Probleme pe piaţa muncii. Guvernul a aprobat diplomele absolvenţilor de studii neautorizate
Potrivit ordonanţei, au dreptul să beneficieze de diplome recunoscute de stat, care atestă finalizarea studiilor, absolvenţii înmatriculati înainte de începerea anului universitar 2011-2012:
a) la programe de studii organizate la forme de învăţământ şi/sau în locaţii geografice neautorizate;
b) la programe de studii organizate în limba de predare neautorizată;
c) peste capacitatea maximă de şcolarizare aprobată;
d) la programe de studii aflate în curs de autorizare, la data înmatriculării.
e) la programe autorizate/ acreditate, cu nerespectarea condiţiilor de înmatriculare sau mobilitate.
Aceeaşi ordonanţă de urgenţă prevede că au dreptul să le fie recunoscute actele de studii, la cerere, pentru accesul la muncă sau pentru continuarea studiilor în străinătate, absolvenţii "ale căror acte de studii conţin neconcordanţe cu unele dintre elementele Nomenclatorului domeniilor şi al programelor de studii universitare, ce se aprobă, anual, prin hotărâre a Guvernului".
Avocatul Adrian Cuculis, care reprezintă în instanţă peste 9000 de absolvenţi ai Universităţii Spiru Haret, a declarat pentru hotnews.ro că urmează un şir lung de procese. Asta pentru că oamenii au fost plătiţi în baza unor adeverinţe de studii, dar nu au mai primit diplomele.
"Curtea de Conturi a dat deja nişte decizii de corectare care au fost aplicate: oamenii au fost retrogradaţi şi a trebuit să returneze banii pe care i-au primit. Acum ne vom trezi cu alte procese, din partea acestor oameni, care îşi vor vrea banii înapoi", a explicat avocatul.
Potrivit avocatului, cei mai mulţi dintre clienţii săi sunt profesori, în proporţie de 35-40%, dar sunt şi angajaţi din primării, MApN, BEC sau SRI. Este vorba. aşadar de mulţi angajaţi la stat, care vor trebui să fie plătiâi de la buget.
În Ordonaţa de Urgenţă sunt prevăzute şi sancţiuni pentru universitaţile care încalcă legea de acum înainte.