Micii afaceristi, furnicile de sub talpa sistemului fiscal
In timpul acesta, primariile si institutiile de stat inventeaza functii de dragul nepotismului. Totul are loc intr-un sistemfiscalcare te indeamna sa faci evaziune.
Tara noastra avea, dupa ultimele date, o povara fiscala de peste 45% (CAS angajat + CAS angajator + impozitul pe venit + TVA), valoarea fiind printre cele mai ridicate din Uniune. Paradoxal, cand vine vorba de colectare, veniturile bugetare care ar trebui sa ajunga la stat din aceste taxe de munca, inregistreaza cele mai mici cifre din blocul UE (28% din PIB).
Bulgaria, singura tara fata de care ne putem raporta pe domeniul fiscal, ne intrece la aproape orice capitol: are o povara fiscala de sub 40 procente, iar veniturile care ajung in vistieria statului din taxele pe munca ating o treime din PIB.
Acestea fiind spuse, ne intrebam de ce in fiecare luna statisticile arata ca tot mai multe IMM-uri ajung sa fie in insolventa.
Bucurestiul, fruntas in acest clasament,a avut in primele 8 luni ale acestui an aproape 2.500 de companii care au declarat ca au facut primul pas spre faliment. Numarul este cu 2,5 procente mai mare fata de aceeasi perioada din anul trecut, arata cele mai recente statistici ale ONRC
Bihorul are si el, in aceeasi perioada de timp, aproape 1.100 de firme care au intrat in insolventa, cu peste 5 procente mai mult decat primele 8 luni din 2013.
La celalalt capat se afla judete precum Calarasi cu 67 de societati, cifra fiind in scadere cu 40,18% fata de perioada ianuarie-august 2013. Si judetul Neamt se afla in aceeasi situatie, cu doar 10 firme aflate in insolventa. Numarul companiilor falimentare din acest judet este cu aproape 51% mai mic decat in primele opt luni ale lui 2013.
Partea buna este ca in aceasta masina de tocat bani si nervi, numita sistem fiscal, intra o noua cantitate de “carne de tun”. Statisticile arata ca, in perioada ianuarie-august, anul curent, au fost inregistrate 70.574 persoane fizice autorizate si persoane juridice.