Companiile, neputincioase in fata angajatilor care abuzeaza de concediile medicale
Un sef de departament de resurse umane se afla in imposibilitatea de a face prognoze si de a avea reactii rapide din cauza deselor schimbari de legislatie, a afirmat Adriana Puscas, partener in cadrul firmei de avocatura Sulica Protopopescu Vonica – Attorneys at Law, la o intalnire cu reprezentanti ai companiilor si ai caselor de asigurari, desfasurata astazi, prima dintr-o serie intitulata Legal Cafe.
"Angajatorul e cel mai putin protejat, pentru ca nu are control pe acordarea concediilor medicale, dar le plateste", spune Adriana Puscas.
Singurul control il poate face casa de sanatate cu care medicul care a acordat concediul medical are conventie.
"Singura autoritate care poate controla legalitatea unui concediu medical este casa de asigurari de sanatate" – Mihaela Stoienescu, sef serviciu in cadrul OPSNAJ (Casa Asigurarilor de Sanatate a Apararii, Ordinii Publice, Sigurantei Nationale si Autoritatii Judecatoresti).
Angajatorul poate sesiza casa de asigurari cu care medicul are conventie si-i poate cere sa faca o investigatie, spune reprezentanta institutiei.
Concediile medicale sunt la fel de frecvente si in mediul privat, si in institutiile de stat, sustine Mihaela Stoienescu, existand numeroase companii care nu platesc indemnizatiile angajatilor.
Reprezentantii companiilor spun ca numarul concediilor medicale creste mai ales in perioada sarbatorilor de iarna, ceea ce cauzeaza numeroase probleme acelor firme pentru care decembrie reprezinta luna cu cele mai mari vanzari din intreg anul.
Un medic de familie nu poate da mai mult de 10 zile de concediu medical, iar numarul maxim de zile de concediu medical pentru bolile obisnuite nu poate depasi 183 de zile intr-un an. In perioada de toamna-iarna, virozele respiratorii sunt cauzele cele mai frecvente ale concediilor medicale. Cele mai multe concedii se acorda pe perioade de cinci zile, platite de catre angajatori. Companiile isi pot recupera banii de la casele de asigurari, dar statul plateste dupa perioade lungi de timp, ceea ce poate cauza probleme companiilor.
"Daca am un refuz de plata dupa doi ani pentru un angajat caruia i-am platit indemnizatia, iar angajatul nu mai lucreaza la mine in companie, am probleme foarte mari. Trebuie sa-l dau in judecata pe angajat pentru a-mi recupera banii", afirma Adriana Puscas.
Avocata spune ca schimbarile legislative sunt atat de frecvente si procedurile legate de concediile medicale sunt atat de birocratice, incat multe companii ar trebui sa angajeze specialisti dedicati pentru rezolvarea acestor tipuri de probleme.
Intalnirea de astazi a fost prima dintr-o serie de evenimente intitulate Legal Cafe.