Cum răspunde un angajator pentru faptele sale față de salariat
Din punct de vedere penal, răspunderea angajatorilor poate consta în obligația de plată a unei amenzi penale (în cea mai ușoară situație), dar și în pedeapsa închisorii (în cazul celor mai grave fapte). Pentru reprezentanții legali ai angajatorilor (de regulă, administratorii), cunoașterea situațiilor care ar putea atrage răspunderea penală a angajatorului este esențială, deoarece ei sunt primii pasibili de închisoare în cazul săvârșirii anumitor fapte penale de către angajator.
Vezi mai jos pentru ce fapte și cum răspund penal angajatorii care nu se conformează reglementarilor Codului Muncii. Desigur că, în afara sancțiunilor penale care pot fi aplicate angajatorilor în temeiul Codului Muncii, există și o serie de alte sancțiuni penale aplicabile angajatorilor în cazul încălcării legislației muncii, reglementate prin acte normative speciale.
Click aici pentru a afla pentru ce fapte răspund penal angajatorii.
Cum intervine răspunderea angajatorului?
În funcție de tipul infracțiunii, răspunderea angajatorului poate interveni în două moduri:
- numai dacă s-a făcut o plângere prealabilă împotriva sa de către persoana vătămată (pentru infracțiunile de la punctele 1 și 2 de mai sus); în aceste cazuri, dacă părțile se împacă, răspunderea angajatorului este înlăturată
- la punerea în mișcare a acțiunii penale din oficiu, de către autoritățile competente (pentru toate infracțiunile cu privire la care acțiunea penală se pune în mișcare din oficiu, și nu la cererea părții vătămate)