De la jurist la blogger culinar, reconversie profesională de succes, pe net
Să gătească a învățat de nevoie. Cel puțin la început. Cât a stat cu părinții, mama ei a vrut doar să fie cât mai bună la învățătură și, ca urmare, nu a pus-o să facă nimic, nu și-a dorit să-și petreacă timpul în bucătărie, decât dacă era necesar să curețe cartofi sau alte lucruri mărunte. „Când m-am mutat la casa mea mi-am dat seama că nu mai pot trăi doar cu mâncare de restaurant sau cu pachete de la mama, așa că am început să caut rețete pe net‟, spune Andreea Crăciun, schițând povestea multor fete.
În liceu, Andreea Crăciun, manager VEG Studio și blogger la Andie.ro, își dorea să urmeze Facultatea de Litere, Engleză-Franceză, pentru că mergea la olimpiadele de specialitate și limbile străine erau talentul ei. „Dar ambițiile mamei au fost altele, așa că am absolvit Facultatea de Drept a Universității din Sibiu, iar apoi am urmat cursurile unui master în drepturile omului la Central European University din Budapesta‟. Nu regretă parcursul ales, deoarece a avut o carieră juridică internațională și națională frumoasă și împlinitoare, din care a învățat multe.
La un moment dat, însă, și-a dorit să diversifice. „Cred despre mine că sunt un om cu «multi-potențial» (multipotentialite, cum se spune în engleză)‟. „Multi-potențialitatea” este un termen educațional și psihologic care se referă la abilitatea și dorința unei persoane, caracterizate de o curiozitate intelectuală sau artistică puternică, de a excela pe parcursul vieții în două sau mai multe domenii. „Nu m-am îndreptat spre alt domeniu, doar am adăugat mereu la cele în care activam deja și am făcut treabă bună în toate. Sunt jurist, sunt traducător autorizat, sunt blogger, sunt fotograf, sunt grafician și designer, și acum și antreprenor‟, explică Andreea.
Internetul, ajutorul din umbră
Când a început să gătească, internetul a fost marele ei guru. Fascinația față de nou și dorința de a descoperi rețete și tehnici noi au împins-o înainte. Frunzărea internetul căutând inspirație, găsea un ingredient sau un preparat de care nu mai auzise niciodată sau din care nu gustase niciodată și încerca. „Citeam tot ce se putea despre tehnica folosită, căutam cel puțin 5-6 variante ale rețetei respective, cercetam autorii să văd dacă sunt credibili, îmi făceam un plan de bătaie foarte bine organizat (etape, timpi, precauții, ingrediente etc.), și apoi încercam și eu acasă rețeta‟. Așa a învățat singură să facă macarons sau cupcakes spectaculoși, iar în timp a ajuns să se simtă suficient de confortabil în bucătărie încât să inoveze, să-și creeze propriile rețete.
La început a fost blogul
În 2010 a început să scrie pe andie.ro, blogul culinar, din dorința de a-și păstra la un loc toate rețetele virtuale. De le blogging la fotografia culinară a fost doar un pas, iar de aici la design grafic și webdesign alt pas pe care l-a parcurs rapid și aproape fără să-și dea seama.
„Fotografia a venit la pachet. Aveam blogul culinar și trebuia să-mi ilustrez rețetele cu imagini care să redea frumusețea preparatului, iar la început treaba asta nu-mi ieșea deloc. Nu aveam echipamentul necesar și nici cunoștințele tehnice, dar aveam o ambiție nestăvilită de a ajunge la nivelul fotografilor pe care îi admiram‟. Într-o primă fază a încercat să se înscrie la un curs foto care să-i ofere pe tavă toate cunoștințele de bază de care avea nevoie. Nu a mers, din păcate cursul a fost de foarte slabă calitate și a abandonat după primul modul, pentru că simțea că dă banii degeaba. Așa a început efortul ei de a învăța fotografie de una singură: și-a cumpărat un DSLR entry level și a citit pe net cum să îl folosească. „Îmi comparam constant fotografiile cu cele pe care le admiram și-mi stabileam obiective concrete de învățare, de genul: cum să fac să am fotografii mai luminoase, cum să fac să obțin culori mai plăcute, cum să fac să surprind ingrediente în mișcare etc. Apoi lucram pe obiectivul respectiv până îl atingeam‟.
De multe ori, ca să afle răspunsul la întrebările ei, căuta foarte mult pe internet, punea întrebări pe forumuri sau direct fotografilor pe care îi admira, întreba alți prieteni fotografi. Așa a cunoscut oameni care au ajutat-o dezinteresat, i-au dat sfaturi, i-au împrumutat echipament. „În tot acest timp am tras sute de mii de cadre, majoritatea proaste, însă care m-au ajutat foarte mult să înțeleg ce trebuie să corectez. Am învățat în majoritatea cazurilor din greșelile mele, alteori din greșelile altora și, uneori, din sfaturile prietenilor din branșă‟.
Anul trecut în februarie a terminat cursul foto și are diplomă „oficială” de fotograf. A avut norocul să nimerească un profesor, Radu Grozescu, care i-a răspuns la absolut toate întrebările – în special pe partea tehnică – și i-a deschis porțile fotografiei de studio cu lumină artificială.
De la angajat la antreprenor
Momentul de „curaj”, însă, a fost când a luat decizia de a părăsi statutul de angajat și de a porni în totalitate pe cont propriu, în ianuarie 2014. „Nu a fost genul de decizie pe care am luat-o de pe o zi pe alta, ca în filme, ci a fost rezultatul unui proces pe care l-am pregătit cu mult timp înainte‟. Pe lângă job-ul full time de jurist, lucra deja ca traducător și fotograf freelance, scria pe blog de 4 ani. S-a asigurat că are suficienți clienți încât să se poată susține financiar după ruptura de statutul călduț de angajat. La început a lucrat de acasă, însă activitatea a continuat să crească, iar în primăvara anului 2016 a simțit că are nevoie de un spațiu mai mare pentru echipamentul foto, recuzita, și în care să-și primească clienții, să organizeze evenimente. Așa a apărut VEG Studio, un spațiu multifuncțional care e în același timp studio foto, bucătărie, spațiu de evenimente și co-working. A contat mult că n-a fost singură în acest demers, că l-a început și dus la bun sfârșit alături de partenera sa, Cătălina Zaharescu-Tiensuu (www.kissthecook.ro) și de consorții lor.
La studio fac ateliere de gătit, de nutriție, de arte frumoase, sesiuni de yoga, lansări de produse și alte evenimente private.
Cât de greu este să înveți singur?
„E greu și durează‟, spune Andreea. Ea și-a petrecut zile, nopți, week-end-uri, ani întregi urmărind tutoriale și citind articole online, căutând resurse care să o ducă pe drumul cel bun. Uneori găsea adevărate „comori,” site-uri pline de informații utile, bine structurate, alteori își pierdea timpul și treceau și săptămâni întregi până să găsească răspunsuri la nelămuririle ei.
În loc de CV
Andreea Crăciun este vegetariană de 16 ani+, blogger la www.andie.ro, fotograf profesionist, designer și grafician amator, publisher al revistei online de rețete și lifestyle VEG și, recent, owner al VEG Studio (www.vegstudio.ro), un spațiu multifuncțional care găzduiește evenimente și ateliere culinare, ședințe foto, lansări de produse, petreceri private și nu numai.