Ce ascunde contractul pe drepturi de autor
In sfera dreptului de autor intra operele originale de creatie intelectuala in dome-niul literar, artistic sau stiintific si operele derivate, care au fost create plecand de la una sau mai multe opere preexistente. Deoarece domeniile in care se pot desfa-sura activitati in temeiul unui contract de cesiune de drepturi de autor sunt nume-roase, vom face o analiza a ceea ce presu-pune incheierea unui astfel de contract si obtinerea de venituri in baza acestuia.
Astfel, potrivit Codului fiscal, venitu-rile din drepturile de autor si drepturile conexe acestora sunt incadrate in cate-goria veniturilor din activitati indepen-dente si sunt supuse prevederilor privind impozitul pe venit. Pe langa impozitul pe venit, persoanele care desfasoara activi-tati independente au obligatia de a vira si contributia pentru asigurari sociale de sanatate.
In ceea ce priveste drepturile de proprietate intelectuala, angajatorii au obligatia de a calcula, de a retine si de a vira impozit prin retinere la sursa. Impozitul se calculeaza prin aplicarea unei cote de 10% la castigul brut si se vireaza la bugetul de stat pana la data de 25 a lunii urmatoare celei in care a fost platit venitul.
De asemenea, la sfarsitului anului se aplica o cota de 16% asupra venitului net impozabil din drepturi de autor, care va fi determinat pe baza declaratiei de venit. Stabilirea castigului net din drepturile de proprietate intelectuala se face prin scaderea din venitul brut a unei cheltu-ieli deductibile egala cu 40% din venitul brut si a contributiilor sociale obligatorii platite. In ceea ce priveste aceste contri-butii sociale obligatorii, legea nr. 95/2006 prevede obligativitatea asigurarii persoa-nelor care desfasoara activitati indepen-dente. Contributia pentru asigurari sociale de sanatate reprezinta o cota de 6,5% apli-cata veniturilor obtinute.
Pe de alta parte, cei care au incheiat un contract de drepturi de autor nu sunt obligati sa se asigure in sistemul public de pensii, ci au posibilitatea de a se asigura pe baza de contract de asigurare sociala. In plus, ei au posibilitatea si nu obligativi-tatea de a se inscrie in sistemul asigurarilor pentru somaj.
Declaratia speciala privind veniturile din activitati independente poate fi descar-cata de la pagina web http://www.mfinante.ro/download/pdf/sistemul_fiscal/2003/d202.pdf . Ea trebuie completata si depusa la organul fiscal teritorial sau la oficiul postal, prin scrisoare recomandata, pana la data de 15 mai a anului urmator obtinerii venitului.