Compensarea în bani a concediului de odihnă. Până când, asta e întrebarea!
Conform Legii nr. 53/2003 – Codul Muncii, în cazurile în care angajații, din motive obiective nu pot efectua concediul de odihnă în anul în curs, angajatorul este obligat să acorde concediul de odihnă neefectuat într-o perioadă de report de 18 luni calculate de la începutul anului următor celui în care s-a născut dreptul la concediul de odihnă anual.
De la regula efectuării în natură a concediului de odihnă, Codul muncii prevede o singură excepţie când compensarea în bani este permisă, respectiv în cazul încetării contractului individual de muncă.
După împlinirea perioadei de report de 18 luni, se stinge doar dreptul de efectuare a concediului de odihnă în natură, însă subzistă componenta pecuniară a acestuia, Curtea de Apel București fiind constantă în acest sens.
Astfel, în concepția Curții de Apel București, faptul că după împlinirea perioadei de report de 18 luni, se stinge componenta de bază a dreptului la concediu de odihnă, respectiv aceea de a fi efectuat în natură, nu aceeași soluție se impune în ceea ce privește componenta pecuniară a concediului de odihnă.
Astfel, după împlinirea perioadei de report de 18 luni se stinge doar dreptul angajatului de a mai pretinde efectuarea în natură a concediului de odihnă, nu însă și dreptul de a pretinde compensarea în bani, bineînțeles, doar în cazul încetării contractului individual de muncă, indiferent de cauză…
Continuarea materialului o găsiți pe www.hrmanageronline.ro.