Într-o lume în care tehnologia pare că acaparează totul, TU, pune preț pe OM!
Într-o perioadă în care timpul trece din ce în ce mai repede, relațiile dintre oameni devin din ce în ce mai greu de păstrat. Acest lucru este valabil și în cazul relației angajat-angajator, echilibrul fiind greu de obținut.
Dar ce înseamnă, totuși, „un loc de muncă bun?” De ce are nevoie angajatul pentru a da randament la job? Poate angajatorul să fie un leader în adevăratul sens al cuvântului? Oare câștigul material este suficient pentru a aduce starea de bine? Ce înseamnă un loc de muncă de perspectivă?
Sunt Raluca Văleanu, profesor, antreprenor și lider și am decis să fiu diferită de restul angajatorilor, prin grija pe care o acord echipei mele. Consider că fără ei, afacerea mea nu ar exista la acest nivel și încerc să îi motivez zilnic.
Practic, pe lângă atenția pe care o acord clienților mei, vreau în aceeași măsură să satisfac nevoile oamenilor cu care colaborez. Am învățat că un angajat fericit aduce plus valoare afacerii mele, iar eu nu mă abat de la acest lucru. Mi-am dorit încă de la început o echipă de profesioniști pe care să mă pot baza și am decis să investesc în ideea mea.
Ceea ce mulți angajatori din România nu înțeleg sau, pur și simplu, nu îi interesează este faptul că cei care îți definesc afacerea sunt chiar angajații tăi. Arată-le susținere, respect și încredere oamenilor, iar ei ți-o vor oferi înapoi înzecit. Aceasta este ideea de la care nu mă abat niciodată. Succesul meu este alături de echipa mea.
Cu toate acestea, există o serie de întrebări la care am decis să răspund pentru a înțelege ideea de „loc de muncă bun”, atât pentru mine ca angajator, cât și pentru angajații mei.
De ce are nevoie angajatul pentru a da randament la locul de muncă?
Din punctul meu de vedere, randamentul la locul de muncă este condiționat de mediul în care angajatul își desfășoară activitatea, de orele petrecute la job și, nu în ultimul rând, de remunerație. Cu siguranță orice domeniu de lucru are plusuri și minusuri. Putem să ne simțim stresați, presați de termene limită dificile sau putem fi puși în situații incomode. Aici intervine angajatorul, cel care reușește sau nu să motiveze angajatul. Totuși, cum motivăm angajatul? Nu există un răspuns general valabil pentru această întrebare, ci mai degrabă câteva opțiuni. De pildă: câteva zile libere sunt perfecte pentru oricine, un bonus binemeritat poate fi o variantă câștigătoare sau, de ce nu, o schimbare de program. Toate reprezintă, după caz, o soluție viabilă bunului mers al companiei.
Oare câștigul material este suficient pentru a aduce starea de bine a angajatului?
Lumea în care trăim ne arată că banii cumpără orice, chiar și fericirea. Astfel, ne raportăm zilnic la material. Sigur, este indubitabil faptul că avem nevoie de bani. Dar în ce măsură? Oare un câștig substanțial compensează timpul petrecut la locul de muncă? Pentru unii da, pentru alții, nu. Dar chiar și cei care susțin că banii compensează tot, au nevoie de timp. Starea de bine nu se poate obține în totalitate cu ajutorul remunerației, ci este nevoie de un cumul de lucruri, precum timpul pe care îl acordăm muncii, oamenii cu care interacționăm, plusul pe care îl aducem vieții noastre emoționale.
Ce înseamnă un loc de muncă de perspectivă?
Un loc de muncă de perspectivă este acel „loc de muncă bun” pe care cu toții ni-l dorim. Este locul în care reușim să evoluăm din toate punctele de vedere. În momentul în care nu există plafonare, apare și motivație constantă, iar această motivație se transformă, cu timpul, în câștig. Dacă angajatorul investește în angajat, oferindu-i șansa de a progresa, atunci acesta își va da tot interesul pentru bunul mers al firmei, știind că meritele sale vor fi recunoscute la adevărata valoare.
Poate ne întrebăm de multe ori ce înseamnă această motivare a angajatului și nu reușim să o punem în practică. Nu putem spune că este o rețetă standard pentru motivare, dar putem discuta cu angajatul deschis, punând accentul pe nevoile sale. De exemplu: Ce planuri de viitor ai? Te vezi în companie pe termen lung? Ce așteptări ai de la mine ca angajator? Ce părere ai de un nou proiect pe care să îl coordonezi pentru un bonus? Ce te motivează cel mai mult? Te simți bine la locul muncă?
Practic, discuția poate decurge natural, iar răspunsurile sale te vor ajuta să iei o decizie productivă. Este foarte important să ne gândim și la nevoile angajatului. Faptul că ție îți pasă de binele lui, îl face și pe acesta să se gândească la binele companiei.
De altfel, „locul de muncă bun” este locul de muncă ce îți oferă stabilitate și satisfacții pe termen lung. Sigur, totul depinde foarte mult și de factorul uman. Nu toți simțim la fel. Grija pe care o acorzi întemeierii echipei este esențială. Compatibilitatea profesională este cheia către succes.
Așa că, nu te mulțumi cu puțin, pentru că puțin vei obține. Nu angaja oameni incompatibili cu fișa postului doar pentru că acceptă remunerații mici, ci caută întotdeauna persoane capabile, cu perspective, opinii și idei. Poate financiar nu este cea mai bună investiție la început de drum, însă pe viitor vor reprezenta piloni de bază ai afacerii tale. Știm cu toții cât de important este să ai pe cine te baza.
Așadar, munca cu oamenii este, de cele mai multe ori, o provocare, însă depinde de fiecare dacă reușește să aducă lucrurile în favoarea sa. Secretul stă în măiestria cuvintelor și în capacitatea noastră de a ne gândi la cel de lângă noi.
Câți dintre noi am devenit antreprenori pentru că nu ne simțeam apreciați la locul de muncă de la acea vreme? Câți dintre noi ne-am dorit mai mult și am simțit că trebuie să o facem pe cont propriu? Câți dintre noi am avut nevoie de oameni care să creadă în ideile noastre?
Răspunsul este simplu. Toți am trăit aceleași sentimente. Important este să îi facem pe cei cu care lucrăm să se simtă în siguranță alături de noi, să creștem o echipă sănătoasă, bazată pe profesionalism, încredere și dedicare, amintindu-ne continuu scopul nostru ca angajator.
Sigur, clienții noștri sunt prioritari, însă echipa din spate este cea care contribuie la dezvoltarea companiei pe toate planurile, iar o echipă sănătoasă și fericită este întotdeauna o echipă de succes, ceea ce contribuie la o afacere de succes.
Într-o lume în care tehnologia pare că acaparează totul, TU, pune preț pe OM!
Acest articol este preluat din ediția print a Revistei CARIERE nr. 283
Pentru abonare, click aici