5 lucruri pe care ar fi bine să NU le faceți
Orice altceva în timpul unei întâlniri în afară de a fi prezent!
Este extrem de evident că atunci când butonăm laptopul, tableta sau telefonul în timpul unui meeting, verificând sau chiar răspunzând diverselor mesaje, cei cărora le răspundem sunt departe de a vedea că noi facem acest lucru. Însă cei de lângă noi văd! Și le pasă! Mai ales celor care prezintă ceva!
Cel mai simplu mod de a fi o persoană la curent cu ceea ce se întâmplă, dar și de încredere în același timp, este să fii prezent! Ceilalți te vor aprecia pentru că îi asculți, iar tu poți învăța multe, chiar și atunci când o ședință este plictisitoare și seamănă cu un ritual… Există întotdeauna agende ascunse ale fiecăruia dintre cei prezenți; fii atent și vei fi uimit despre câte poți afla și, astfel, te poți implica și construi relații de valoare. Și, culmea, vei fi și printre puținii care vor face asta, pentru că doar tu ai fost atent!
Să lăsăm trecutul să ne dicteze viitorul
Greșelile sunt valoroase, să învățăm din ele! Iar apoi să le lasăm pur și simplu, să le uităm! Ușor de spus și greu de făcut? Depinde din ce perspectivă privești: dacă îți place să te plângi și o faci pentru că vrei ca ceilalți să te compătimească, o să-ți vină foarte greu să transformi o greșeală în oportunitate. Însă dacă te pui pe tine pe primul plan și dezvoltarea ta este mai importantă decât orice, atunci vei găsi ceva în acea greșeală! Ceva valoros pentru tine!
Trecutul este doar training: ne dă informații valoroase, mai ales despre noi, dar este departe de a ne defini! Mai puțin atunci când îl lăsăm noi să o facă și îl invităm în viața noastră zi de zi!
Să spunem „da”, atunci când de fapt vrem să spunem „nu”
Să refuzi un prieten, un coleg sau chiar un client poate fi foarte greu, însa un „nu” rar face atâtea ravagii precum ne imaginăm noi? Mulți ne vor înțelege, chiar mai mulți decât ne așteptăm să o facă! Când refuzăm, ne simțim inconfortabil pentru puțin timp (mai ales atunci când suntem înțeleși), însă dacă spunem „da” împotriva voinței noastre, ne vom simți rău o mult mai mare perioadă de timp! Deci, tu ce alegi?
Să așteptăm momentul potrivit până când vom fi siguri că vom avea succes
Este imposibil să fim siguri că vom reuși într-un lucru nou în care ne implicăm, însă putem fi 100% siguri de angajamentul pe care ni-l luăm că vom face tot ce ne stă în putință să iasă CEL MAI BINE! Și că vom acționa până ne va ieși! Iar dacă lucrurile se vor întâmpla altfel, există punctul 2! Așadar, acționează! ACUM!
Să ne aranjăm „to do list”-ul în funcție de prioritățile celorlalți
Câte procente din lista ta îți aparțin și câte task-uri sunt puse acolo din cauza celorlalți? Este o situație normală sau ți-e imposibil să refuzi?
De fiecare dată când dau peste astfel de „to do list”-uri adresez întrebarea: cine îți trăiește ție viața? Mai există altcineva capabil să o facă?
Și pentru că răspunsul este întotdeauna unul singur, alegerea este la îndemâna fiecăruia: să trăiască pur și simplu sau să se lase umbrit de ceilalți. Tu cât soare ai în viața ta și câtă umbră?
Da, lucrurile „de făcut” sunt bune, pentru că ne responsabilizează și ne țin pe făgașul bun către îndeplinirea obiectivelor. Dar și lucrurile „de evitat” sunt bune! Pentru că ne aduc aminte de noi înșine!
Dana Burghel – Work–Life Balance Coach
Oblio Learning – authentically different