Security in costum si cravata
Asadar, cariera de antreprenor a omului de afaceri a inceput la sfarsitul anilor ’90, cand si-a lansat o firma de securitate specializata in transportul bonurilor de masa Sodexo. La vremea respectiva, firma a transportat bonuri de masa in valoare de peste 500 de milioane de euro. Din pacate, povestea a durat doar patru ani si s-a incheiat cu un faliment.
Dupa acest episod, Marian Paraschiv (foto) s-a ambitionat atat de mult, incat si-a lansat propriul business de security management. "Concurenta de peste 1.600 de firme licentiate arata ca exista un mare interes pe piata de securitate din Romania, dar si un mare deficit de incredere", spune antreprenorul. Prin urmare, ca alternativa, a creat compania Scott Vias, pentru cei nemultumiti de actuala oferta de pe piata.
INVESTITIA
Cea mai mare parte a sumei a fost investita in pregatirea specialistilor. Este un business care se face in costum si cravata. "Nu ai nevoie de foarte multa investitie in munca de consultanta, ci mai mult in specializare. Pentru acreditare, am cheltuit peste 16.000 de euro si multi ani de invatat. Greul incepe de acum incolo pentru ca nu sunt specialisti in domeniu pe piata", explica omul de afaceri. Munca de consultanta inseamna contactul cu clientul. Marian Paraschiv da un exemplu: O fabrica are foarte multe elemente de securitate care trebuie auditate: personalul, reteaua de securitate, toate functiile si procesele din cadrul organizatiei, felul in care circula informatia, procesele de productie, sistemele de securitate si cele adiacente. Practic, consultantul trebuie sa convinga clientul ca securitatea nu se rezuma la o serie de masuri si bariere fizice (porti, caini sau agenti de paza). Securitatea reprezinta, de fapt, prevenirea pierderilor (lost prevention).
PROMOVAREA
Motoarele de media, organizarea de seminarii si cursurile de security management sunt cateva dintre modalitatile de promovare a companiei. O alta metoda va fi prin dial contact cu marile corporatii. Firma va accesa toate organizatiile certificate ISO 28000 – specific sistemelor de securitate – prezente in Romania, inclusiv cele internationale.
Tot ca metoda de promovare, firma va folosi modelul calului troian. Modelul pleaca de la legenda cetatii Troia, al carui sistem de securitate a fost penetrat folosindu-se un subterfugiu, desi era bine pazita si avea porti si ziduri puternice. Pornind de la aceasta idee, firma va atrage atentia clientilor corporatisti ca odata cu amenintarile si evolutia noilor tehnologii, rolul securitatii devine din ce in ce mai important.
DECIZII NEINSPIRATE
Ca in orice business, deciziile neinspirate sau micile greseli fac parte din reteta unei afaceri de succes. Insistenta de a lucra in domeniul furnizarii de servicii specifice de securitate este una dintre deciziile pe care Marian Paraschiv o regreta. Insa, odata cu aparitia Scott Vias, antreprenorul nu mai are nici o implicare intr-o firma furnizoare de servicii specifice. O alta decizie neinspirata a omului de afaceri a fost lansarea la inceputul crizei a unei reviste de nisa, de security management, in care a investit 30.000 de euro. "Am scos un singur numar de revista, insa proiectul nu este incheiat", marturiseste consultantul. Prin editarea acestei reviste, consultantul a dorit sa sublinieze ca, pentru a ajunge la performanta in acest domeniu, trebuie sa ai cunostinte, instrumente de lucru, rabdare si creier.
80 MILIOANE DE EURO PE AN
Cifra reprezinta evaluarea pietei de securitate din Romania. Antreprenorul estimeaza ca aceasta piata este intr-o continua crestere. "Vor creste investitiile in securitate si vor scadea usor cele dedicate furnizarii de servicii cu oameni, pentru ca omul este cea mai scumpa resursa", mai spune acesta. In Romania, nu exista o segmentare a serviciilor, firmele realizeaza orice tip de serviciu, insa acesta este facut la nivel rudimentar. In oferta unei firme de paza, se regasesc cateva elemente cum ar fi: caini, masini, "baieti cu muschi", care demonstreaza forta, dar "foarte putine firme vorbesc despre activitati preventive", spune consultantul. In opinia sa, odata cu aparitia unor standarde in domeniu, vor exista companii care se vor alinia si vor furniza servicii serioase.
Desi conditiile de implementare a solutiilor de security in Romania sunt diferite fata de celelalte tari, problema companiilor mari din tara este ca implementeaza solutii de securitate in sistem copy/paste. Nu se tine cont de indicatori precum conditiile socio-economice sau modelele de amenintari din Romania. "Principala amenintare din tara este furtul, inca nu avem teroristi. Nu poti sa faci acelasi sistem de securitate ca al tarilor din zona desertului, care au alt tip de amenintari si o alta dimensiune culturala", mai adauga Paraschiv.
PIATA DE SECURITATE
In opinia sa, in Romania, piata de securitate s-a dezvoltat mai lent din cauza legii 18, conform careia, inainte de 1990, nu puteai infiinta o firma de securitate daca nu erai fost securist sau politist. Aceasta strictete a tinut multa vreme departe oamenii de afaceri.
Dupa aderarea Romaniei la UE si dupa schimbarea legislatiei, orice membru al UE poate desfasura o activitate de securitate. Insa, si in prezent, legislatia este primul factor care afecteaza cresterea organica a acestui tip de business, crede Marian Paraschiv. Legislatia trebuie ajustata insa, pentru un asemenea demers legislativ este nevoie de formarea unei organizatii profesionale de security management la care sa aiba acces profesionistii din domeniu. Pana la schimbarea legislatiei, membrii echipei Scott Vias lupta pentru promovarea unor standarde inalte in domeniul securitatii. Primul pas este sa inscrie functia de security manager in nomenclator.
GREUTATI
Cea mai mare problema cu care se confrunta compania este atitudinea clientilor care nu accepta sfaturile specialistilor. "Trebuie sa-ti dai seama ce tip de client ai in fata: unul care doreste sa faca treaba sau unul care doreste profit. Trebuie sa gasesti limbajul potrivit pentru ambele categorii", afirma antreprenorul.
A doua problema este legata de pret. Clientul este foarte atent la pret in momentul in care ii este prezentat un plan de securitate, iar atunci cand costurile sunt prea ridicate incepe sa renunte la unele elemente. In timp, insa, clientul isi da seama ca sistemul nu functioneaza fara toate aceste elemente.
SECURITY MANAGEMENT
Se pare ca directorul de securitate dintr-o corporatie nu mai este seful pazei care sta la poarta si numara agentii, ci acel om care are competenta de a sta la masa consiliului director si care propune masuri de securitate. Daca acesta nu poate impune sau promova programe de securitate, rolul lui este unul ineficient.
Cu cat compania este mai mare, cu atat necesitatea de a avea un security management este mai importanta. Bancile, hotelurile, spatiile de productie, fabricile sunt obligate sa aiba un security management. "Practic, cine nu are un security manager nu are un control asupra sistemelor, ceea ce inseamna ca are pierderi de care nu stie", explica Marian Paraschiv.
ECHIPA
Trei specialisti in Drept, un specialist in Relatii Internationale, un economist si un consultant formeaza echipa Scott Vias. Aceasta actioneaza ca intermediar intre clienti si firme de securitate. Practic, specialistii ajuta clientii sa gaseasca firma de securitate potrivita. Acest lucru presupune protectie legislativa din partea firmei fata de furnizori si clienti. "Noi venim cu o polita de raspundere civila de 10 milioane de euro. Practic, preluam raspunderea in fata clientului", afirma consultantul.
Pana la sfarsitul anului, echipa se va mari, insa specialistii nu vor putea profesa mai devreme de sase luni, pentru ca acestia trebuie sa treaca printr-o activitate de tutoriat. Pentru 2010, investitia totala in pregatirea specialistilor va depasi 50.000 de euro.
CRIZA
Actuala situatie economica nu-l sperie deloc pe Marian Paraschiv, din contra, se declara multumit de venirea crizei. "In Romania, oamenii sunt ghidati de false valori. Aceasta criza va cerne adevaratele valori", spune omul de afaceri. In plus, el subliniaza ca in aceste vremuri, lumea se va orienta spre productie si spre calitate in detrimentul improvizatiei.