5 motive pentru care timpul nu iţi mai aparţine
Eu am simţit toate acestea. În urmă cu un an de zile plecam în concediu după un somn de trei ore pe noapte, după ce îmi petrecusem toată seara răspunzând la „ultimele” mail-uri. Era ca şi cum mă simţeam vinovată că plec în cocediu. La întorcere, îmi era pur şi simplu teamă să deschid laptop-ul. Totul se desfaşura într-un ritm mult prea alert şi în care simţeam pregnant că, orice aş face, pur şi simplu nu am timp suficient.
Cu timpul, subiectul lipsei de timp a devenit o preocupare constantă pentru mine.
Dacă scenariul de mai sus îţi este cunoscut, te invit să explorăm împreună cinci motive pentru care timpul nu-ţi mai aparţine.
1. Nu gândeşti în termeni de rezultate
Aşa cum, atunci când pornim la drum avem în minte un punct final, o destinaţie la care vrem să ajungem, este la fel de important, ca în viaţa de zi cu zi să ştim care este rezulatul la care vrem să ajungem atunci când ne începem ziua sau ne lansăm într-o acţiune specifică. Gândirea în termeni de rezultate face diferenţa între zilele în care ai simţit la final că ai mai progresat cu un pas spre ceea ce ţi-ai propus sau cele în care ai simţit că timpul ţi s-a strecurat printre degete, iar tu ai bătut pasul pe loc.
Minutul de coaching: Îţi propun ca la începutul fiecărei zile să îţi iei 5 minute pentru a face două liste. Prima listă, “Ce vreau să obţin in această zi”, îţi va aduce claritate pentru ce rezultate vrei să ai în ziua respectivă. Cea de-a doua listă, “Ce nu vreau să obţin în această zi”, te va ajuta să conştientizezi ce nu vrei să obţii.
2. Nu ţi-ai clasificat “De-ce-urile”
Acesta este unul dintre motivele principale pentru care avem un sentiment constant că timpul nu ne aparţine. Când nu avem suficiente “de-ce-uri” conştiente pentru acţiunile noastre, este greu să ne dedicăm unei cauze personale sau profesionale căreia să-i fim fideli pe termen lung. Ne umplem ziua cu activităţi mărunte, nu ştim să spunem nu sau nu conştientizăm care ne sunt priorităţile, fiind reactivi în mare parte din timp.
Minutul de coaching: Gândeşte-te chiar acum la o activitate importantă din viaţa ta pentru care nu găseşti niciodată timp sau pe care o tot amâni. Scrie pe o foaie de hartie nu mai puţin de 50 de motive pentru care este important să faci ceea ce ţi-ai propus.
3. Eşti reactiv
O stare reactivă în care tot ce faci este să răspunzi la stimulii din exterior: mail-uri, telefoane, propuneri şi invitaţii, Facebook sau sunetul familiar care te notifică atunci cineva din lista ta de prieteni tocmai îţi scrie, iar tu te grăbeşti imediat să răspunzi, te vor opri să acţionezi inspirat, adică să fii tu cel care alege conştient activităţile în care vrei să-ţi investeşti timpul.
Atunci când acţionezi automat la cerinţele şi contextele de zi cu zi, pierzi din vedere ceea ce este important pentru tine şi energia ta este investită în acţiuni de moment, care nu au bataie pe termen lung şi care nu susţin o viziune de ansamblu coerentă.
Minutul de coaching: Ia-ţi cinci minute acum şi explorează 20 de acţiuni faţă de care eşti reactiv.
4. Te păcaleşti că poţi face mai multe lucruri odată
Eşti în mijlocul unui mail şi tocmai îţi cauţi cuvintele potrivite. Sună telefonul. Răspunzi în mod automat. Pe fundal, îţi recunoşti, propria voce iritată. Te trezeşti abia peste o jumătate de oră făcand săpături arheologice într-un alt mail, căutând acel ceva de care avea nevoie persoana de la telefon. Şi ce să vezi? Căutând şi căutând, ai dat peste un alt mail destul de urgent, la care ai uitat să răspunzi, aşa că te-ai gândit că este o ocazie bună să răspunzi chiar acum. Când ai terminat toate acestea, a trecut deja un ceas bun de la primul tău mail şi ai avut nevoie de cel puţin zece minute în plus ca să reiei de la punctul la care te-ai întrerupt. Recunoşti scenariu foarte bine, nu?
Minutul de coaching: Ia-ţi o săptămână în care tot ce trebuie să faci este să te observi. Fii atent la momentele în care jonglezi cu mai multe activităţi odată şi observă ce se întamplă cu tine. Care este starea ta, cât de productiv eşti, cât timp iţi ia să termini ce îţi propui să faci. Ai să fii uimit să constaţi schimbările pe care la aduce cu sine doar simpla observare.
5. Lucrezi într-un mediu haotic
Te-ai gândit vreodata ce impact are asupra ta mediul şi contextul de viată în care trăieşti? Pe cine ai in jurul tău? Care este momentul cel mai prielnic să te apuci de treabă? Ce trebuie să faci ca să te simţi energizat şi motivat? Cât de la îndemână sunt lucrurile de care ai nevoie? Dacă te ridici de la masă ca să găseşti una dintre agende, de care îţi aminteşti că trebuia să fie într-un rucsac pe care nu-l mai găseşti, cum crezi că îţi va afecta acest lucru nivelul de concentrare pentru ceea ce faci? Dacă la zece minute după ce te-ai apucat de lucru, îţi sună telefonul sau eşti abordat pe Skype de un vechi prieten, cât de tentat vei fi să răspunzi?
Minutul de coaching: Pune o alarma să sune peste cinci minute şi scrie într-un scurt paragraf, cât mai concis care este mediul de lucru care te sustine cel mai bine.
Dacă simţi că timpul nu îţi mai aparţine, eşti mereu pe fugă şi te hărţuiesc constant gândurile pentru tot ceea ce ţi-ai propus să faci şi ai tot amânat, îţi recomand sincer să îţi iei timp acum ca să explorezi minuturile de coaching propuse de mine în acest articol. Cum probabil ai constatat deja, viaţa ta nu se va schimba doar pe baza a ceea ce ştii, ci mai ales în funcţie de acţiunile pe care alegi să le faci sau nu.
Succes şi inspiraţie.
Alina Buzatu este Professional Coach si leader al grupului lunar de coaching Noble Manhattan din Bucuresti. A terminat facultatea de Cibernetica si are experienta a cinci ani in domeniul consultantei IT. A renuntat la statul de angajat in octombrie 2011, pentru a se dedica pasiunii pentru coaching. In prezent, lucreza cu persoanele si grupuri de persoane orientate spre actiune si obtinerea de rezultate, care sunt dispuse sa faca schimbarile dorite in viata lor si sa iasa din zona de confort, prin coaching.