EXCLUSIV. La 27 de ani a devenit duşmanul României “nepotiste”
Cristian Botan este creatorul portalului jobs.gov.ro, realizat cu scopul combaterii nepotismului in administratie. Aparitia acestui instrument online a deschis drumul catre transparenta in administratia publica in Romania. Tanarul a fost pus, alaturi de alti doi romani, pe lista finala a proiectului New Europe 100 (NE100).
Intreprinzator si doctorand, Cristian Botan a fost cooptat de Primul Ministru al Romaniei in pozitia de consilier de transparenta. Cristian a demarat alte cinci proiecte online, care au ca tinta transparentizarea administratiei publice: date.gov.ro, internship.gov.ro, online.gov.ro, petitii.gov.ro, transparenta.gov.ro.
Sistemul impanzit de “pile”
Tanarul ne povesteste si de felul in care a fost vazut la venirea lui acolo.
“Nu s-a intamplat nimic din ceea ce nu ma asteptam sa se intample. In intreg aparatul de stat regasim frecvent persoane mai mult sau mai putin decidente, ajunse in functie prin concursul recomandarii primite din partea partidului, a familiei ori a unei alte persoane influente, si nu printr-un concurs corect si transparent menit sa identifice candidatul cu cele mai bune abilitati si cunostinte pentru a ocupa functia respectiva”, spune Botan.
Potrivit lui, in clipa in care sistemul este impanzit de astfel de exemple, performanta administratiei per total este aceea pe care o putem vedea pe autostrazile noastre, in ministerele si primariile noastre, in spitalele noastre, in scoli si in toate celelalte institutii publice.
“Ei bine, daca asa arata situatia de fapt, iar misiunea mea a fost si va fi este aceea de a schimba din radacini sistemul de recrutare si promovare in administratie, reactia sistemului curent este una — cred — lesne de inteles pentru oricine”, declara tanarul.
Tentat sa plece, dar nu o face
Nu crede ca tara noastra este plina de pete, ci doar este foarte tanara in termeni de democratie si de educatie democratica a societatii, tinerete care poate fi tradusa intr-o oarecare naivitate.
“Sa nu uitam ca intreaga noastra experienta ca stat democratic se bazeaza pe istoria ultimilor 25 de ani, timp in care ne-a fost teribil de greu sa invatam foarte multe. Motivul pentru care eu am inotat impotriva curentului, pentru a pastra figura de stil, e greu de tradus in cuvinte”, afirma Botan.
Cristian Botan povesteste ca a cochetat mult timp cu ideea de a merge in strainatate pentru a studia ori pentru a lucra acolo. Viata l-a condus, in anul doi de facultate, la un stagiu de pregatire in Grecia, pe durata a trei luni.
“Desi poate parea greu de crezut, la jumatatea celor trei luni am resimtit un dor foarte puternic de limba mea, de romanii mei, de cotidianul din Romania. De atunci am decis ca vreau sa fiu aici pe termen lung, sa construiesc aici, sa ma pun in serviciul celor de aici si sa am astfel umila mea contributie la o viata mai buna pentru romani”, spune consilierul.
Cu ochii pe coruptie
Din perspectiva academica, studiaza de o buna perioada de timp fenomenul de coruptie si efectele devastatoare ale acestuia pentru buna functionare a statului.
“Am avut experienta de a participa la un concurs pentru ocuparea unui post in administratia centrala, prilej cu care am identificat o serie de lacune legislative si administrative prin care este viciat sistemul de recrutare. Asta m-a facut sa lansez in 2012 portalul PublicJob.ro, devenit ulterior posturi.gov.ro”, spune Critian Botan.
Obiceiurile din “Epoca de aur” inca se pastreaza
Daca vorbim de comunism, tanarul crede ca metehnele trecutului inca ne mai urmaresc.
“Nu avem inca maturitatea democratica necesara pentru a cladi pentru viitor si acest lucru se datoreaza in buna parte si tendintei regimului anterior de a suprima initiativa si dezvoltarea societala. Cu totii criticam clasa noastra politica din motive lesne de inteles. Cred ca ajungerea la o Romanie sanatoasa, lipsita de umbrele comunismului, reprezinta un proces, mai degraba decat un deziderat”, spune Cristian.
El este de parere ca trebuie sa construim cu tact, caramida cu caramida, un sistem care sa oblige politicienii la responsabilitate in fata cetatenilor si raspundere in fata legii.
Transparentizarea sistemului, munca de Sisif
Functionarea Executivului si a entitatilor publice centrale este o alta idee a lui Cristian Botan. Iar aici se refera la transparenta cheltuirii banilor publici, transparenta procesului decizional, numirea in functii publice ori de demnitate publica.
“Cetatenii ar trebui sa aiba posibilitatea de a cunoaste, pana la ultimul leu, felul in care banii nostri sunt alocati, putand judeca ulterior necesitatea si oportunitatea alocarii respective”, crede consilierul.
De asemenea, ar trebui sa aiba acces la intregul parcurs birocratic al unui act normativ si ar trebui sa-si poata exprima punctul de vedere pe problematica respectiva. Iar in ceea ce priveste numirea in functii publice ori de demnitate publica, am atins acest subiect partial in raspunsurile de mai sus.
“Despre rolul institutiei Presedintelui Romaniei ma voi rezuma doar la a spune ca mi-as dori foarte mult sa putem intelege ca, in regimul constitutional in care ne aflam, rolul principal al acestuia este acela de reprezentare. Atributia de mediere te face incompatibil cu a lua, in nume propriu decizia finala. Noi ne aflam deseori intr-un meci de fotbal in care arbitrul este cel care decide soarta meciului sau, cel putin, face tot ce-i sta in putere pentru acest lucru”, potrivit lui Botan.
BIO
Cristian Botan este in al optulea an de studiu al administratiei publice in cadrul Scolii Nationale de Studii Politice si Administrative, respectiv in ultimul an de doctorat.
“Sunt licentiat in stiinte administrative, specializarea administratie europeana (2006), detin un masterat in specializarea Spatiul Public European (2009) si, incepand din 2011, lucrez la o lucrare de doctorat care vizeaza integritatea in sectorul public si utilizarea noilor tehnologii in administratie”, spune consilierul din Cabinetul Premierului.
In paralel, a activat cadrul filialei romanesti a organizatiei non-guvernamentale Transparency International timp de aproape doi ani, perioada in care si-a descoperit cu adevarat dorinta de a schimba Romania.