10 paşi pentru eliminarea din mers a stresului
Telefonul îmi suna pentru solicitări din partea unor clienţi, echipa nu îşi realizase una dintre cele mai importante sarcini, trebuia să fiu prezent la şedinţe la care nu mai aveam dispoziţia să merg, dar pe care nu le puteam amâna. Era una dintre săptămânile în care mi-aş fi dorit să zic STOP şi lumea întreagă să stea pe loc până îmi pun gândurile în ordine şi mai rezolv câteva lucruri. Presiunea pe care o simţeam era foarte puternică şi mă enervam foarte uşor la fiecare activitate pe care o desfăşuram. Şi am zis STOP. Dar nu s-a întâmplat nimic. Era clar că mă afecta puternic mutarea aceasta, însă nu sufeream doar eu, ci şi restul echipei mele faţă de care mă purtam deja iraţional. Tu când ai avut ultima dată o săptămână dificilă? Ai momente în care ţi-ai dori ca ultima zi înainte de weekend să fie miercuri?
N-a fost prima săptămână în care m-am simţit depăşit de situaţie. Încerc să învăţ din fiecare astfel de moment şi descopăr de fiecare dată metode care până la urmă mă ajută să elimin stresul şi să devin mai raţional şi mai calm. Îţi prezint mai jos câteva lucruri care funcţionează mereu pentru mine şi pe care îţi recomand să le încerci.
1. Ia o pauză pentru dormit. Ştiu că atunci când ai o săptămână grea, cu o multitudine de lucruri de făcut, ţi se pare că o pauză te-ar ţine pe loc, însă de foarte multe ori, două ore de somn pot face minuni atunci când eşti stresat. Oboseala fizică este primul factor care îţi poate accentua o stare de stres.
2. Fă o baie fierbinte cu prima ocazie. Este una dintre cele mai eficiente metode de relaxare existente. Vei gândi altfel după acest moment şi îţi vei pune gândurile în ordine mult mai uşor. Corpul fiind primul care cedează în faţa stresului este şi primul de care trebuie să avem grijă, iar scăderea pulsului are efecte miraculoase.
3. Fă o plimbare în aer liber. Pleacă singur pentru 30 minute. Inspiră şi expiră aer curat şi imaginează-ţi că a trecut deja un an. Cum ţi se pare această săptămână acum, când te uiţi în urmă? Ai într-adevăr probleme reale? Îţi este pusă viaţa în pericol în vreun fel?
4. Dă un telefon unei persoane dragi. Orice activitate care va schimba cursul gândurilor tale pentru câteva momente te va ajuta să vezi lucrurile mai clar după. Cel mai probabil nu-ţi vei permite tocmai acum un concediu, dar poţi suna însă o persoană foarte dragă cu care să discuţi despre un subiect ce nu are nicio legătură cu problemele tale.
5. Fă-ţi o listă cu toate lucrurile bune pe care le-ai făcut în ultima lună. O primă tendinţă atunci când avem momente dificile este să ne pedepsim mental, să vedem doar partea negativă a tot ceea ce ni se întâmplă. Cel mai util într-un astfel de moment îţi va fi o imagine de ansamblu pe care o poţi obţine prin intermediul acestei liste. Eu am realizat că aveam doi clienţi noi într-un business la început de drum, că am făcut totuşi rost de un sediu pentru firmă, un obiectiv ce-l aveam de cinci luni, că am ales o echipă foarte muncitoare şi creativă şi ar mai fi câteva. Uităm adesea să vedem cât de frumoasă este defapt viaţa noastră. Această listă te va ajuta. Începe-o cu “Sunt recunoscător că…”
6. Gândeşte-te care este cel mai grav lucru care se poate întâmpla dacă vei da greş în tot ceea ce faci în acel moment. De cele mai multe ori, frica este cea care pune presiune asupra noastră – frica de nereuşită, frica de a nu dezamăgi. Hai să avem o discuţie cu această frică şi să ne întrebăm “Şi ce? Care este cel mai grav lucru care s-ar putea întâmpla?”. De multe ori, această întrebare te va ajuta să realizezi că lucrurile nu stau chiar atât de rău. Ne este frică de viitor, însă răspunzând la această întrebare eliminăm incertitudinea în ceea ce-l priveşte, iar creierul nostru va simţi că poate lua mai uşor controlul.
7. Răspunde la aceste întrebări. Care este scopul tău în viaţă? Ce-ţi doreşti de la tine pe termen lung? Cât de important este ceea ce faci acum pentru acel scop? Dacă ai da greş, există altceva ce ai putea face ulterior?
8. Vorbeşte cu o persoană care de obicei te încurajează. Vei găsi soluţii noi în timp ce-i povesteşti despre situaţia actuală.
9. Scrie pe o foaie tot ce ai de făcut. Avem o tendinţă naturală de a face lucrurile să pară mai grave decât sunt în realitate. Creează-ţi o listă cu tot ceea ce ai de făcut şi mereu vor părea mai puţine decât atunci când jonglezi cu ele în gând. Acum le poţi aborda liniştit pe rând, pentru că nu este necesar să le mai ţii minte, iar creierul tău se va concentra mai uşor.
10. Scrie pe o foaie cum te simţi. Etichetarea emoţiilor este un prim pas pentru a le elimina pe cele negative. Fii 100% sincer cu tine! La fiecare emoţie în parte întrebă-te de ce te simţi astfel şi apoi, gândeşte-te ce acţiuni ai putea face pentru a o putea elimina.
Acum zâmbesc când mă gândesc la starea de presiune pe care o resimţeam cu o săptămână în urmă. Pot vedea ce nu realizam atunci, fiind prins în tumultul lucrurilor de făcut. Am reuşit să creăm un spaţiu de birouri dintr-un apartament gol în doar o săptămână, cu un buget foarte mic. Îmi doream de foarte mult timp asta şi mi-am atins în termenul propus cel mai important obiectiv. Ce mai contează toate dificultăţile întâmpinate pe parcurs?
Cu toţii avem zile, săptămâni, luni grele. Dar ce înseamnă acestea raportate la întreaga noastră viaţă? Ne aflăm aici să trăim frumos fiecare moment. Tu îl trăieşti frumos pe acesta? Dacă nu, ia măsuri; dacă da, FELICITĂRI!
Sunt trainer şi totodată antreprenor, cu experienţă în vânzări, management, project-management şi learning & development. Am lucrat 4 ani în Vodafone România ca agent de vânzări, manager de magazine şi team leader-ul echipei de training. Începand cu septembrie 2012 am luat calea antreprenoriatului, punând bazele unui start-up prin care doresc să aduc o contribuţie la dezvoltarea celor din jurul meu. În acelaşi timp sunt preşedintele unui ONG pe care l-am înfiinţat la vârsa de 18 ani – BYP. Acesta îşi propune să reprezinte un punct intermediar între facultate şi primul job, oferindu-le astfel studenţilor, nu doar informaţii noi, ci şi ocazii diverse de a le pune în practică. Obiectivul meu este de a crea o comunitate a oamenilor extraordinari, persoane care se remarcă în orice mediu şi care îşi urmăresc constant visele. Sunt pasionat de training, inter-relaţionare şi leadership de 7 ani şi cred neclintit că printr-un proces constant de dezvoltare poţi ajunge oriunde îţi doreşti.