Locul în care TU decizi cât valorează timpul tău
Teoretic, timp de o oră, de exemplu, poți să bei ceai și să mănânci biscuiți și fructe după placul inimii, pentru suma de 8 lei. Practic, lucrurile nu stau așa tocmai pentru că întreaga existență a Seneca Anticafe este strâns legată de educația stoică.
Citește și Arta vorbitului în public: Apelează la emoţie, spune poveşti, respectă-ţi audienţa
Prima anticafenea din București
Conceptul de anticafenea a fost introdus prima dată în Rusia, la Moscova, prin anul 2011, și s-a răspândit, rapid, și în alte țări europene: în Franța, la Paris, în Italia, la Roma, în Germania, la Berlin. Și nu numai! De la începutul lunii noiembrie a anului trecut, anticafeneaua a ajuns și în România, la București. Anastasia Staicu, managerul anticafenelei, a explicat, într-un interviu acordat revistei Cariere, că ideea de a deschide o anticafenea s-a născut la ediția de anul trecut a Bookfest, în timpul unei discuții.
Citește și Echipa care a cucerit președinția pentru Klaus Iohannis
„Noi, iniţial, am fost o editură: Editura Seneca. Și, în mai 2014, am participat, pentru prima dată, la Bookfest. Am aranjat standul foarte drăguţ. Deşi era mic, am pus două fotolii și nişte mese, astfel încât lumea putea să se aşeze acolo să citească. Am scos şi citate pe carton, să le citească şi să le ia oamenii cu ei. Atunci m-a întrebat cineva dacă există, în Bucureşti, o librărie cu atmosferă de cafenea, dar care să fie cu cărţi de filosofie şi de dezvoltare personală. Şi mi-a spus că ar fi o idee bună să existe ceva de genul ăsta, că nu exista nicăieri niciun loc unde să te așezi și să citești. Și, tot discutând, ne-am dat seama că există conceptul, dar că trebuie puţin adaptat”, povestește Anastasia.
Când spune că ideea a fost un pic adaptată, Anastasia se referă la faptul că Seneca Anticafe nu este doar o anticafenea. Include mai multe spații, fiecare cu propria lui menire. Când ajungi la Seneca Anticafe, mai întâi intri în anticafenea, apoi pășești în spațiul destinat librăriei și bibliotecii. Mai faci câțiva pași, și intri în spațiul de lucru, după care te regăsești într-un loc destinat spațiului hand-made. La final, ajungi în zona de „art play”, destinată diverselor evenimente care au loc în anticafenea.
Musafirii anticafenelei
În opinia Anastasiei, oamenii frumoși, care caută lucruri și experiențe noi, sunt cei care se vor simți foarte bine la Seneca Anticafe: „De-asta n-am făcut promovări la început. Am pus buget zero. Am zis că vrem să creştem natural şi să vină cei cărora le place. Atunci când au fost ceva promovări, veneau oameni care nu ştiau despre ce era vorba. E clar că nu este un loc unde poţi găsi tot felul de bunătăți. Și, oricum, nu asta este ideea”.
Managerul Seneca Anticafe a mai povestit și care a fost prima reacție a oamenilor care au venit și vin în continuare într-un loc atât de neobișnuit pentru București: „E un cuvânt mai general: atmosfera. Au spus că avem aici o atmosferă deosebită. Poate e de prietenie, de deschidere, pentru că şi asta ne-am propus. Și ne-am mai propus o transparenţă absolută. În orice spui și faci, să nu te minţi nici pe tine şi nici pe cel de lângă tine. Apoi, când vine omul, îi spunem că aici nu există client, ci musafir. Încercăm să nu consumăm, ci să producem. Aşa e mai valoros timpul pe care-l petreci aici. Dacă oamenii vin numai după biscuiţi şi ceai, nu are niciun sens pentru că nu sunt extraordinare. Sunt obişnuite. Aici este vorba despre a împărți”.
Au existat, însă, și situații când oamenii n-au știut unde intră: „A venit o domnişoară şi a cerut un fresh. «Noi nu avem fresh». «Nu. Ştiu că aveţi». Şi a avut dreptate. E o mamă care a venit cu copilul, i-a plăcut mult la noi şi ne-a spus «Eu vând sucuri naturale și îmi place atât de mult cum e la voi, încât nu vreau reclamă, nu vreau nimic. O să vă aduc câteva sticle şi o să vi le pun în frigider. Nu vreau nimic. Cine vrea să bea poate să bea. Dacă îşi aduce aminte la magazin că a băut şi că era bun, îşi cumpără». Şi a adus câteva şi probabil că cineva i-a povestit domnișoarei respective că avem fresh-uri. Dar i-am explicat atunci, imediat, şi n-a fost o problemă. A mai fost cineva care a cerut ciocolată caldă. Dar pe astea ni le asumăm.”
Anastasia Staicu a adăugat că ține foarte mult ca oamenii să vină la Seneca Anticafe și să lucreze fără să se deranjeze unii pe alții. Inclusiv liceenii care învață în zonă. De obicei, vin în anticafenea să mănânce, să bea și să vorbească unii cu alții. Dar, după ce vin de mai multe ori, ajung să-și facă lecțiile acolo. „Pentru asta, merită ca ei sa facă gălăgie, dar să facă și ceva util”, subliniază managerul Seneca Anticafe.
O afacere semisocială
Întreaga echipă Seneca Anticafe numără nici mai mult, nici mai puțin de 5 persoane: trei care lucrează full time și două care lucrează part-time. Potrivit Anastasiei, cel mai important pentru ea, în calitate de manager, este să aibă în echipă un anumit tip de oameni: „Este mult mai simplu să găsești un om adevărat și să-i dai să învețe și este aproape imposibil să găsești un specialist și să faci om din el. Da, oameni. Să fie oameni. Specifice omului – față de animal, care fie e rapid, fie vede bine – sunt rațiunea, autoanaliza, responsabilitatea pentru fiecare pas pe care-l face”.
Anastasia spune că Seneca Anticafe este, mai degrabă, o afacere semisocială și că așteptările financiare nu sunt extraordinare. Cu toții speră că, la un moment dat, vor reuși să dea plusvaloare timpului.
Citește și Emoția care vinde sau ce înseamnă să fii un nebun frumos
Cât despre investiție, Anastasia mărturisește că este greu de aproximat o anumită sumă de bani, în condițiile în care Seneca Anticafe este un mix de lucruri personale: „Când vine vorba despre investiție, e foarte greu de spus, pentru că sunt multe lucruri aduse de noi, donate. Noi, cu toții, am investit. E aici o mașină de scris de la bunicul fetei mele. El a lucrat ca redactor la ziarul Scânteia. Și fiecare a adus aici câte ceva”.
Așadar, dacă ești freelancer și vrei să-ți schimbi „biroul”, dacă lucrezi cu colegii de muncă la un proiect și vreți să vă căutați inspirația și în altă parte sau dacă pur și simplu vrei să afli ce înseamnă o anticafenea, atunci este musai să te duci la Seneca Anticafe!