Bani mai putini PENTRU VACANTE MAI MULTE
Ce sunt voucherele de vacanta?
Voucherele de vacanta sunt bonuri de valoare, finantate prin contributia comuna a angajatului si angajatorului. Acestea vor fi emise de societati specializate si vor avea o forma asemanatoare bonurilor de masa sau a bonurilor cadou, urmand a cuprinde, printre altele, datele de identificare ale angajatului, cele ale angajatorului si valoarea nominala. Un astfel de bon de vacanta va fi valabil pana la sfarsitul anului urmator celui in care a fost emis.
Voucherele vor putea fi folosite doar in relatie cu agentiile de turism care au incheiat contracte cu unitatile emitente si vor putea fi folosite atat de angajat, cat si de membrii familiei sale. Alegerea unitatilor emitente se va face de comun acord de catre angajator si reprezentantii salariatilor. Unitatile emitente au insa obligatia de a face publice unitatile de turism cu care au incheiate contracte.
Cum ar functiona
Proiectul de lege adoptat de Senat nu prevede clar cum va functiona sistemul prin care vor fi acumulate sumele necesare voucherelor si care va fi modalitatea prin care acestea vor fi decontate. Se asteapta totusi ca proiectul votat de Senat sa fie substantial imbunatatit la Camera Deputatilor. Proiectul de lege prevede ca voucherele vor putea fi acordate dupa o perioada de cotizare a angajatului cuprinsa intre 4 si 11 luni.
La constituirea fondurilor necesare emiterii acestor bonuri de vacanta vor contribui atat angajatorul, cat si angajatul. Contributia lunara a angajatului nu poate fi mai mica de 10% din salariul minim brut pe tara, iar angajatorul va contribui cu cel putin valoarea depusa de angajat si in limita dublului acestei sume. Pe de alta parte, valoarea sumei totale depuse de catre cei doi nu va putea fi mai mare de 6 ori decat salariul minim brut. Valoarea salariului minim brut la nivel national este, de la 1 ianuarie 2008, de 500 de lei si va creste la 540 de lei incepand cu data de 1 iulie 2008. Contributiile celor doua parti se vor depune intr-un cont bancar deschis de unitatea emitenta si vor putea fi folosite exclusiv in scopul in care au fost create.
Voucherele vor putea fi utilizate numai pentru bunurile si serviciile comercializate de companiile de turism care au semnat un contract de colaborare cu firma emitenta. Societatilor de turism le vor fi decontate aceste cheltuieli doar dupa ce vor prezenta firmei emitente voucherele, fapt ce i-ar putea descuraja pe agentii economici din sectorul hotelier. Pe de alta parte, proiectul de lege prevede ca partea neconsumata din valoarea voucherului isi pierde valabilitatea, dar inca nu este prevazut cine va beneficia de acesti bani necheltuiti.
Avantaje
Implementarea acestui nou sistem ar putea aduce pentru angajator mai multe avantaje, printre care si fidelizarea angajatilor, cu costuri relativ scazute. Contributiile la fondul pentru voucherele de vacanta constituie, in limita salariului minim pe economie, o cheltuiala deductibila. In plus, sistemul se constituie pentru angajat ca o adevarata forma de economisire. Banii vor fi opriti de catre angajator direct din salariu si vor fi varsati in contul societatii care emite voucherele. Daca angajatul decide sa intrerupa contributia, el are posibilitatea de a cere returnarea sumelor depuse in fondul voucherelor de vacanta sau poate opta pentru reluarea platilor la o data ulterioara. In perioada de intrerupere, nici angajatorul nu va depune contributia aferenta respectivului angajat.
Proiectul de lege nu prevede ce se intampla cu suma depusa de angajator daca angajatul a decis intreruperea contributiilor sau si-a schimbat locul de munca, respectiv cine va beneficia de aceste sume. De asemenea proiectul de lege nu prevede daca aceste vouchere vor fi impozitate ca orice venit sau se va urma modelul bonurilor de masa, care nu sunt impozabile. Aceste aspecte ar trebui reglementate in varianta finala a legii.
Daca implementarea acestui sistem se va realiza in cele din urma (a trecut mai bine de un an de la aprobarea proiectului de lege) si daca va aduce avantaje partilor angajate ramane de vazut. Desi momentan sistemul este inconsistent, atat conceptual cat si legislativ, acesta poate reprezenta in viitor o importanta sursa de finantare pentru angajati si pentru turism.