Codul Muncii: perioada determinata trebuie sa ramana cum ii zice si numele
Ma refer in principal la cresterea perioadei de referinta in ceea ce priveste timpul maxim de munca, posibilitatea suspendarii contractului individual de munca cu plata a 75% din salariu si in cazul reducerii activitatii nu doar al intreruperii activitatii cum este acum, de a reduce programul de lucru la 4 zile/saptamana pentru cel mult 30 de zile sau de a acorda zile libere platite care vor compensa orele suplimentare prestate in urmatoarele 12 luni.
Pentru angajatori este benefica si flexibilizarea regimului contractelor pe perioada determinata. Este interesanta mai ales eliminarea unei perioade maxime de prelungire in cazul in care intre aceleasi parti se incheie mai multe contracte pe perioada determinata. Totusi, perioada determinata trebuie sa ramana cum ii zice si numele; din aceasta perspectiva este putin probabil ca instantele judecatoresti sa accepte incheierea unui numar nelimitat de contracte pe perioada determinata intre aceleasi parti; in acelasi sens de limitare a numarului contractelor sau a duratei totale este si Directiva 1999/70.
In cazul muncii prin agent, se elimina conditia de a plati salariatul temporar la cel putin acelasi nivel ca salariatul permanent. Totusi, trebuie sa se tina cont de principiul nediscriminarii angajatilor temporari care solicita in continuare un tratament echitabil.
Sunt numeroase alte modificari cu implicatii practice, intre care mentionez:
- CIM-ul va trebui sa contina expres care este plata pentru clauza de mobilitate; asadar nu va mai functiona simpla sintagma „sporul de mobilitate este inclus in salariul de baza”;
- in ciuda numeroaselor voci care au anuntat acest castig pe partea patronala, este nesigur daca in domeniul concedierilor colective selectia pe baza de performanta va prevala fata de actualele criterii sociale de selectie;
-
contractele colective incheiate dupa intrarea in vigoare a legii (probabil dupa 20 aprilie), vor fi limitate ca durata pana la 31.12.2011. Ramane de vazut daca aceasta restrictie va fi considerata constitutionala avand in vedere art 41 alin 5 din Constitutie care garanteaza dreptul la negocieri colective.
Ioan Dumitrascu este partener fondator al Peli Filip, implicat in primul rand in fuziuni si achizitii, dreptul muncii si proiecte complexe de restructurare.