Poate sau nu să fie concediat un angajat care are stimulent de inserție? Ce a decis CCR
![Poate sau nu să fie concediat un angajat care are stimulent de inserție? Ce a decis CCR](https://revistacariere.ro/wp-content/uploads/2025/02/dreamstime_xxl_106946874-700x394.jpg)
Curtea Constituțională a României (CCR) a emis o decizie importantă în ceea ce privește protecția salariaților care beneficiază de stimulentul de inserție. Conform acestei decizii, angajatorii nu pot concedia salariații aflați în plata stimulentului de inserție, dar le pot aplica sancțiuni disciplinare.
Măsura este menită să protejeze părinții care revin la muncă după concediul pentru creșterea copilului. Astfel, legiuitorul a instituit interdicția concedierii pe o durată de până la 6 luni după revenirea definitivă a salariatului în unitate.
Răspunzi legal pentru abateri disciplinare
Interdicția concedierii nu exonerează salariatul de răspunderea disciplinară. Angajatorul poate aplica orice sancțiune disciplinară, cu excepția concedierii. Astfel, în cazul unor abateri disciplinare, angajatorul poate recurge la sancțiuni precum avertismentul sau retrogradarea.
S-a ajuns aici după ce o instanță din Timiș a ridicat la CCR o excepție de neconstituționalitate legată de actul normativ care reglementează concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor.
„Dacă angajatorul aplică sancțiuni disciplinare corect și în conformitate cu legea, regulamentele interne, dar și Codul Muncii, nu există riscul unei discriminări față de ceilalți angajați. Este esențial ca toți angajații să fie tratați în mod echitabil și ca sancțiunile disciplinare să fie aplicate în mod uniform, pe baza aceleași proceduri interne și în aceleași condiții, indiferent de statutul lor referitor la stimulentul de inserție în conjuncție cu dispozițiile imperative reglementate în Legea nr. 89/2019 prin care se stabilește că este interzisă concedierea salariatului/salariatei care se află în plata stimulentului de inserție în perioada în care acesta/aceasta este îndreptățit/ă să beneficieze de concediul pentru creșterea copilului, interdicția extinzându-se cu 6 luni după revenirea definitivă în unitate. Altfel sunt foarte multe modificări făcute la OUG 111, dar relevantă este aceasta introdusă prin 89/2019”, spune Cristian Căliniță, avocat.
Așadar, decizia CCR stabilește un echilibru între protecția salariaților care beneficiază de stimulentul de inserție și drepturile angajatorilor. Aceasta permite aplicarea sancțiunilor disciplinare, fără a recurge la concediere, asigurând astfel respectarea drepturilor ambelor părți.
CITEȘTE ȘI: Programe de ucenicie plătite pentru tinerii sub 30 de ani. Ce salarii se oferă
Foto: ID 106946874 © Lusia83 Lusia83 | Dreamstime.com