Placere sau afacere?
Mihai Dragomirescu este Online Manager in cadrul Intuitext, compania de software educational a grupului Softwin. Putini stiu ca el detine si un proiect de suflet, UrbanKid.ro, care s-a nascut in ideea de a le oferi copiilor sansa de a fi prioritatea parintilor, cand vine vorba de activitati sociale. „Practic, UrbanKid ma invata cum sa fiu un parinte bun astazi, Intuitext ma invata cum sa fiu un tata bun maine“, spune el. Oricine poate avea propria afacere, „insa problemele survin cand incepi sa te gandesti cat de departe vrei sa o duci si nu gasesti un raspuns in cinci secunde.“
Mihai nu crede ca oamenii isi doresc atat de mult sa devina proprii lor sefi. Pentru a urma acest pas, trebuie sa stii cand e momentul potrivit. Nu are legatura cu maturitatea sau cu experienta. „Pentru mine nu a venit, am fost mai lenes. Cea mai rara specie intalnita de mine este cea a celor care incep cu antreprenoriatul si nu au deloc nevoie de experienta unui job la patron. Cel mai potrivit statut este cel in care fiecare individ se manifesta cel mai bine, creste si genereaza bine in jurul lui“, mai spune Mihai.
„Nu pot ramane pe un job daca nu simt nicio bucurie atunci cand ma gandesc la perspective si oportunitati. Proiectul personal si jobul principal de la Intuitext imi plac si imi aduc bucurii.“
Business & pleasure
Viata Rucsandrei Pop se imparte intre business si pleasure; este Regional Promotion Manager la Reader's Digest si proprietara Hydra Society, un proiect cultural ce promoveaza cultura emergenta si buna dispozitie prin evenimente. Concret, dimineata merge la birou, iar cand termina treaba se ocupa de proiectele ei. Diferenta majora e ca pentru munca la revista primeste bani, in timp ce in proiectele ei independente investeste bani. Ii place jobul: „Avantajul major e ca transfer informatii si competente dintr-o zona in alta si incerc pe cat se poate sa unesc cele doua lumi. Disciplina mi-o da ceea ce fac in prima parte a zilei, libertatea si energia le primesc din ce fac in a doua parte.“
Cu timpul liber sta prost, dar aici exista si nuante. Reuseste sa-si gestioneze resursele corect: doarme suficient, isi ia vacantele la timp, stie ce anume ii da energie si ce ii fura din energie si, cel mai important, incearca sa nu se confunde cu proiectul, oricare ar fi el.
In 2009, Rucsandra a renuntat la jobul de la Reader’s ca sa se dedice exclusiv proiectelor Hydra Society, insa nu a fost o alegere buna, astfel ca a decis sa revina. „Mi-am deschis o firma, si in loc sa fac cu ea conferinte, am ajuns sa fac acelasi lucru ca la fostul job, insa cu efort suplimentar“, povesteste ea. O viata cu doua joburi reprezinta de fapt capacitatea de a te adapta si de a nu ramane inchistat in niste idei fixe. Poate nu esti genial, dar cu siguranta poti fi mai bun in fiecare zi. Pentru asta trebuie sa ajungi intai sa te cunosti.
Avantajele celor doua joburi
La birou, Mihai si echipa sa pun la cale servicii pentru profesori, parinti si copii de peste 6 ani, iar acasa el incearca sa isi dea seama ce e cel mai potrivit pentru un copil nascut acum sau in ultimii 6 ani.
Dezavantaje
Fiind activitati separate, deocamdata, trebuie sa aloce pe rand timp fiecarui proiect.
„Satisfactiile sunt enorme cand faci ceva nascut din tine. Pe de alta parte, trebuie sa fii foarte lucid“, recunoaste Rucsandra Pop. O viata impartita intre doua slujbe ii aduce numai avantaje. De exemplu, intr-o companie lucrurile sunt gandite realist. „Incerc sa aplic modelul de gandire si in proiectele mele private, la fel cum incerc sa duc la birou lucrurile pe care le inteleg cand sunt la mine-n playground.“
Momentan, antreprenoriatul nu este pentru Rucsandra. Principalul dezavantaj al unui start-up este ca pentru inceput reprezinti de fapt 50 de departamente intr-unul singur. Daca s-ar mai apuca de antreprenoriat si-ar lua un partener care sa fie fundamental diferit de ea.
Satisfactii pe doua planuri
Razvan Penescu este Senior Manager la PwC Romania si unul dintre fondatorii portalului cultural LiterNet.ro. Desi se ocupa de doua slujbe, una in regim full-time, iar cealalta nerecompensata financiar, Razvan sustine ca are mult timp liber, pe care il foloseste cu grija. De exemplu, merge la cinema la fiecare doua saptamani si la majoritatea festivalurilor importante, frecventeaza teatrul, ajunge la aproape 40 de spectacole pe an si merge la 15-20 concerte intr-un an. Se vede cu prietenii si gateste cu prietena lui in fiecare saptamana.
Toate acestea sunt, conform propriei definitii, timpul lui liber. Si nu se opreste aici. Lucreaza in PwC de 12 ani, de la terminarea facultatii de matematica. A ales compania pentru ca era un loc in care simtea ca oamenii sunt respectati si pentru ca isi dorea un salariu rezonabil si perspective de avansare. Nu regreta nici acum alegerea facuta. In 1999, Razvan, impreuna cu cativa cunoscuti, a fondat LiterNet.ro pentru ca vroia sa imparta cu oricine e interesat, bucuria descoperirii unor evenimente culturale sau a unor texte valoroase. „Am crezut ca o sa fie nevoie de proiect 2 ani si ca apoi o sa fie zeci de site-uri care sa il faca redundant. Zece ani mai tarziu cred ca inca mai e nevoie de portal.“
Satisfactiile celor doua joburi sunt aceleasi. „In relatia cu PwC sunt si angajat, dar sunt si o persoana independenta care isi ofera serviciile profesionale. Din postura de angajat, ma simt bine intr-o companie multinationala, cu o cultura organizatorica bine conturata. Din postura de practicant al unei profesiuni liberale, sunt propriul meu sef. Aleg momentul in care imi ofer serviciile, aleg cui si pentru cat timp imi ofer serviciile“, spune el. Razvan marturiseste totusi ca nu se vede ca pe un intreprinzator foarte bun in mediul din Romania. „Ma plictiseste birocratia, ma sperie incertitudinea, ma oboseste ideea de a fi mereu in pericolul de a uita sa platesc o taxa.“ Insa, nu exclude sa se apuce la un moment dat de un proiect pe care sa il dezvolte ca antreprenor.
„Eu cred ca e o falsa problema cea a timpului liber. Timpul liber ti-l faci daca vrei sa ti-l faci. Daca vrei sa te vaiti ca nu ai timp liber, daca vrei sa folosesti jobul ca scuza pentru lancezeala, poti sa o faci si daca lucrezi cu jumatate de norma" – Razvan Penescu, Senior Manager la PwC Romania
Doua joburi pline de energie
Andrei Tudose este Managing Partner in cadrul firmei de IT Smart Control si cofondator al proiectului de excursii si activitati extreme, „Evadeaza cu noi.“ Andrei isi doreste sa fie propriul sef, sa-si traiasca pasiunile zilnic, insa cele doua slujbe ii ofera posibilitatea de se descoperi si de a se perfectiona ca antreprenor, manager si lider. „Lucrand in domenii total opuse, am echipe care ma provoaca diferit. Iar in ambele joburi, reactia clientului este cea mai valoroasa informatie pentru viitorul businessului. Joburile imi ofera energie“, spune el.
La capitolul dezavantaje, Andrei a identificat organizarea ca fiind cel mai important element al ecuatiei. „Daca nu sunt organizat, muncesc mult mai mult si rezultatele nu sunt pe masura.“ Daca ar fi sa aleaga intre statutul de angajat si cel de angajator, ar prefera a doua optiune. „Sunt un antreprenor si imi place sa inspir oamenii sa isi gaseasca pasiunile si sa traiasca din ele. Aceasta este calea pe care merg eu acum. Beneficiile antreprenoriatului sunt fara limite fiindca iti traiesti visul in fiecare clipa. Nu mai exista ma duc la serviciu, ci doar pentru ce ma trezesc eu astazi? «Lucrez la proiectele mele in care caut sa adun cat mai multe energii/oameni. Asta ma implineste»“, marturiseste el.
Pe de alta parte, nici statutul de angajat nu este de neglijat. Linistea sufleteasca pe care ti-o da faptul ca nu iei tu hotararile care tin de strategia businessului, faptul ca nu risti sa investesti in munca fara sa fii platit pentru ea – sunt cateva dintre beneficiile pe care le-a identificat Andrei. Practic, poti sa privesti un astfel de job ca pe un curs gratuit. Vei afla cum functioneaza o afacere.
"Dorinta mea e sa fiu propriul meu sef, dorinta de a face ce imi place, dorinta de a-mi trai pasiunile zilnic. Ce ma face sa ma ocup de ambele joburi este posibilitatea de a invata in acelasi timp din doua surse. Este ca si cum as trai doua vieti intr-una singura si imi place" – Andrei Tudose, Managing Partner, Smart Control