Noi drepturi la locul de muncă pentru gravide şi mame
Primul pas pe care femeile însărcinate trebuie să îl facă pentru a putea beneficia de prevederile legii, este să meargă la medicul de familie ca să obţină un certificat medical şi să îşi anunţe în scris angajatorul despre starea lor. Angajatorul trebuie să evalueze riscurile la locul de muncă şi să informeze salariata, în scris, despre drepturile pe care le are şi măsurile care trebuie luate, astfel încât să nu îi fie afectate sănătatea şi securitatea.
De asemenea, starea de graviditate a angajatei, atâta timp cât nu este vizibilă, poate fi făcută publică doar dacă acest lucru este interesul bunei desfăşurări a muncii şi doar cu acordul scris al acesteia.
Prgramul sau condiţiile de lucru ale gravidei trebuie schimbate de către angajator dacă prezintă risc pentru sarcină, în conformitate cu raportul medicului de familie sau al celui de medicina muncii. Reducerile de program pot fi de maximum un sfert din programul de lucru normal. Dacă acest lucru nu este posibil, gravida va fi mutată pe un alt post, fără ca vreunul dintre aceste lucruri să afecteze salariul.
Gravidele şi mamele nu pot fi obligate să muncească noaptea. Dacă nu este posibilă mutarea lor pe un post ce presupune program de zi, ele pot intra în concediu de risc maternal. Dacă lucrează stând în picioare sau pe scaun, ele trebuie să beneficieze de pauze regulate pentru a se odihni sau, respectiv, pentru a face mişcare.
Mamele care alăpteaza trebuie să primească două pauze de alăptare a câte o oră, până când copilul împlineşte un an. Pauzele pot fi înlocuite, la cerere, cu o reducere de două ore a programului de lucru zilnic.
Concediul de risc maternal
Dacă niciuna dintre variantele de mai sus nu este posibilă, gravida poate intra in concediu de risc maternal. Acesta se acordă pe o perioadă de maximum 120 de zile şi nu trebuie să se suprapună peste un alt concediu. El poate fi luat înainte de data solicitării concediului de maternitate, în cazul angajatelor gravide sau după data revenirii din concediul postnatal obligatoriu, daca nu sunt solicitate concediul şi indemnizaţia pentru creşterea copilului (angajatele care au născut recent şi care alăptează). Se menţin cele 42 de zile de concediu obligatoriu după naştere.
Pe durata concediului de risc maternal, femeile primesc o indemnizaţie lunară care are un cuantum de 75% din din media veniturilor aferente ultimelor şase luni. Banii sunt asiguraţi din Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate.
Când pot fi concediate gravidele şi mamele
Concedierea gravidelor şi mamelor pentru motive care au legătură cu starea acestora este interzisă. Contractul de muncă nu poate fi desfăcut dacă salariatele sunt în concediu de risc maternal, de maternitate, pentru creşterea copilului sau pentru îngrijirea copilului bolnav.
Excepţie fac situaţiile în care concedierea intervine din cauza reorganizării judiciare, a falimentului sau a dizolvării angajatorului.
Angajatele care consideră că au fost date afară din motive care au legătură cu starea lor pot să conteşte decizia de concediere în instanţă, în cel mult 30 de zile de la data comunicării acesteia. Acţiunea în justiţie este scutită de taxa judiciară de timbru şi de timbru judiciar.
Dacă salariatelor le sunt încălcate sau refuzate anumite drepturi prevăzute de lege, acestea se pot adresa unui inspectorat teritorial de muncă.