Codul muncii: Perioada de proba de cel mult 90 de zile
"Pentru verificarea aptitudinilor salariatului, la incheierea contractului individual de munca se poate stabili o perioada de proba de cel mult 90 de zile calendaristice. Verificarea aptitudinilor profesionale la incadrarea persoanelor cu handicap se realizeaza exclusiv prin modalitatea perioadei de proba de maximum 30 de zile calendaristice", prevede articolul 31 din ultima forma a Codului Muncii, obtinuta de Mediafax.
Pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba, contractul individual de munca poate inceta numai printr-o notificare scrisa, fara preaviz, la initiativa oricareia dintre parti, fara a fi necesara motivarea acesteia.
Pe durata perioadei de proba salariatul beneficiaza de toate drepturile si are toate obligatiile prevazute in legislatia muncii, in contractul colectiv de munca aplicabil, in regulamentul intern, precum si in contractul individual de munca.
Perioada in care se pot face angajari succesive de proba pentru acelasi post este de maximum 12 luni.
In ceea ce priveste perioada de proba la angajare, Guvernul propunea 45 de zile pentru functii de executie si 120 de zile pentru cele de conducere. Sindicatele au insistat insa ca perioada de proba sa nu depaseasca 90 de zile in niciunul dintre cazuri.
De asemenea, articolul 123 se modifica, astfel ca salariatii de noapte beneficiaza fie de program de lucru redus cu o ora fata de durata normala a zilei de munca, pentru zilele in care efectueaza cel putin 3 ore de munca de noapte, fara ca aceasta sa duca la scaderea salariului de baza, fie de un spor la salariu de minimum 25 la suta din salariul de baza pentru fiecare ora de munca de noapte prestata. in vechea forma era prevazut un spor de 15 procente.
Cele cinci confederatii sindicale au anuntat ca vor decide luni formele de protest, nemultumite de modificarile aduse Codului Muncii, care dezavantajeaza angajatii.