Inchisoare de 1-2 ani pentru munca la negru
Prevederile au fost introduse in proiectul de modificare a Codului Muncii aprobat, luni, de Guvern in vederea angajarii raspunderii.
Prin acest document, Guvernul a stabilit ca angajatorii care primesc la munca pana la cinci persoane fara incheierea unui contract individual de munca sa fie amendati cu 10.000 – 20.000 de lei pentru fiecare persoana identificata. Sanctiunea este mai mica decat cea prevazuta in forma initiala a proiectului, transmisa sindicatelor la sfarsitul saptamanii trecute, in care amenda era de 30.000 – 40.000 de lei pentru fiecare persoana identificata, fara a depasi valoarea cumulata de 100.000 de lei pentru angajatorii care primeau la munca fara contract pana la trei persoane (fata de pana la cinci persoane in forma adoptata de Guvern).
Potrivit Mediafax, in forma actuala, Codul Muncii prevede ca pentru primirea la munca a persoanelor fara incheierea unui contract individual de munca angajatorului ii va fi aplicata o amenda cuprinsa intre 3.000 lei si 4.000 lei pentru fiecare persoana identificata, fara a depasi valoarea cumulata de 100.000 de lei.
Conform proiectului aprobat, luni, de Guvern, in cazul angajatorilor care primesc la munca mai mult de cinci persoane, indiferent de cetatenia acestora, fara incheierea unui contract individual de munca se va considera ca acestia comit o infractiune si vor fi sanctionati cu inchisoare de la unu la doi ani sau cu amenda penala. Aceeasi pedeapsa va fi aplicata si pentru primirea la munca a unei persoane aflate in situatie de sedere ilegala in Romania, cunoscand ca aceasta este victima a traficului de persoane.
Daca munca este de natura sa ii puna in pericol persoanei respective viata, integritatea sau sanatatea, pedeapsa este inchisoarea de la sase luni la trei ani.
Persoana care lucreaza fara incheierea unui contract individual de munca va fi la de asemenea amendata, cu sume intre 500 si 1.000 de lei.
In cazul angajatorilor care folosesc munca la negru, instanta de judecata poate dispune si pierderea totala sau partiala a dreptului de a beneficia de prestatii, ajutoare sau subventii publice, inclusiv fonduri ale Uniunii Europene gestionate de autoritatile romane, pentru o perioada de pana la cinci ani, interzicerea dreptului de a participa la atribuirea unui contract de achizitii publice pentru o perioada de pana la cinci ani, recuperarea integrala sau partiala a prestatiilor, ajutoarelor sau subventiilor publice, inclusiv fonduri ale Uniunii Europene, atribuite pe o perioada de pana la 12 luni inainte de comiterea infractiunii, precum si inchiderea temporara sau definitiva a punctului ori punctelor de lucru in care s-a comis infractiunea sau retragerea temporara ori definitiva a unei licente de desfasurare a activitatii profesionale in cauza, daca acest lucru este justificat de gravitatea incalcarii.
In acelasi timp, angajatorul va fi obligat sa plateasca sume reprezentand cuantumul tuturor impozitelor, taxelor si contributiilor de asigurari sociale pe care le-ar fi platit daca persoana ar fi fost angajata legal, inclusiv penalitatile de intarziere si amenzile administrative corespunzatoare, cheltuielile determinate de transferul platilor restante in tara in care persoana angajata ilegal s-a intors de bunavoie sau a fost returnata, precum si orice remuneratie restanta datorata persoanelor angajate ilegal. Cuantumul remuneratiei se presupune a fi egal cu salariul mediu brut pe economie, cu exceptia cazului in care fie angajatorul, fie angajatul poate dovedi contrariul.
Daca infractiunea este comisa de catre un subcontractant, atat contractantul principal, cat si orice subcontractant intermediar pot fi obligati de catre instanta la plata sumelor de bani.