Noi norme de acordare a concediilor medicale
Astfel, certificatul de concediu medical se eliberează și se completează la data la care se acordă consultația medicală, stabilindu-se și numărul de zile pentru concediu. Data de la care acesta începe poate fi ulterioară datei acordării numai în cazul certificatului de concediu medical „în continuare”, pentru acesta din urmă data acordării neputând fi mai mare decât data la care se termină valabilitatea celui acordat anterior pentru aceeași afecțiune.
Dacă asiguratul nu se poate prezenta la medic pentru acordarea certificatului, acesta se poate acorda cu retroactivitate de 24 de ore numai în cazul certificatului de concediu medical “inițial”.
În cazul eliberării certificatului de concediu medical la o dată ulterioară, aceasta este posibilă numai pentru luna în curs sau luna anterioară în următoarele situații:
• În caz de sarcină și lăuzie (numai concediu medical pentru maternitate);
• Pentru perioada de internare în spital;
• Pentru aparat gipsat numai de către medicul ortoped/chirurg;
• Situații pentru care este necesar avizul medicului expert al asigurărilor sociale peste 90 de zile;
• În caz de carantină;
• Pentru pacienții cu afecțiuni oncologice.
„Pentru victimele incendiului din Clubul Colectiv se introduce o excepție în sensul că pentru aceste persoane certificatele de concediu medical se pot elibera și la o dată ulterioară, dar nu mai târziu de 90 de zile”, precizează Alexandru Teodorescu, avocat în cadrul Societății Grecu și Asociații.
O altă modificare adusă de Ordinul 8/2016 privește situația pacienților internați, pentru care certificatul de concediu medical se va elibera de către medicul curant în ziua externării. În cazul în care durata internării cuprinde perioade din două sau mai multe luni calendaristice, medicul curant va acorda lunar certificatul.
La externarea din spital, inclusiv pentru spitalizarea de zi, se poate acorda un concediu medical de la 1 la 7 zile calendaristice, iar în cazuri speciale până la 21 de zile calendaristice.
Referitor la eliberarea certificatului la data de 1 a lunii cu durată de 30/31 de zile, medicul curant îl poate elibera pentru perioada 1-30/1-31 a lunii respective.
Ordinul tratează și situația în care angajatorul iși suspendă temporar activitatea sau activitatea incetează prin divizare, fuziune, dizolvare, reorganizare, lichidare, faliment. În aceste situații, drepturile de concedii medicale se achită din Fondul național unic de asigurări sociale de sănătate cu precizarea expresă că aceste indemnizații se achită în condițiile menținerii concediului medical pentru aceeași afecțiune.
Referitor la informarea angajatorului privind apariția stării de incapacitate temporară de muncă și privind datele de identificare, respectiv numele medicului prescriptor și unitatea în care acesta funcționează, aceasta se va face în termen de 24 de ore de la data acordării concediului medical. În cazul în care apariția stării de incapacitate temporară de muncă a intervenit în zilele declarate nelucrătoare, angajații au obligația de a înștiința angajatorul în prima zi lucrătoare.
În ceea ce privește momentul la care trebuie adus certificatul de concediu medical angajatorului, avocatul Alexandru Teodorescu spune că acesta trebuie prezentat până cel tarziu la data de 5 a lunii urmatoare celei pentru care a fost acordat concediul.