EXCLUSIV! Locul unde înveți limbi străine pe SILENȚIOS
Concret, profesorii, instruiți și certificați în metoda „Silent Way”, nu vorbesc în timpul cursurilor! Totul se întâmplă „pe mutește” pentru că lipsa de intervenție a profesorului sporește interactivitatea, ritmul de învățare și de concentrare al cursanților, care sunt actorii principali ai cursului și nu au timp să se plictisească.
Cum a luat naștere Cursevo
Nicoleta Surdu și Dana Rădulescu, fondatoarele Cursevo, sunt prietene de-o viață. Dar, până la începutul anului 2014, când s-au decis să deschidă un centru de învățare a limbilor străine, au mers pe drumuri separate. Nicoleta, care a terminat Facultatea de Limbi şi Literaturi Străine, specializarea Germană-Engleză, a avut o firmă de traduceri. Dana, care a terminat Facultatea deFilologie, specializarea română-engleză, a predat limba engleză elevilor de școală gimnazială și liceu, după care, împreună cu soțul ei, a pornit o afacere în domeniul transportului de mărfuri.
„Discuţia iniţială despre acest proiect de business – Centrul de limbi străine Cursevo – a avut loc la începutul anului. A fost o idee care ne-a prins foarte repede şi a devenit un plan extrem de serios. De atunci, am început să căutăm metoda de lucru în care noi să ne simţim cel mai bine, după care am început să ne pregătim în metoda 'Silent Way' şi ne-am dat seama că drumul e un pic mai lung. Înţelegi repede metodica predării prin 'Silent Way', dar doar prin practică şi supervizare din partea trainerilor certificați şi cu multă experienţă poţi ajunge să devii profesionist”, povestește Nicoleta.
Ca să aducă „Silent Way” în România, Nicoleta și Dana s-au certificat la Centrul Actualis din Versailles, Franţa. Mai mult, toți profesorii Cursevo sunt certificați în metoda „Silent Way”. „Profesorii pe care i-am selectat să facă parte din echipa noastră au urmat un program de formare de patru luni, iar în vară, în luna iulie, un formator din Franţa, de la Centrul Actualis, a venit la Bucureşti, unde a susţinut un program de formare intensivă cu profesorii, la finalul căruia, în urma examenului de certificare, profesorii au primit certificarea de profesori ‘Silent Way’”, a adăugat Nicoleta.
De la demararea proiectului şi până în prezent, investiţia se ridică la aproximativ 37.000 de euro. Potrivit Nicoletei, chiar dacă materialul didactic nu este unul stufos, este făcut după criteriile stabilite de Caleb Gattegno, cel care a inventat metoda de învățare „Silent Way”. „Nu putem spune, însă, că investiţia s-a terminat aici”, atrage atenția Nicoleta.
De ce metoda „Silent Way”?
Atât Nicoleta, cât și Dana au avut de-a face, ani la rând, cu modul clasic în care se învață limbile străine. Când le-a venit ideea să deschidă Cursevo, au studiat întâi piața și și-au dat seama că nu vor un alt centru de limbi străine. Nu unul care să semene cu ce exista deja în România. Au căutat o „mănușă” care să le vină perfect, dar care să reprezinte și o provocare.
„Am încercat să aflăm care sunt nevoile şi temerile targetului de cursanţi şi am ajuns la concluzia că oferta actuală de pe piaţă este în mare măsură aceeaşi: cursuri convenţionale, manuale, caiete de exerciţii, profesori ca actori principali şi cursanţi care stau pe scaune. Ne-a devenit clar că trebuie să avem acel factor diferenţiator cu care să intrăm pe piaţă. În căutările noastre de informare, am ajuns la metoda 'Silent Way', care ne-a cucerit imediat”, a adăugat Nicoleta.
Un alt motiv care le-a determinat să aleagă „Silent Way” ține de eficiența ridicată a acestei metode, care se datorează unui cumul de factori, cum ar fi învățarea prin descoperire, prin implicarea, participarea și prezența 100% a cursanților în timpul cursului, prin tăcerea profesorului și prin dezvoltarea încrederii în ei înșiși ca vorbitori de limbă engleză sau de limbă germană.
Ce înseamnă metoda „Silent Way”
„Silent Way” este metoda inventată de Galeb Gattegno prin care se poate învăța o limbă străină altfel decât prin metodele clasice pentru că se bazează foarte mult pe memorie și pe exercițiu. De exemplu, un curs de limba germană pentru începători ținut de unul dintre profesorii Cursevo se derulează după un scenariu foarte bine pus la punct și, până la sfârșitul a două ore de curs, cineva care nu știa nici măcar un cuvânt în limba germană este capabil să formeze propoziții.
La început, se învață sunetele, iar fiecarui sunet îi este repartizată o culoare. Dar cum se învață aceste sunete în contextul în care profesorul nu vorbește? Chiar dacă nu vorbește, profesorul se folosește de tot ceea ce înseamnă comunicare nonverbală. Așadar, în loc să rostească un sunet, îl mimează. Pentru că vorbim de un grup de cursanți, cel puțin unul dintre ei își va da seama ce mimează profesorul. După ce sunetul este rostit, în grup, de câteva ori, urmează ca acel sunet să fie rostit, individual, de fiecare cursant în parte.
Apoi, profesorul începe să formeze grupuri de sunete și chiar cuvinte și are grijă ca fiecare cursant să rostească corect. Cei care particpă la acest curs trec, pe rând, la tablă și le indică colegilor ce suntele și ce cuvinte să formeze. Toate astea pe baza sunetelor. Cu ajutorul unor tije colorate, cursanții invață să formeze propoziții, învață să numere, să folosească enumerări și invață culorile. Asta se poate învăța pe parcursul a aproape două ore, cât a ținut cursul demonstrativ ținut de unul dintre profesorii Cursevo special pentru cei care vor să înțeleagă cum funcționează metoda „Silent Way.
Cum se împart grupele și cât costă un modul
Deși Cursevo și-a deschis sălile de curs recent, pe 6 octombrie, are deja două grupe, ambele de limba germană. Una este pentru adolescenți (16-18 ani) și cealaltă este pentru tineri (19-24 de ani). Categoriile de vârstă standard sunt împărțite în copii (10-14 ani), adolescenţi (15-18 ani), tineri (19-25 de ani) şi adulţi (26 de ani+). Totodată, atunci când se formează o nouă grupă, trebuie avute în vedere nu doar vârsta, ci și nivelul de cunoștinte.
Tariful pentru un modul de 36 de ore (18 şedinţe) de curs variază între 1.200 şi 1.400 de lei (nu se aplică TVA). Oferta pentru corporate este un capitol separat şi se negociază în funcţie de câţi angajaţi ai unei companii urmează modulele Cursevo, de nivelul de pregătire și de mai mulți factori.
Nicoleta Surdu spune că, la finalul unui modul, cursanții au parte de o testare, care constă în trecerea în revistă a celor învăţate. „În prezent, suntem în curs de certificare, iar de la anul vom putea elibera şi certificate recunoscute care să ateste nivelul de cunoştinţe al cursanţilor”, subliniază Nicoleta Surdu.
Un alt plan de viitor al Cursevo este să țină cursuri de limba română ca limbă străină. „Este un plan ambiţios, pentru că noi vom fi cei care vom concepe şi dezvolta materialele didactice (chart-ul cu sunete şi chart-urile cu cuvinte în culori pentru limba română). Lucrăm împreună cu colegii noştri din Franţa, care sunt foarte încântaţi că vor exista chart-uri 'Silent Way' pentru încă o limbă străină (limba română) şi foarte bucuroşi să ne ajute în acest proiect”, a adăugat Nicoleta.