EXCLUSIV! CEO-ul Human Synergistics: Sefii se tem ca angajatii invata prea mult
“Dar chiar si asa o schimbare majora intr-o companie nu se intampla peste noapte si pentru astfel de lucruri este nevoie de multa rabdare. Modificari de acest gen pot dura un an sau chiar 18 luni. Daca vrei sa faci schimbari, niciodata nu face rau sa le faci de la varf”, a declarat Robert Cooke.
Lucrurile facute superficial afecteaza compania
“Daca vorbim de sistemul meritocratic din companii, angajatii sunt evaluati de foarte multe ori intr-un mod subiectiv si dupa criterii foarte gresite. Se fac foarte multe favoritisme. Ganditi-va ca o astfel de evaluare se poate face si la nivel de tara. Numai asa se poate schimba o cultura, incet, incet, si cu rabdare. Modelul aplicat intr-o companie se poate extinde si la o tara, la o cultura”, spune seful HSI.
Potrivit lui, pe termen lung, chiar poti schimba gandirea unei tari, a politicienilor care o conduc, dar o astfel de modificare sau macar procesul initial ar putea dura cel putin 10 ani.
Probleme in procesul de modificare a companiei vei avea de fiecare data, fie ca vorbim de angajatii care au o gandire pozitiva, fie ca vorbim de ceilalti care sunt impotriva schimbarii. Fiind foarte complex procesul, intotdeauna vei gasi oameni carora nu le vor placea anumite componente ale modificarii si doar se vor preface ca le convine acest lucru, afirma Robert Cooke.
“Daca sunt angajati mai agresivi, este clar ca vor fi mult mai agresivi despre lucrurile care nu le plac, de ce nu le vor placea modificarile, de ce nu le vor implementa. Iar aici ajungem din nou la gandirea constructiva. Este clar ca nu va fi din start ceva ideal, dar acesta este rolul liderilor, sa intrebe ce se poate modifica pe parcurs sa se tinda catre ideal”, spune CEO-ul Human Synergistics International.
Expunerea sefilor la diferite moduri de gandire si culturale
Cele mai mari diferente de gandire pe care Cooke le-a gasit au fost in Malaesya, India sau alte state care au culturi stratificate.
“Dar daca ne uitam la Romania, aceasta tara are o cultura in spirala care apreciaza distanta de putere, iar la o privire mai atenta am vazut ca aici sunt foarte multi lideri, cu functii executive, probabil cu o educatie foarte buna si foarte experimentati a caror principala provocare este cum sa faca un mediu cat mai constructiv in companie”, spune seful HSI.
Totodata, el nu vede un profil bine definit al managerului de succes in Romania. Fie ca acesta este tanar dar scolit in afara sau batran dar cu ani grei de experienta in fata, ambii pot face fata provocarilor provenite din interiorul companiei daca sunt deschisi la minte.
“Daca ne uitam si la mine in companie, ok, si eu sunt un manager senior, dar mi-ar placea sa gasesc mai multa diversitate de varsta in varful companiei. Si nu este singurul factor diferit pe care as vrea sa-l vad in companie. Ar trebui sa existe si mai multa diversificare a culturii, nationalitatii si educatiei, iar liderii de acest gen sa fie expusi unii la altii”, spune Robert Cooke.
Robert Cooke este CEO si director al Human Synergistics International and Associate Professor Emeritus of Management la Universitatea din Illinois, Chicago.
Human Synergistics International si-a inceput activitatea în anul 1971, fondata de psihologul Dr. J. Clayton Lafferty si condusa de expertul in cultura organizaționala Dr. Robert A. Cooke. Din data de 13 decembrie 2003 compania este reprezentata si in Romania. Majoritatea produselor si serviciilor Human Synergistics România folosesc modelul conceptual Circumplex™, bazat pe cercetările stiintifice intreprinse de Dr. Timothy Leary si Dr. Clayton Lafferty. Graficul circular folosit pentru organizarea si crearea profilului celor 12 tipuri de gandire a dus la dezvoltarea si la succesul pe termen lung a unuia dintre primele instrumente de feedback complet, Life Styles Inventory™.