Conflictele de munca. Mai bine NU la tribunal
Nici angajatorul si nici angajatii nu ar trebui sa isi doreasca sa ajunga la tribunal. Avantajele metodelor alternative de solutionare a conflictelor sunt determinate in primul rand de durata scurta a procedurii, evitandu-se astfel un proces mult mai lung in instanta. In acest fel, si costurile pentru rezolvarea divergentelor vor scadea, onorariile mediatorilor/arbitrilor fiind cu mult mai mici decat cele ale avocatilor dintr-un proces in fata instantei. In plus, de cele mai multe ori, partile care apeleaza la mediere ajung la rezolvarea conflictului prin concesii reciproce. Astfel, atmosfera din cadrul colectivului nu va avea de suferit, iar productivitatea muncii se va mentine la un nivel satisfacator. Pe deasupra, datorita alegerii cailor alternative, exista sanse foarte mici ca divergentele sa devina publice si transparente.
Conflictele de munca se impart in doua categorii:
I. Conflictele de interese. Este vorba despre acele conflicte care apar in cazul stabilirii conditiilor de munca, cu ocazia negocierii contractelor colective de munca si se refera la interesele profesionale, sociale sau economice ale salariatilor.
II. Conflictele de drepturi. Acestea se refera la drepturile salariatilor si apar ca urmare a imposibilitatii exercitarii unor drepturi sau din cauza neindeplinirii de catre angajator a obligatiilor ce decurg din legi sau din alte acte normative si din contractele colective sau individuale de munca.
Legea prevede posibilitatea folosirii mijloacelor alternative de solutionare a neintelegerilor numai in cazul conflictelor de interese. Conflictele de drepturi sunt in continuare solutionate la tribunal.
Solutiile
Conflictele de interese pot fi declansate intr-una dintre urmatoarele situatii:
1) compania refuza sa inceapa negocierea unui contract colectiv de munca, daca nu exista unul deja incheiat sau daca cel existent a expirat;
2) compania nu accepta revendicarile formulate de salariati;
3) compania nu isi indeplineste obligatiile prevazute de lege de a incepe negocierile anuale obligatorii privind salariile, durata timpului de lucru, programul de lucru si conditiile de munca;
4) in cazul in care apar divergente la negocierea anuala obligatorie privind salariile, durata timpului de lucru, programul de lucru si conditiile de munca.
Conflictul de interese se declanseaza doar daca societatea nu a raspuns solicitarilor salariatilor sau daca acestia din urma nu sunt de acord cu precizarile angajatorului.
Prima faza a solutionarii conflictului se realizeaza prin procedura concilierii, realizata de Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei (MMSSF) prin organele sale teritoriale. Daca in urma concilierii nu se rezolva conflictul de interese, atunci acesta poate fi rezolvat printr-una dintre urmatoarele cai: mediere, arbitraj sau rezolvare jurisdictionala normala.
Medierea se realizeaza prin alegerea de comun acord de catre parti a unor mediatori, alesi dintre cei numiti anual de catre Ministerul Muncii. Medierea nu este o procedura gratuita. Onorariul mediatorului este stabilit de comun acord intre parti si mediatorii alesi si va fi depus de catre parti la MMSSF, la inceputul procesului de mediere. Durata acestuia nu poate depasi 30 zile de la data acceptarii misiunii de catre mediatorii alesi si se sfarseste prin depunerea de catre mediator a unui raport de mediere, in care vor fi evidentiate solutiile propuse pentru rezolvarea conflictului de interese. Concluziile raportului de mediere nu sunt insa obligatorii pentru parti, acestea putand continua conflictul pe cale jurisdictionala.
Spre deosebire de mediere, hotararile comisiei de arbitraj vor fi obligatorii pentru parti. Comisia de arbitraj este alcatuita din trei arbitri: fiecare parte numeste cate unul, iar al treilea este desemnat de Ministerul Muncii. Dupa depunerea documentatiei cerute de arbitri, peste maximum trei zile incepe faza dezbaterilor, cand partile isi prezinta si argumenteaza cererile. La nu mai mult de cinci zile de la incheierea dezbaterilor, Comisia de arbitraj va pronunta o hotarare irevocabila si obligatorie pentru parti. Ca si in cazul medierii, activitatea de arbitraj este remunerata.