere al resurselor financiare am ales să ne finanțăm pas cu pas printr-o creștere organică. Am apelat la bănci și la parteneri. Am reinvestit permanent mare parte din profit. Am accesat programe de cercetare pe care le-am derulat cu atenție și implicare, am utilizat finanțările cu eficiență maximă. Una dintre cheile potrivite a fost faptul că am apelat întotdeauna la profesioniști cu care să creionăm pașii următori și să găsim soluțiile adecvate de creștere.
Echipajul duce barca la destinație pe orice fel de vreme
Ce planuri are azi Dana Stan?
Ca antreprenor vreau să îmi cresc responsabil ‘copilul’, mă refer la DDS. Asta înseamnă să devenim lider de piață în producția și distribuția de teste rapide. Putem salva multe vieți și mulți bani prin testarea rapidă, și aici nu mă refer doar la contextul actual al pandemiei. Planul nostru este să contribuim semnificativ la creșterea calității vieții oamenilor prin inovarea de produse care să le răspundă imediat și cât mai eficient nevoilor când vine vorba despre sănătatea lor.
Avem deja parteneriate cu lanțuri mari de farmacii, cu spitale și clinici din toată țara. Pentru care producem 21 tipuri de kituri de diagnostic. Le-am creat punând accentul pe calitate și profesionalism. Și aici am în vedere produsul care ajunge la client și echipa care face acest lucru posibil. DDS se remarcă prin faptul că a reușit sa obțină un excelent raport calitate/preț. Kiturile noastre de diagnostic sunt foarte bune, mă refer la eficacitate pentru ca asta este unitatea de măsură a unui test rapid și au un preț corect. Testele antigen produse de DDS detectează și noile tulpini apărute deoarece sunt specifice unei proteine țintă ce se leagă direct de ARN-ul din virus. Până acum am furnizat către spitale, clinici, distribuitori naționali milioane de teste și feedback-ul este îmbucurător, iar poziția noastră de producător român și furnizor de kituri de diagnostic se consolidează de la o zi la alta.
Avem, de asemenea, în plan, pe zona de responsabilitate socială sponsorizarea unităților școlare cu teste rapide antigen sau combo, pentru diagnosticul diferențial gripă/Covid-19. Toți ne dorim ca viața să revină la normal și ca activitatea în școli și nu numai să se desfășoare în siguranță. DDS susține prin ceea ce face ca acest deziderat să devină realitate. Din păcate nu avem puterea să donăm către toate școlile din țară, așa cum ne-am fi dorit, dar vom veni cu oferte speciale pentru unitățile de învățământ care vor dori să achiziționeze aceste teste.
“Dacă vrei să ajungi repede, mergi singur. Dacă vrei să ajungi departe, mergeți împreună”. Cu cine ați ales să faceți acest drum provocator?
Îmi place mult acest proverb. Și mă definește în mare măsură. DDS este în plină expansiune. Deja am cooptat noi profesioniști în management și împreună am catalizat resurse suplimentare pentru cercetare-dezvoltare. Mă refer la cei doi parteneri care au ales la rândul lor să mergem împreună pe acest drum pentru că au crezut în misiunea și potențialul DDS. Este vorba despre Marius Bostan, un om cu multă experiență antreprenorială, financiară și strategică și Alin Angheluță, antreprenor și profesor de marketing. Implicarea lor s-a concretizat în special pe partea de dezvoltare strategică a DDS Diagnostic.
În plus, am extins colaborările cu profesioniști specializați în domeniile congruente creșterii DDS. Pentru realizarea planurilor de acces la fonduri europene, lucrăm cu Radu Limpede, consultant profesionist cu multă experiență și reușite remarcabile în atragerea de fonduri. Pe resurse umane avem un parteneriat foarte bun cu Monica Lacoviște, pe logistică lucram de la început cu echipa Fan Courier, pentru echipamentele de CD și pentru departamentul de producție colaborăm cu companii internaționale de prestigiu, din Finlanda, Germania, UK. Avem alături, financiar vorbind, Banca Comerciala Romana, și, în vizor, alte oportunități financiare pentru derularea și implementarea planurilor noastre, ba chiar analizăm o eventuală accesare a pieței de capital.
Suntem cu toții în această barcă și am pornit într-o călătorie lungă și aventuroasă pentru care, fiecare dintre noi, ne-am pregătit de-o viață. Pentru că echipajul duce barca la destinație pe orice fel de vreme. Dumnezeu ne-a adus împreună cu un scop măreț, iar noi suntem hotărâți să îl realizăm cu curaj.
Alte proiecte, pe lângă DDS?
Evident! Aș spune mai degrabă împreună cu DDS :). Repatriot Medical. Este o inițiativă de suflet, în care am ales să mă implic încă de anul trecut. Nu e ușor ce ne-am propus, însă scopul justifică toate eforturile. Planul este să creăm un mediu propice pentru revenirea în țară a diasporei medicale și să încurajăm studenții care termină facultatea de medicină să profeseze cu drag în România, să nu-și mai pună problema să plece pentru a excela în cariera pe care și-au ales-o. Mă bucur că, de exemplu, fiica mea, Diana, acum medic rezident, a decis să fie medic Acasă. Ea chiar crede că poate într-adevăr să se realizeze profesional aici. Este ca și mine o fire analistă, curajoasă și determinată și a evaluat singură oportunitățile din România și din Europa și, deși sistemul nostru de sănătate, așa cum știe toată lumea, este departe de a fi perfect, a ales această variantă.
Tocmai de aceea, probabil, nu am stat pe gânduri și am decis să susțin activ inițiativa Repatriot dedicată comunității medicale. M-a convins instant implicarea lor concretă prin proiecte dedicate acestei caste mult încercate, cum este recunoașterea și promovarea medicilor și asistenților din diaspora în cadrul categoriei Medical, din Top 100 Români de Pretutindeni, pe care ei au dezvoltat-o încă de acum 3 ani.
Anul acesta Repatriot Medical “diagnostichează” și mai atent situația trăgând un semnal de alarmă pentru ridicarea barierelor de angajare a medicilor Acasă, prin programe de promovare a joburilor pentru ei, cum este de exemplu inițiativa “România are nevoie de tine” – https://repatriot.ro/romania-are-nevoie-de-tine/.
Pentru mine ca om dar și pentru DDS ca jucător în piața medicală, este extrem de important să atragem înapoi Acasă specialiștii care, din motive bine întemeiate, lucrează acum pe alte meleaguri, iar aceasta se poate face mai ușor prin crearea unui mediu “prietenos legislativ”, prin reducerea birocrației, prin recunoașterea valorii lor. Este un avantaj evident pentru întreaga comunitate să fim îngrijiți de medici profesioniști care revin în România cu experiența profesională și modele de succes din țări cu un sistem medical mult mai bine pus la punct.
N.R. Acest articol este un advertorial.