AMANAREA LA PLATA a obligatiilor bugetare
In preambulul Ordonantei, se precizeaza ca aceasta masura vine sa sprijine firmele afectate de criza economico-financiara, in special prin asigurarea unor lichiditati suplimentare. Pana in acest moment, scopul Ordonantei este fara indoiala bine definit si corect din punct de vedere economic. Singura problema ramane gasirea acelor mijloace prin care acest scop sa fie atins.
Ordonanta acorda inlesniri la plata obligatiilor bugetare. Desi nu se mentioneaza expres care sunt aceste obligatii bugetare, este de asteptat ca acestea sa fie:
- impozitul pe profit;
- contributii sociale;
- accize.
Pentru a beneficia de prevederile acestei Ordonante, contribuabilul trebuie sa depuna o cerere la organul fiscal competent, care ii va raspunde in termen de 15 zile. Odata cu depunerea cererii, va fi solicitat si un certificat fiscal pentru individualizarea sumelor pentru care se solicita amanarea la plata.
Contribuabilii trebuie sa indeplineasca, in mod cumulativ, urmatoarele conditii:
- sa nu fi inregistrat obligatii fiscale restante la data de 30 septembrie 2008;
- sa fi depus toate declaratiile fiscale;
- sa nu aiba fapte inscrise in cazierul fiscal;
- sa nu se fi stabilit implicatii negative pentru contribuabil in baza Legii Insolventei sau a Codului de Procedura Fiscala.
Practic, toate societatile comerciale care la data de 30 septembrie 2008 erau la zi cu platile privind obligatiile bugetare, dar care din cauza crizei economico-financiare sunt in acest moment in imposibilitatea achitarii acestor obligatii, pot beneficia timp de 6 luni de amanarea platii acestora. Amanarea se acorda doar pentru obligatiile scadente, anterioare datei depunerii cererii la administratia financiara. Obligatiile ulterioare acordarii acestei facilitati trebuie insa achitate in termenele legale, altfel sanctiunea va duce la anularea prezentei facilitati.
In plus, societatile care vor beneficia de aceasta facilitate vor fi nevoite ca in termen de 15 zile de la comunicarea deciziei de amanare sa constituie garantii sub forma unei scrisori de garantie sau a unor bunuri libere de sarcini asupra carora vor fi constituite masuri asiguratorii. Garantiile constituite vor trebui sa asigure valoarea obligatiilor restante, dar si valoarea majorarilor de intarziere pe perioada de amanare a platii.
Ordonanta este programata sa ramana in vigoare pana la data de 30 iunie 2010. Perioada maxima de amanare a platii obligatiilor este insa de sase luni, dar fara a se putea depasi termenul de 20 decembrie 2009. Practic, perioada de sase luni va fi extrem de greu de obtinut avand in vedere lipsa normelor de aplicare si a datei calendaristice la care termenul maxim se poate implini. Facilitatea va putea fi ceruta o singura data pe an, iar in cazul neplatii la timp a obligatiilor bugetare scadente dupa acordarea amanarii, facilitatea isi va pierde valabilitatea.
Ce nu se mentioneaza in textul Ordonantei, dar speram sa fie inclus in normele metodologice, care la data redactarii acestui material nu erau inca publicate, este ce se intampla cu majorarile de intarziere aferente sumelor amanate la plata. Ordonanta mentioneaza doar ca valoarea majorarilor va trebui sa se regaseasca in valoarea garantiei depuse. In plus, daca la sfarsitul perioadei de amanare sumele restante nu vor fi achitate, cum se vor calcula penalitatile?
Desi nu discutam despre efectele economice ale acestei Ordonante, este greu sa nu observi ca multe dintre informatiile necesare pentru punerea sa in aplicare lipsesc, reducand astfel impactul benefic pentru societati. In plus, constituirea oricarei garantii va genera o cheltuiala suplimentara pentru contribuabil, fapt care la randul sau reduce beneficiile Ordonantei.