Echitatia, refugiul oamenilor coplesiti de munca
Cosmina Ionescu, avocat-partener in cadrul casei de avocatura Giurgiu&Partners, este unul dintre clientii centrului „Regatul Cailor“. Ea evadeaza din cotidian in fiecare weeekend si-si gaseste refugiul la „regat“. Tatal sau, fost calaret de performanta, a tinut-o departe de echitatie, crezand ca e un sport prea periculos pentru o fata.
A urcat pe cal prima data la Breaza, apoi a continuat la Corbeanca. S-a oprit la „Regatul Cailor“ din nevoia unei atmosfere care sa vibreze in jurul cailor, spune ea. In toamna lui 2009, avocata a luat primul contact cu ferma. Este atat de prinsa de acest hobby incat si-a achizitionat doi cai: Eneas, un pur sange arab amestecat cu sport romanesc, de 18 ani, care a castigat multe concursuri de-a lungul timpului, si Lexus, un sport german de sase ani.
„Mi-a fost mai greu sa invat sa imi impart timpul intre familie, firma si cai. Insa a detine un cal nu e chiar atat de complicat. Muncesc sa-mi intretin caii, imi aduc familia in vizita la cai, exista o armonie spre care tindem cu totii” – Cosmina Ionescu, avocat partner, Giurgiu&Partners
Afacerea
George Canea, impreuna cu partenerul sau, un business angel, au pus, in 2008, bazele afacerii „Regatul Cailor“, o ferma de cai din comuna Adunatii Copaceni, judetul Giurgiu.
Ideea afacerii a pornit din pasiunea lui Canea pentru sport. Deoarece nu era familiarizat cu domeniul in care intra, inainte de a porni businessul, antreprenorul a urmat cateva cursuri de echitatie.
Actorii principali ai centrului sunt caii. Acestia au parte de o ingrijire atenta pentru a fi in cea mai buna forma. Sunt hraniti de regula cu faneturi si ovaz, sunt periati zilnic si primesc asistenta veterinara. Exista padocuri special amenajate destinate intretinerii si miscarii lor in aer liber.
Au chiar si o zi libera pe saptamana. Aceea este lunea, zi in care animalele sunt rasfatate si isi primesc binemeritata pauza dupa un weekend incarcat. Regatul adaposteste in prezent nouasprezece cai, dintre care noua sunt in regim de pensiune completa. Caii de rasa, precum pur sange englez, pur sange arab sau lipitan, sunt ingrijiti de un personal specializat, iar lectiile sunt tinute de instructori si antrenori de echitatie atestati.
Centrul se intinde pe o suprafata de 54.000 mp, din care 1.100 de mp sunt ocupati de grajduri. Acestea au 34 de boxe care fac legatura cu exteriorul. Grajdurile sunt dotate cu sisteme de incalzire pentru a mentine temperatura confortabila in timpul iernii si sisteme de ventilatie pentru a asigura un flux constant de aer proaspat. De asemenea, grajdurile dispun de doua selarii si doua boxe pentru dusul si baia calului, dintre care una este echipata cu un uscator cu ultraviolete.
Caii isi desfasoara instructajul intr-un spatiu numit „manej“, un loc special de antrenament si dresaj. Manejul acoperit are o suprafata totala de 1.750 mp si dispune atat de lumina naturala, cat si de luminatoare. Lateral, se afla o tribuna special amenajata pentru insotitori sau pentru publicul iubitor de concursuri si spectacole ecvestre.
Teambuilding
Companiile au ocazia sa participe la teambuildingul ecvestru, o alternativa la activitatile practicate in timpul unui teambuilding obisnuit. Este o tehnica de formare profesionala, deoarece caii raspund la energia omului si ofera feedback imediat. In plus, acest tip de activitate ajuta la coeziunea echipei si la interactiunea de grup.
Inainte de a intra in contact cu caii, participantii sunt pregatiti de instructorii centrului care le explica etapele de echipare a calului si modul de manevrare a acestora. Dupa instructaj, incep exercitiile de echitatie. Se pot organiza concursuri de calarie, de jumping sau chiar exercitii de ingrijire a cailor.
Criza
Ca in orice alt business, si la Regatul Cailor s-au resimtit efectele crizei. Partea de agrement a avut o usoara scadere a numarului de clienti, insa in ciuda contextului economic actual, suma destinata proiectului continua sa creasca. Cifra nu poate fi dezvaluita pentru ca investitia este in plina derulare. Cert este ca, la finalizarea proiectului, aceasta va ajunge la o suma in euro cu sase-sapte zerouri. Afacerea a inceput timid cu doi angajati, insa, in prezent, numarul acestora a ajuns la opt. Cel mai probabil, pana la finalul anului, numarul lor va creste.
Planurile regatului
Organizarea de concursuri face parte din programul de dezvoltare al centrului. In prezent, centrul se afla in plina campanie de extindere. Se va amenaja un manej exterior mare, special creat pentru concursuri, proiect care va fi finalizat la sfarsitul anului viitor.
„Echitatia nu e doar un sport, e o forma de autoeducare, de autocontrol. Noi invatam de la antrenori, dar ne ascultam caii, suntem foarte aproape de lumea leadershipului, a imprevizibilului tinut sub control. E imposibil sa te plictisesti, e o lume vie. Provocarea e la fiecare pas al calului si la fiecare centimetru de obstacol ridicat pe masura ce inveti” – Cosmina Ionescu, avocat partner, Giurgiu&Partners