Decizie CEDO: Angajatorii pot urmări comunicațiile pe internet ale salariaților
Decizia CEDO a venit în urma plângerii unui inginer român care a fost concediat în 2007, pentru că a folosit de la serviciu Yahoo Messenger în scop privat. Reclamantul s-a adresat instanței europene invocând faptul că, prin interceptarea convorbirilor sale personale, i-ar fi fost încălcat dreptul la intimitate, scrie Agerpres.
La rândul său, angajatorul și-a justificat decizia de concediere prin faptul că inginerul român a folosit mesageria electronică nu doar în scop profesional, ci și pentru a comunica cu fratele său și cu iubita sa, iar regulamentul intern al respectivei companii interzice salariaților să folosească resursele acesteia în scop personal.
Cel concediat s-a adresat inițial justiției române, care nu i-a dat dreptate. Prin urmare, a apelat la justiția europeană, dar din nou fără succes.
Angajatorul a accesat contul de mesagerie electronică al reclamantului gândindu-se că acesta conține comunicațiile cu clienții, se menționează în hotărârea instanței europene.
De asemenea, CEDO consideră că justiția română a păstrat un echilibru corect între interesele angajatorului și respectarea caracterului confidențial al corespondenței private, întrucât în instanță s-au folosit numai transcripturi ale convorbirilor ce dovedeau că salariatul a folosit calculatorul companiei în interes personal în timpul programului de lucru și identitatea persoanelor cu care s-au purtat acele convorbiri nu a fost divulgată.