Cine este afectat de noile masuri fiscale
In vara, ordonanta la care facem referire ii bulversa atat pe liber profesionisti, cat si pe angajatorii care au preferat sa-si plateasca salariatii in sistemul drepturilor de autor sau prin incheierea de contracte cu persoane fizice autorizate, deoarece procedurile de aplicare nu erau clare. O luna mai tarziu, prin OUG 82/2010 s-a eliminat criteriul de reconsiderare a unei activitati ca dependenta, constand in „orice alte elemente care reflecta natura dependenta a activitatii”.
Profesiile libere si drepturile de autor/conexe au scapat si ele de riscul de a fi reconsiderate ca activitati dependente si impozitate intocmai ca veniturile salariale. In acelasi timp, celor care obtin venituri din drepturi de autor/conexe si/sau din conventii civile, definite ca venituri de natura profesionala, li se aplica prevederile ordonantei si datoreaza contributiile individuale de asigurari sociale si asigurari pentru somaj.
Contributiile se datoreaza astfel:
– de catre persoanele care, in mod ocazional, realizeaza exclusiv venituri din drepturi de autor/conexe, baza anuala de calcul nu poate depasi de cinci ori salariul mediu brut pe economie;
– de catre persoanele care realizeaza cu caracter de regularitate pe langa venituri de natura salariala si venituri din drepturi de autor/conexe, precum si de catre persoanele care realizeaza cu caracter de regularitate exclusiv venituri din drepturi de autor/conexe, baza de calcul este reprezentata de venitul brut minus cota forfetara de cheltuieli deductibile de 20% sau de 25% pentru arta monumentala.
Obligatia declararii, calcularii, retinerii si platii contributiilor revine platitorilor de venituri de natura profesionala, mai putin pentru ajutorul de somaj in cazul in care beneficiarul venitului este asigurat in temeiul unui contract de asigurare in vigoare.
Nu datoreaza contributii de asigurari sociale si asigurari pentru somaj persoanele care, in mod ocazional, realizeaza pe langa venituri de natura salariala si venituri din drepturi de autor si drepturi conexe – pentru aceste venituri de natura profesionala.
„Veniturile realizate in mod ocazional” sunt definite ca venituri obtinute ca urmare a desfasurarii unei activitati in mod sporadic, fara a avea un caracter de regularitate. Aceasta definire a veniturilor cu caracter ocazional nu este suficient de precisa. Interpretari pot fi date de catre ambele parti; astfel, contribuabilii ar putea considera „ocazional” tot ce se obtine la intervale de timp neregulate, indiferent de numarul platilor si de platitor, pe cand autoritatile ar putea interpreta in sensul ca nu e „ocazional” tot ce se repeta, indiferent de interval, mai ales daca venitul este de la acelasi platitor.
Pentru veniturile din conventii civile, baza de calcul este venitul brut si baza lunara de calcul nu poate depasi de cinci ori salariul mediu brut pe economie. Pentru aceste venituri, nu se aplica distinctii in functie de caracterul ocazional sau repetat al venitului sau de obtinerea sau nu in paralel de venituri salariale. Este posibil ca aceasta omitere sa fie intentionata si nu doar o scapare. Aceste aspecte raman de clarificat, prin ordinele comune ale ministrului muncii si al finantelor publice, abilitati sa dea instructiuni pentru aplicarea ordonantei.
In ceea ce priveste situatia contributiilor datorate pentru venituri de natura profesionala, pentru avocati lucrurile s-au clarificat si nu li se aplica prevederile OUG 58/2010, asa cum a fost modificata la 10 septembrie, intrucat au propriul sistem de asigurari, neintegrat sistemului public. Avocatii datoreaza, ca si pana acum, contributia la propria casa de asigurari, contributia de asigurari de sanatate in cota neschimbata si nu datoreaza contributia obligatorie de ajutor de somaj.
Prevederile ordonantei din 10 septembrie se aplica pentru platile efectuate dupa data intrarii ei in vigoare. Sumele achitate pana la aceasta data in baza OG 58/2010 nu se supun noilor reguli, mai putin daca este vorba despre sumele achitate in plus ca urmare a depasirii plafonului maxim prevazut pentru baza de calcul de catre ordonanta, care se restituie sau se compenseaza la cerere.
Oana Elena Nasta
Partener la casa de avocatura Banu, Raclaru & Nasta
A absolvit Facultatea de Drept a Universitatii din Bucuresti. Este membru al Baroului Bucuresti (1999) si a devenit avocat definitiv in 2002.
Banu, Raclaru & Nasta – echipa de experti renumiti in servicii personalizate
de avocatura destinate dezvoltarii afacerilor: Comercial, Societar, Fuziuni & Achizitii; Achizitii & Dezvoltare imobiliara; Constructii & Infrastructura; Achizitii publice, concesiuni & PPP; Servicii Financiare, Bancare & Asigurari; Drept fiscal; Piata de capital & Valori Mobiliare; Transporturi, Shipping & Aviatie; Concurenta; Dreptul muncii; Telecomunicatii, IT & Media; Proprietate intelectuala; Litigii; Drept Administrativ; Jocuri de noroc & cazinouri; Servicii destinate persoanelor fizice; Divertisment.