Odată pe podium, mereu pe podium: sportivii fac business de performanţă
Andreea Răducan a urcat de mai multe ori pe cea mai înaltă treaptă a podiumului, aducând în ţară numeroase medalii obţinute din munca sa de gimnastă la lotul naţional al României. Din 2006 însă, este preşedintele Fundaţiei Olimpice Române, un ONG care susţine sportul, de la sportul juvenil la foştii campioni care au nevoie de sprijin.
Fundaţia a fost înfiinţată în 1998 de către un alt sportiv, Ion Ţiriac, care era la vremea aceea preşedinte al Comitetului Olimpic Sportiv Român (COSR). De altfel, pe atunci Fundaţia funcţiona ca departament de marketing pentru COSR şi avea un singur scop: să îi ajute pe marii campioni care aveau situaţii dificile în viaţă.
Ulterior însă, Fundaţia a devenit independentă, un ONG care are mai multe programe pentru sportivi. Mai exact, are un program de burse pentru cei mai talentaţi şi muncitori copii de la diferite discipline, dar şi programul iniţial, acel proiect social prin care încearcă să fie alături de sportivii în vârstă care au nevoie de ajutor sau alături de cei care în drumul lor spre performanţă s-au accidentat. Nu în ultimul rând, ONG-ul a dezvoltat un proiect-pilot de reconversie profesională pentru cei care şi-au încheiat activitatea sportivă şi cărora le este greu să-şi găsească un alt drum. „Eu sunt un caz fericit”, spune Andreea Răducan care, după o viaţă petrecută exclusiv în cantonamente, de la 4 la 20 de ani, şi-a găsit drumul profesional, prin mai multe colaborări media, dar mai ales ca preşedinte al Fundaţiei Olimpice Române.
Ea spune că este dificil ca după o viaţă petrecută în cantonament, timp în care visezi sportul zi şi noapte, să te gândești ce vrei să faci în aşa fel încât rezultatele să fie aproape la fel de bune ca în competiţie.
Fundaţia este finanţată de mai mulţi sponsori, dar cel care a rămas cel mai implicat şi cel mai activ este Ion Ţiriac.
O altă gimnastă care a rămas în domeniu este Maria Olaru. Timp de nouă ani a fost asistent universitar la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport din Timişoara, apoi a condus timp de doi ani Academia Olimpică Română (în cadrul COSR), filiala Timiș, dar după ce s-a mutat în București, a simțit nevoia să continue promovarea sportului și a mişcării. Așa că, pe 26 aprilie 2014, a lansat în București sala de sport „Mod Special Gym by Maria Olaru”, care oferă o paletă largă de cursuri (balet, dansuri, gimnastică, gimnastică ritmică, karate, street dance, fitball, step-tone, BCA, kangoo-jumps, pilates, zumba, total body, ABT, body tone, rebound și cardio-tone) pentru toate vârstele, inclusiv pentru cei mai mici. „Mod Special Gym by Maria Olaru a apărut ca o nevoie de a pune în practică ceea ce am învățat și pasiunea pentru sport, căreia i-am dedicat viața. Firește că, la un moment dat, simți nevoia să dai mai departe ceea ce ai acumulat și experiența pe care ai dobândit-o”, spune Maria Olaru.
Ea precizează că oportunitățile de creditare în domeniu sunt destul de reduse, dar, din fericire, nu a avut nevoie de așa ceva, nefiind o investiție mare din punct de vedere financiar, ci una care a necesitat multă muncă, putere de organizare, de decizie și dăruire. „Un capitol aparte din activitatea noastră îl reprezintă preocuparea pentru copii, așa încât dezvoltarea afacerii nu se bazează pe investiții materiale, ci pe investiția sufletească pe care o solicită comunicarea și lucrul cu oamenii”, spune Maria Olaru, care adaugă că în acest sens au colaborat şi cu şcolile, unde au oferit şi cursuri gratuite, din dorinţa de a insufla importanţa mişcării la cât mai mulţi copii.
Sport pe verticală
Pasionaţi de escaladă, Andreea şi Daniel Burcea au deschis în 2009 cea mai înaltă sală de escaladă din Bucureşti. „Eu şi soţul meu ne căţăram încă din studenţie şi, cum la momentul acela în România escalada era un sport puţin cunoscut, iar posibilităţile de practicare în oraş erau foarte reduse (exista o singură sală de escaladă, foarte mică), visam la existenţa unei săli de mai mari dimensiuni”, spune Andreea Burcea. La momentul respectiv, în 2004, ea lucra în turism, iar Daniel era angajat la Federaţia Română de Alpinism şi Escaladă, fiind absolvent al ANEFS.
Primul proiect iniţiat nu a fost înfiinţarea sălii, ci implementarea de pereţi de escaladă în mai multe şcoli din Bucureşti, proiect care urma să fie finanţat din sponsorizări. Așa au reuşit să construiască primul perete de escaladă în Şcoala nr. 19 din Bucureşti, au renunţat la ceea ce făceau anterior şi s-au concentrat în direcţia dezvoltării acestui perete, organizând cursuri şi tabere de iniţiere şi perfecţionare în escalada pentru copii şi adulţi deopotrivă, precum şi evenimente destinate popularizării sportului.
În 2009 însă, această mică sală de escaladă ajunsese la un nivel maxim de dezvoltare.
„Atunci am considerat că este momentul să mergem mai departe cu visul nostru şi am căutat soluţii pentru a deschide încă o sală de escaladă în Bucureşti. De această dată ne doream o sală înaltă şi la standarde occidentale”, spune Andreea Burcea. Așa că, în noiembrie 2009, au inaugurat cea mai înaltă sală de escaladă din România – 15,5 metri, cât un bloc cu patru etaje.
Au deschis sala cu bani împrumutaţi de la prieteni. „Probabil oportunităţi de creditare existau, însă nu cred că erau accesibile pentru noi, din cauză că nu aveam cu ce să garantăm returnarea fondurilor”, spune Andreea. Ce a însemnat asta? Că la deschidere sala nu era finalizată, iar în anii care au urmat, au făcut în permanenţă extensii ale pereţilor de escaladă şi au adus îmbunătăţiri. Chiar dacă nici acum, în 2015, amenajarea nu este 100% finalizată, Andreea spune că sunt pe drumul cel bun: au practicanţi cu vârste între 3 şi 65 de ani care le frecventează sălile.