ZRVP: Hotărârea definitivă în dosarul Colectiv închide un capitol important al justiției române
La aproape șapte ani de la producerea tragediei care a zguduit și a îndoliat România, magistrații Curții de Apel București au pronunțat în data de 12 mai 2022 hotărârea definitivă în dosarul 17008/3/2016 („Dosarul Colectiv”), marcând astfel etapa finală către normalitate și dreptate.
Dosarul a fost, prin amplitudinea daunelor, prin complexitatea tragediei produse, și mai ales, a sferei vinovaților, fără precedent în practica instanțelor române. Din această perspectivă, hotărârea prin care s-a soluționat apelul va reprezenta un reper jurisprudențial atât în practica viitoare a instanțelor cât și un ghid de conduită responsabilă pentru funcționari publici și pentru antreprenori.
”Antreprenorii trebuie să fie conștienți de ce răspundere mare au în protejarea clienților și angajaților, iar instituțiile statului nu sunt, din păcate, un partener pentru prevenție ci mai degrabă un instrument punitiv. Prostia, indolența și deprofesionalizarea, prezente în cazul unor funcționari ai structurilor de stat, sunt poate mai grave decât corupția. În cazul celei din urmă, cel care închide ochii măcar știe că ceva este în neregulă, spre deosebire de acela care nici măcar nu conștientizează acest lucru”, a declarat Doru Cosmin Ursu, avocat colaborator coordonator ZRVP.
Curtea de Apel București a modificat parțial sentința Tribunalului București, micșorând unele pedepse și dispunând chiar achitarea unora dintre inculpați, însă a menținut prin hotărârea pronunțată atragerea răspunderii celor două instituții publice implicate în proces – ISU Dealul Spirii și a Primăria Sectorului 4, pentru plata daunelor în cuantum de peste 40 milioane de euro. Hotărârea reprezintă totodată aplicarea în premieră, într-un dosar penal, a dispozițiilor art. 2 și art. 3 CEDO cu privire la atragerea răspunderii directe a instituțiilor statului, care au eșuat în protejarea dreptului la viață și demnitate al cetățenilor.
Soluția pronunțată de Curtea de Apel București este rezultatul unui proces penal inițiat în anul 2015, în urma incendiului din Clubul Colectiv în care și-au pierdut viața 64 de persoane și alte câteva zeci au suferit vătămări corporale grave.
Proiectul Colectiv derulat de casa de avocatură Zamfirescu Racoți Vasile & Partners a implicat asigurarea asistenței juridice pentru 45 de supraviețuitori și persoane apropiate victimelor din Clubul Colectiv, în cadrul unuia dintre cele mai mari și complexe proiecte pro bono desfășurate în România, timp de aproape 6 ani de zile, cu participarea avocaților la sute de activități de urmărire penală și prezența în fața instanței la peste 150 de termene de judecată, cu un volum total de lucru de peste 3.000 de ore de asistență juridică în materie penală.
Zamfirescu Racoți Vasile & Partners a asigurat asistența juridică a 45 de supraviețuitori și persoane apropiate victimelor din Clubul Colectiv, în cadrul unuia dintre cele mai mari și complexe proiecte pro bono desfășurate în România de o firmă de avocatură. Echipa de avocați alocată acestui dosar, coordonată de av. Călin-Andrei Zamfirescu (partener senior și fondator ZRVP), a fost compusă din Doru Cosmin Ursu, Ionuț Chisăr și George Avram.