Modificari salariale pe timp de criza
1. Reducerea unor drepturi si beneficii salariale
In mod evident, primele surse de reduceri bugetare sunt cheltuielile salariale cu primele, bonusurile si perfectionarea profesionala. Cand aceste reduceri nu se dovedesc a fi suficiente, se incearca reducerea acelor posturi din organizatie care genereaza o cheltuiala excesiva. Aparent, aceste reduceri bugetare sunt usor de realizat, dar pentru a evita eventuale procese cu angajatii afectati de modificarile amintite, va prezentam in continuare cateva aspecte legale care trebuie avute in vedere cand au loc astfel de modificari.
Prima observatie si, probabil, cea mai importanta este aceea ca trebuie verificat daca oricare dintre aceste sporuri este expres mentionat in contractele individuale de munca (CIM) sau in contractul colectiv de munca relevant pentru societatea respectiva.
In cazul in care contractele individuale de munca mentioneaza ca salariatii au dreptul la unele sporuri sau beneficii suplimentare, atunci acestea nu vor putea fi reduse sau chiar sistate in totalitate decat cu modificarea contractelor de munca. In lipsa acordului salariatului afectat, acesta din urma va putea obtine drepturile neplatite in instanta. Totusi, nu trebuie omis un aspect important si anume acela ca, in cele mai multe cazuri, oferirea unor beneficii suplimentare este legata de obtinerea anumitor rezultate financiare de catre societate. Atata timp cat aceste rezultate nu au fost obtinute sau este previzionat ca nu vor fi obtinute, salariatii nu se vor putea opune neplatii acestor beneficii suplimentare.
Alte cheltuieli pe care societatea le face cu perfectionarea angajatilor vor putea fi reduse fara nici o conditie suplimentara. In situatia in care postul unui angajat care a beneficiat de cursuri de pregatire a fost desfiintat, societatea nu va putea sa-i ceara angajatului contravaloarea cursurilor de care a beneficiat.
Daca din motive economice societatea este obligata sa intrerupa activitatea, salariatii care raman la dispozitia societatii vor fi platiti cu echivalentul a 75% din salariul de baza.
2. Incetarea unor contracte individuale de munca
Unul dintre motivele pentru desfacerea unui CIM este desfiintarea postului. Dar desfiintarea unui loc de munca nu se poate face decat pe criterii obiective. Desfiintarea trebuie sa fie efectiva, sa aiba o cauza serioasa si reala. Salariatul al carui post a fost desfiintat va trebui informat in scris daca urmeaza sa fie introdus sau nu intr-o forma de recalificare profesionala in vederea ocuparii unui post in aceeasi societate. Salariatul poate refuza propunerea societatii, caz in care aceasta din urma trebuie sa-l informeze in legatura cu perioada de preaviz.
Dupa desfiintarea unor posturi, contractele individuale de munca se vor desfiinta dupa cum urmeaza:
- CIM ale salariatilor care cumuleaza doua sau mai multe functii, precum si ale celor care cumuleaza pensia cu salariul;
- CIM ale persoanelor care indeplinesc conditiile de varsta standard si stagiu de cotizare;
- CIM ale persoanelor care indeplinesc conditiile de pensionare la cererea lor.
La luarea masurii de desfacere a CIM pentru motive ce nu tin de persoana salariatului, vor fi avute in vedere urmatoarele criterii minimale:
- daca ambii soti lucreaza in societate si sunt incadrati pe posturi propuse spre desfiintare, atunci va fi desfiintat doar postul ocupat de sotul cu venitul mai mic;
- masura sa afecteze, mai intai, persoanele care nu au copii in intretinere;
- masura sa afecteze numai in ultimul rand pe femeile care au in ingrijire copii, pe barbatii vaduvi sau divortati care au in ingrijire copii, pe intretinatorii unici de familie, precum si pe salariatii, barbati sau femei, care mai au cel mult trei ani pana la pensionare la cererea lor.
Salariatul al carui CIM a fost desfiintat din cauze neimputabile lui va primi o compensatie de minim un salariu lunar. Daca societatea isi va relua activitatea in decurs de noua luni, salariatii al caror CIM a fost anterior desfiintat vor trebui notificati. Acestia vor avea 10 zile la dispozitie pentru a-si exprima acordul privind integrarea pe un anumit post.