Incetarea contractului de munca in perioada de proba
Ca principiu, introducerea in contractele de munca a unei perioade de proba este facultativa, partile avand libertatea de a negocia existenta unei asemenea clauze, precum si intinderea in timp a acestei perioade, evident, in limitele maxime prevazute de lege. Asadar, existenta perioadei de proba nu se prezuma si nici nu reprezinta un act unilateral al angajatorului, ci aceasta trebuie sa fie prevazuta in mod expres in contractul individual de munca, alaturi de toate celelalte clauze agreate atat de angajator, cat si de angajat.
Ratiunea introducerii in contractul individual de munca a unei perioade de proba este aceea de a permite angajatorului evaluarea concreta a aptitudinilor profesionale ale salariatului prin raportarea directa la atributiile si cerintele specifice postului ocupat de salariat. In plus, separat de aptitudinile profesionale ale salariatului, perioada de proba este relevanta si din perspectiva evaluarii modului in care salariatul reuseste sa se adapteze mediului de lucru oferit de angajator si sa se integreze in colectiv.
Cu motivare sau fara motivare?
Pentru a da eficenta acestui mijloc de evaluare, Codul muncii prevede* ca „pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba, contractul individual de munca poate inceta numai printr-o notificare scrisa, la initiativa oricareia dintre parti”. Din pacate, textul legal mentionat anterior nu este foarte clar in ceea ce priveste modalitatea concreta de incetare a contractului individual de munca din initiativa angajatorului, pe durata perioadei de proba.
Din aceasta cauza, in practica, acest text legal a ridicat mai multe intrebari, respectiv: Exista o anumita procedura care ar trebui urmata la incetarea contractului de munca pe durata perioadei de proba? Este suficienta o simpla notificare scrisa adresata salariatului? Este nevoie ca notificarea de incetare sa fie motivata in fapt si in drept, precum o decizie de concediere?
Daca in ceea ce priveste procedura de urmat la incetarea contractului de munca pe durata perioadei de proba, practica instantelor de judecata este cvasiunitara, in sensul ca se admite aproape unanim ca simpla notificare a incetarii este suficienta, problema motivarii notificarii de incetare a suscitat numeroase dezbateri in practica instantelor judecatoresti. Plecand de la premisa ca legea nu prevede in mod expres dreptul angajatorului de a nu motiva notificarea de incetare a contractului pe durata perioadei de proba, in practica s-a considerat ca este discutabil daca incetarea contractului poate avea loc intempestiv, in lipsa oricarui motiv obiectiv.
Astfel, unele instante au considerat ca incetarea contractului individual de munca in timpul perioadei de proba, din initiativa angajatorului, nu ar putea interveni decat argumentat, pentru motive care tin de necorespunderea profesionala a salariatului, in timp ce alte instante au considerat ca, in perioada de proba, incetarea contractului de munca poate interveni fara ca notificarea de incetare sa fie motivata.
In opinia instantelor din prima categorie se sustine ca, din moment ce perioada de proba are drept scop verificarea aptitudinilor profesionale ale salariatului, incetarea contractului pe durata perioadei de proba nu ar putea interveni decat pentru motive care tin de necorespunderea profesionala a salariatului pentru locul de munca pe care s-a angajat*. In lumina acestei opinii, motivele incetarii contractului de munca ar trebui sa se regaseasca in cuprinsul notificarii de incetare, iar concedierea salariatului in perioada de proba – pentru alte motive decat necorespunderea profesionala, fara respectarea procedurilor speciale prevazute de lege –, ar reprezenta un abuz din partea angajatorului.
Pe de alta parte, exista instante de judecata care interpreteaza perioada de proba din contractul individual de munca drept o clauza legala „de dezicere”. In acceptiunea dreptului civil, „clauza de dezicere” este clauza prin care partile unui contract isi rezerva dreptul de a se razgandi cu privire la obligatiile asumate in contract si de a desfiinta unilateral conventia. Asadar, conform acestei opinii, pe durata perioadei de proba sau la sfarsitul acesteia, atat angajatorul, cat si salariatul se pot dezice de contractul individual de munca, fara a suferi nici o sanctiune. Astfel, instantele din a doua categorie au apreciat ca oricare dintre parti poate cere incetarea contractului de munca pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba, pentru orice motiv si fara a fi necesara justificarea acestei masuri.
Fata de practica neunitara prezentata anterior, consideram ca s-ar impune completarea textului la care facem referire din Codul muncii, in sensul transarii divergentei existente intre cele doua opinii, precum si consacrarea expresa a incetarii contractului individual de munca in perioada de proba drept un caz simplificat si distinct de incetare, care nu necesita parcurgerea nici unei proceduri speciale de concediere.
*in temeiul art. 31 alin. (41)
Mihai Anghel este Asociat Senior in cadrul practicii Dreptul muncii, NNDKP