Norocul este de partea celor puternici!
În reuşita celor doi probabil că au contat foarte mult şi crezurile lor. Dacă Codrin crede că Fortune favors the bold! (Norocul este de partea celor puternici!), Mihai este convins că, aşa cum spunea şi renumitul scriitor francez Michel de Montaigne, niciun vânt nu umflă pânzele celui care nu are un port de destinaţie.
Începând cu luna noiembrie a anului 2012, diviziei de investiţii financiare a Crosspoint s-a alăturat şi Ovidiu Chiorean. Cu o cifră de afaceri de 340.000 de euro în 2012 cei trei antreprenori estimează pentru 2013 o creştere de 70%.
Să facă business, pasiune încă din copilărie
Unii oameni chiar sunt născuţi pentru afaceri. Codrin Matei este unul dintre aceştia. El nu s-a imaginat niciodată doctor, poliţist, astronaut sau preşedinte, ca majoritatea copiilor. De când se ştie, antreprenorul şi-a dorit să aibă propria afacere, iar acum trăieşte din plin acest vis. În cazul lui Mihai Dumitrescu, lucrurile au stat total diferit. În copilărie, gândul lui era foarte departe de lumea businessului. Pasiunea nebună pentru maşini l-a făcut să vrea să devină pilot de curse, această dorinţă persistând o bună perioadă. Însă, odată ce a crescut şi s-a maturizat, a început să-şi schimbe şi viziunea despre viaţă, dar şi planurile în legătură cu viaţa profesională, ajungând şi el să-şi dorească să fie independent şi să aibă propria afacere.
Codrin a absolvit Facultatea de Management din cadrul Academiei de Studii Europene din Capitală, ca mai apoi să aprofundeze acest domeniu, urmând un master în Managementul Averilor, orientarea spre zona financiară fiind relativ firească, deoarece antreprenorul a avut o înclinaţie spre pieţele de capital încă de când era licean. Din anul 2000, tânărul a intrat în câmpul muncii ca „data base officer“ pentru o companie din Iaşi, Eurobit, ca mai apoi să ocupe o poziţie de „personal banker“ la BRD, iar în cele din urmă să obţină un post de „manager de proiect“ la Hit Valori Imobiliare. Din 2005, Codrin este Managing Partner al Crosspoint. Când vorbeşte despre succes, antreprenorul crede că poţi
spune că l-ai obţinut atunci când „ajungi o persoană cunoscută, evoluezi în permanenţă, eşti apreciat şi respectat de partenerii de business, dar şi de clienţi, ai o afacere profitabilă, dar şi reuşeşti să menţii un echilibru de succes“. Codrin încă mai caută o modalitate prin care să reuşească să obţină echilibrul care să-i permită să împace viaţa personală cu cea profesională. „Puţinul timp liber pe care îl am îl dedic fiului meu de un an şi jumătate şi călătoriilor“, conchide antreprenorul.
A condus o fabrică de pâine
Partenerul său, Mihai Dumitrescu, încă din timpul liceului a întreprins diverse activităţi pentru a câştiga bani de buzunar, însă primul job serios l-a avut în timpul facultăţii unde, sub supravegherea tatălui său, a administrat fabrica de pâine a familiei. Mihai a absolvit Facultatea de Relaţii Internaţionale în cadrul Universităţii Româno-Americane. „În acel moment am considerat că această facultate mă poate pregăti pentru o carieră într-una dintre mai multe direcţii de business, la acea vreme nu eram foarte decis ceea ce voiam să fac ulterior.“ Mihai defineşte succesul ca fiind „cunoaşterea calităţilor personale, încrederea în acestea şi este direct proporţional cu munca depusă şi pasiunea pentru atingerea lui”. În timpul liber încearcă să petreacă timpul cu familia şi prietenii, adoră să facă asta. De asemenea, îi place mult să facă sport – fitness şi jogging –, să asculte muzică şi să călătorească.
Un al treilea partener
Începând cu luna noiembrie a acestui an, diviziei de investiţii financiare a companiei Crosspoint i s-a alăturat şi Ovidiu Chiorean. Având o experienţă de peste 15 ani în domeniul consultanţei financiare, acesta a lucrat pentru companii renumite din domeniu financiar, precum Deloitte, ABN Amro Bank, Raiffeisen Bank şi Credit Suisse. Ovidiu Chiorean devine astfel cel de-al treilea partener al casei de consultanţă Crosspoint, alăturându-se lui Codrin Matei şi Mihai Dumitrescu. Chiorean a urmat cursurile Universităţii din Fribourg (Elveţia), Facultatea de Ştiinţe Economice şi Sociale, ulterior, a lucrat în calitate de credit-analist la Credit Suisse, în Fribourg. Totodată, acesta a predat cursuri de contabilitate, ţinute în limba germană şi franceză, la un liceu din acelaşi oraş din Elveţia. În anul 2001, Ovidiu Chiorean a revenit în România, unde a lucrat ca Senior Relationship Manager, în cadrul Austrian-German Desk al Raiffeisen Bank, ocupând mai apoi funcţia de Area Manager, la ABN AMRO Bank.
Dornic de a oferi soluţii de finanţare în locul refuzurilor politicoase, a început consultanţa financiară în anul 2004. În oraşul său natal, Târgu-Mureş, a oferit consiliere companiilor interesate de îmbunătăţirea structurii datoriilor şi celor care doreau să obţină fonduri europene. De-a lungul carierei sale, noul partener Crosspoint a consiliat şi o firmă în achiziţia pachetului de control al unei firme-ţintă. În perioada 2006-2012, Ovidiu Chiorean a făcut parte din echipa Deloitte, ca Manager Corporate Finance Advisory. În acest interval, printre clienţii lui s-au numărat Ferrosan, BCR, Unicredit, Raiffeisen, BRD cât şi acţionarii Romtrans şi Romaqua. De asemenea, a consiliat Ministerul Transporturilor cu privire la strategia de privatizare a companiei CFR Marfă.
Concordia, integritas, industria
„În condiţiile economice actuale, finanţarea companiilor şi a tranzacţiilor a devenit mai dificilă, serviciile specializate şi experienţa devenind un ingredient mult mai necesar pentru succes. Cunoaşterea investitorilor şi a cerinţelor acestora ne fac capabili să conducem procese cu şanse mari de reuşită. Ridicarea unui fond de investiţii regional este obiectivul principal pentru 2013, iar premisele sunt, în acest sens, deja avansate”, declară Ovidiu Chiorean. Motto-ul său este „Concordia, Integritas, Industria” şi susţine cu tărie că valoarea unei companii nu este dată numai de cifre. Aceasta poate fi creată, dezvoltată şi realizată, însă poate fi distrusă de un management greşit şi de factori externi care nu sunt luaţi în seamă atunci când trebuie.
Nu şi-a dorit dintotdeauna să fie businessman. În copilărie, Ovidiu visa să devină inventator sau explorator. „Am citit Toate pânzele sus la doar şapte ani, apoi toate cărţile lui Jules Verne, povestirile despre Vasco da Gama, Columb, Magellan, Cook, Livingstone, Edison, Bell, Maxwell, Lorenz, Einstein, Vlaicu, Vuia, Coandă şi mulţi alţii“, îşi aminteşte Ovidiu.
Articol preluat din Revista Cariere de martie. Pentru detalii legate de abonare, click aici