Petrecem Crăciunul sau Revelionul la HOTELUL DE GHEAŢĂ
Ideea proiectului, unic în România, aparţine actualului primar al oraşului Avrig, Arnold Klingeis, cel care deţine şi firma Klingeis Consulting care organizează întregul proiect al hotelului de gheaţă, idee ce s-a conturat încă din 2006. Cei care îl construiesc efectiv sunt muncitori ai unei firme partenere de profil. Per total, investiţia se ridică la câteva zeci de mii de euro.
Gheaţă extrasă din Lacul Bâlea
Gheaţa şi zăpada existentă la Bâlea Lac este folosită în construirea hotelului la care lucrează în medie 30 de muncitori. „Blocuri imense de gheaţă sunt tăiate şi extrase din Lacul Bâlea care apoi sunt aranjate unul peste altul şi lipite între ele precum cărămizile la construirea unei case normale“, explică Adelina Grigoroiu, Director de marketing, Hotel Of Ice Bâlea Lac, Klingeis Consulting. „Pentru o parte din pereţi se folosesc cofraje speciale care sunt umplute cu un amestec de apă şi zăpadă. După ce acest amestec îngheaţă, cofrajele sunt înlăturate”, mai adaugă ea. Tavanul este construit, de asemenea, cu ajutorul unor cofraje pe care se pun mai multe straturi de zăpadă.
Icy sounds: tematica sezonului
Organizatorii anunţă un sezon animat şi plin de surprize. Prima noutate o reprezintă tema proiectului „Icy Sounds“, de la care pornesc celelalte: designul camerelor care adăpostesc diferite instrumente şi elemente muzicale sculptate în gheaţă completate de evenimentele tematice organizate. În plus, camerele poartă numele unor genuri muzicale, iar întregul decor porneşte de la elemente muzicale. A doua noutate este „fratele mai mic“ al hotelului de gheaţă, o structură formată din patru igluuri conectate între ele, dintre care unul este antreul, iar celelalte trei sunt camere de dormit pentru cei care doresc mai multă linişte şi intimitate. În acest an, hotelul dispune de zece camere duble şi încă trei camere duble în structură de igluuri. În hotel funcţionează în continuare un bar care oferă diferite cocktailuri, dar şi băuturi calde, şi de asemenea un restaurant care le oferă clienţilor o experienţă culinară deosebită: preparate servite pe farfurii din gheaţă.
Somn cu haine groase
Până în acest moment sunt rezervate aproape 80 de camere. În medie, procentul străinilor care se cazează la hotel este de 75% pe sezon. Temperatura din hotel se situează în medie între -2 şi +2 grade Celsius. „Temperatura nu este foarte greu de suportat dacă eşti echipat corespunzător: haine groase, încălţăminte călduroasă, mănuşi, căciulă“, ne sfătuieşte Adelina Grigoroiu. Paturile din gheaţă vor fi acoperite de lemn, saltele, blănuri de animale sau saci de dormit, iar tarifele nu sunt diferite faţă de alte locaţii din aceeaşi perioadă. Preţul unei camere cu un singur pat ajunge la 150 de lei, iar cea dublă la 300 de lei.
Avantaje şi dezavantaje
Avantajul construirii unui astfel de hotel este că oferă turiştilor un obiectiv inedit, unic în această parte a Europei şi, totodată, accesibil. În al doilea rând, creşte atractivitatea zonei, ceea ce duce la promovarea turistică a Munţilor Făgăraş şi la dezvoltarea unui brand turistic pentru Bâlea Lac şi pentru România. Dezavantajul este că hotelul nu a fost prevăzut cu toalete sau duşuri. Astfel, turiştii vor trebui să străbată pe jos o porţiune de drum prin zăpadă până la Cabana Bâlea Lac.